Gazdaság
Magyarkanizsa: Munkahelyteremtő vállalkozói együttműködés
Kiskunhalasi és magyarkanizsai vállalkozók sikeres pályázata
Betűméret:             

Szerdán Magyarkanizsán találkoztak a helyi Önálló Vállalkozók Általános Egyesületének és a Kiskunhalasi Vállalkozók Klubjának vezetői, s az együttműködésről tanácskoztak egy sikeres pályázatot követően.

A magyarkanizsai Önálló Vállalkozók Általános Egyesülete néhány évvel ezelőtt együttműködési megállapodást írt alá a Kiskunhalasi Vállalkozók Klubjával az addig is létező kapcsolatok szorosabbá tételéről. Ennek a megállapodásnak az értelmében azóta több uniós projekt valósult meg a testvérvárosi klubbal közösen. A legutóbbi IPA-határon átnyúló projekt folytatásaként a közelmúltban a magyarországi Nemzeti Együttműködési Alap Nemzeti Összetartozási Kollégiumának a civil szervezetek szakmai programjainak 2014-es támogatására kiírt pályázatán szerepeltek sikerrel a partnerek. Az 1.200.000 forintos állami támogatást A kiskunhalasi és magyarkanizsai vállalkozók közös rendezvényei elnevezésű projektjükkel érdemelték ki.

A sikeres pályázatot követően előbb a testvérvárosban, szerdán pedig Magyarkanizsán találkoztak a két vállalkozói társulás vezetői és a konkrét együttműködésben érdekelt halasi és kanizsai vállalkozók.

- Ennek a projektnek az elsődleges célja, hogy konkrét szakterületeken konkrét vállalkozókat hozzon össze, ami már munkahelyteremtést is eredményez. Kiskunhalasról a mai megbeszélésre 11 olyan vállalkozó jött el hozzánk, akinek már meg van a meghatározott magyarkanizsai partnere, együttműködésük pedig már ott tart, hogy meghatározott magyarországi illetve más uniós országbeli munkákra várják a magyarkanizsai szakembereket – nyilatkozta Raffai Mária, a magyarkanizsai Önálló Vállalkozók Általános Egyesületének elnöke. - A projektből eredő legkonkrétabb együttműködés jelen pillanatban az építőiparhoz és a hozzá kapcsolódó ágazatokhoz kötődik, de jelentős az élelmiszergyártásban és a szolgáltató tevékenységekben kialakított konkrét kapcsolatok száma is, ami további új munkahelyekkel kecsegteti a magyarkanizsaiakat – emelte ki az elnök asszony.

A találkozón nem kis meglepetéssel vettük tudomásul, hogy a Kiskunhalasi Vállalkozók Klubjának közelmúltban megválasztott elnöke nem más, mint a Magyarkanizsáról Halasra elszármazott Raffai István, aki már vállalkozóként vándorolt át Magyarországra, így a halasi mellett jól ismeri a magyarkanizsai vállalkozók és vállalkozások helyzetét is.

- Úgy gondolom, folytonosan fejlődő kapcsolatainkban végső ideje volt megtenni a konkrét lépéseket. A halasi klub 20 éve létezik, de ahogyan itt Kanizsán, Halason is sokkal több a vállalkozó, mint ahányan tagjai klubunknak. Az elmúlt tíz évben Magyarország, uniós tagállamként, sokkal több lehetőséget kapott a támogatások megszerzésére, mint Szerbia, ami érvényes a vállalkozói szférára is. Ezt ki kellett és a jövőben is ki kell használnunk, ami azt is eredményezheti, hogy együttműködésünk révén az itteni vállalkozók is könnyebben megvalósíthatják majd elképzeléseiket, a szakemberek pedig megfelelő munkához, megfelelő jövedelemhez, megfelelő egzisztenciához juthatnak. Az említett három szakterület mára vállalkozók szintjén is konkretizálódott kapcsolata reményt ad arra, hogy az elkövetkező években a többi szakterületen is közvetlen partneri kapcsolatba tudjuk hozni a vállalkozókat, ami további új munkahelyek létesítésével jár majd – fogalmazott Raffai István.

A magyarkanizsai községben valamivel több mint 350 vállalkozó van, de az egyesület munkájából aktívan csak mintegy hatvan veszi ki részét. Az Önálló Vállalkozók Általános Egyesülete ennek ellenére azoknak a vállalkozóknak is lehetőséget nyújtott a projektben kínálkozó konkrét együttműködésre, akik nem tagjai a vállalkozói egyesületnek, hiszen egy-egy szakterület fejlettsége, érdekeltsége vagy készsége a nemzetközi együttműködésre, nem köthető az egyesületi tagsághoz. A végső cél a munkahelyteremtés, azt pedig teljesen mindegy, hogy ki tudja megvalósítani. Bárki is teszi meg, ember és közösség is jól jár.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A horvát autópályákon ismét bevezetik a nyári tarifát, emiatt tíz százalékkal magasabbak lesznek az autópályadíjak július 1-je és szeptember 30-a között - tájékoztatott a horvát autópályákat kezelő vállalat. A nyári tarifa nem vonatkozik a nehéz járművekre, autóbuszokra és kamionokra. A szezonális...
2024. JÚLIUS 1.
[ 17:31 ]
Életbe lépett hétfőn a Kína és Szerbia közötti szabadkereskedelmi megállapodás, amelynek köszönhetően mintegy húszezer termék válik vámmentessé. A megállapodást 2023 októberében írták alá, és 10.412 szerb, valamint 8930 kínai terméket érint. Ezek 60 százaléka hétfőtől vámmentessé vált, míg a fennmaradó...
2024. JÚLIUS 1.
[ 13:54 ]
Holnaptól, július 1-jétől lép életbe a Szerbia és Kína között tavaly októberben megkötött szabadkereskedelmi egyezmény. A megállapodás több mint 20 ezer terméket ölel fel és lehetővé teszi a szerbiai termelők számára a kivitelt az 1,4 milliárd lakosú piacra, ami a közgazdászok előrejelzései szerint növeli az...
2024. JÚNIUS 30.
[ 16:30 ]
Beolvasás folyamatban