Gazdaság
Magyarkanizsa községen is áthalad a Déli Áramlat!
Betűméret:             

Egy június 24-én meghozott döntés értelmében megváltoztatták a Déli Áramlat orosz gázvezeték nyomvonalát.

Az erről szóló, immár hivatalos tájékoztató szerint a Gospođincinél levő csomópontnál a korábbi tervektől eltérően nem nyugati, hanem északi irányt vesz majd a vezeték és Horgosnál lép ki az országból, ami az eddigiekben csak egy alternatívaként szerepelt. Az új nyomvonal értelmében az orosz gázvezeték a magyarkanizsai község szinte teljes területén áthalad, ami a község viszonylatában mintegy 20 kilométernyi gázvezeték lefektetését jelenti – tájékoztatta az újságírókat Berec Sándor, a magyarkanizsai Községi Tanács kommunális tevékenységekkel és környezetvédelemmel megbízott tagja.

Az ötletterv és a környezetvédelmi hatástanulmány már elkészült. Amennyiben azokat a módosított területrendezési tervekkel együtt elfogadja a Szerbiai Képviselőház, akkor már az év vége előtt kiadhatók lesznek az építési engedélyek, és neki lehet látni a munkának, nyilatkozta korábban a szerbiai beruházás műszaki igazgatója. Szavai szerint a Déli Áramlat Szerbia nevű vállalat már megkezdte a kisajátításra kiszemelt területek tulajdonosaival a tárgyalásokat, hogy a lehető legrövidebb időn megkezdődhessen az építkezés. Hozzátette azt is, hogy kisajátításkor az érintett községek által megszabott árakat veszik figyelembe, és külön szakembereket is alkalmaznak, akik segítenek majd a parcellák értékének felbecsülésében. A gázvezeték nyomvonala kikerüli a lakott településeket, főleg erdőkön, mezőkön halad majd keresztül. A terv készítői különösen ügyeltek arra, hogy megóvják a termőterületeket, ezért mindössze 80 hektárnyi mezőgazdasági földterületet kerülne végleges kisajátításra, ami az összes érintet földterületnek csak 0,2 százaléka. A többi földet a gazdák a gázvezeték kiépítése után is használhatják majd, azzal a megkötéssel, hogy oda nem ültethetnek olyan kultúrákat, amelyeknek gyökerei 1 méternél mélyebbre húzódnak.

Magyarkanizsán, a Kukoricafesztivál idején egy erre a célra kialakított teherautóban került sor a Déli Áramlat gázvezeték promóciójára, amely egyféle nyilvános bemutatóként végigvonul az ország azon településein, amelyek érdekeltek és érintettek a gázvezeték kiépítésében. A multimédiás kiállítás célja Magyarkanizsán elsősorban az volt, hogy a község polgárai megismerkedjenek az orosz gázkitermeléssel, nyomatékosítva ezzel a földgáz európai jelentőségét, annál is inkább, mivel egyrészt a község területén a kőolaj mellett jelentős mennyiségű földgázt is kiaknáz az orosz Gazprom cég, másrészt a nyomvonal megváltoztatásával Magyarkanizsa közvetlenül is érintett lett a Déli Áramlat gázvezeték kiépítésében.

A vezeték szerbiai része 33 városon és községen halad majd át, valamivel több, mint 422 kilométer hosszú lesz, ebből egy 50 kilométeres leágazás Horvátországba, egy 107 kilométeres leágazás pedig a boszniai Szerb Köztársaságba vezet majd.

A Déli Áramlat gázvezeték megépítését 16 milliárd euróba becsülik, ebből a szerbiai szakasz összköltsége 1,7 milliárd euró. A tervek szerint a földgázvezetéket 2016-ban állítják forgalomba, ami Szerbiának pusztán a tranzitforgalomból is jelentős bevételeket hozhat majd.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Életbe lépett hétfőn a Kína és Szerbia közötti szabadkereskedelmi megállapodás, amelynek köszönhetően mintegy húszezer termék válik vámmentessé. A megállapodást 2023 októberében írták alá, és 10.412 szerb, valamint 8930 kínai terméket érint. Ezek 60 százaléka hétfőtől vámmentessé vált, míg a fennmaradó...
2024. JÚLIUS 1.
[ 13:54 ]
Holnaptól, július 1-jétől lép életbe a Szerbia és Kína között tavaly októberben megkötött szabadkereskedelmi egyezmény. A megállapodás több mint 20 ezer terméket ölel fel és lehetővé teszi a szerbiai termelők számára a kivitelt az 1,4 milliárd lakosú piacra, ami a közgazdászok előrejelzései szerint növeli az...
2024. JÚNIUS 30.
[ 16:30 ]
Európai uniós cégek potenciálisan több mint 40 milliárd euró értékben kötnek beruházási megállapodásokat Egyiptommal – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a szombaton kezdődött kétnapos beruházási konferencián Kairóban. A több mint húsz újabb megállapodás, illetve szándéknyilatkozat...
2024. JÚNIUS 29.
[ 17:03 ]
Beolvasás folyamatban