Gazdaság
A magyarkanizsai vállalkozókat is segíti a szabadkai Panonreg
Betűméret:             

Támogatói tevékenységek a vállalkozói szellem ösztönzésére címmel tartott előadást a Magyarkanizsai Önálló Vállalkozók Általános Egyesületében a szabadkai székhelyű Panonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség.

Az eseményen megjelent mintegy harminc vállalkozó egyúttal Dávid Józsefet, a nyolc község, közöttük Magyarkanizsa alapította ügynökség helybeli munkatársát is megismerhette, akit a Panonreg magyarkanizsai szerepvállalásáról kérdeztünk.

„Az előadás elsődleges célja, hogy a vállalkozók közelebb kerüljenek a Panonreghez és ezáltal ügynökségünk olyan információkhoz juttassa a vállalkozókat, amelyek segítik fejlődésüket. A 2016 a vállalkozások éve támogatói program és a nyitott szerbiai pályázatok részleteinek ismertetése mellett a hallgatóság arról is értesülhetett, hogyan tud maga a Panonreg hozzájárulni ahhoz, hogy versenyképesebbek, piacképesebbek legyenek itthon, de ha úgy szeretnék és adottak hozzá a feltételeik, akár külföldön is. Mivel jelenleg is nyitva van egy Start up pályázat, olyan fiatalokat is meghívtunk az előadásra, akik valamilyen vállalkozás nyitásában gondolkodnak. Mivel Magyarkanizsán is magas a munkanélküliségi kvóta, úgy véljük az új vállalkozások nyitásának támogatásával, tehát az önfoglalkoztatás szorgalmazásával bizonyos mértékben hozzájárulhatunk a munkanélküliség csökkentéséhez, a fiatalok itthon maradásához. Amennyiben ez még további egy-két foglalkoztatottal is jár, az mindannyiunknak jó. A Panonreg a vállalkozások mellett más területek fejlesztését is segíti. Munkacsoportjainkban jól képzett szakemberek dolgoznak olyan fejlesztési projektek kimunkálásán, amelyek a nyolc község alkotta régiót előbbre tudják vinni. Vidékünk jellegéből kifolyólag a mezőgazdasági munkacsoport a legerősebb, azután van egy a víz infrastruktúrájának fejlesztésére, amivel folyóink, tavaink állapotát kívánjuk feljavítani. Nagy hangsúlyt fektetünk az idegenforgalomra, ezen belül a falusi turizmusra, a helyben készült élelmiszerek és egyéb termékek népszerűsítésére, a biogazdálkodás ösztönzésére. Az oktatással foglalkozó munkacsoportnak ugyan nincs közvetlen ráhatása az oktatási folyamatokra, közösen azonban ki tud alakítani olyan álláspontokat, amelyekkel megoldásokat javasolhat egy-egy adott problémára. Ötödik munkacsoportunk a környezetvédelemmel foglalkozik, ahova civil szervezetek képviselőit is meghívtuk, hiszen ők látják legjobban, hogy egy adott közösségnek mire lenne szüksége ezen a téren. A most megtartott előadás az említett témákon túl elsősorban a helyi vállalkozók és a Panonreg kapcsolatfelvételét célozta meg, hogy a jövőben minél egyszerűbben és főleg közvetlenül tudjunk a hozzánk forduló vállalkozóknak segíteni. A Panonreg olyan képzéseket is szervez a vállalkozóknak, amelyek nagyban megkönnyítik a vállalkozások irányítását, az üzleti tervek kidolgozását, a pályázatok összeállítását vagy éppen a kiviteli törekvések megvalósítását.”

A vállalkozókat magyar nyelven Balassa Endre, a Panonreg topolyai irodavezetője tájékoztatta az aktuális szerbiai pályázatok kínálta lehetőségekről.

„A szerb kormány 2016-ot a vállalkozások évének nyilvánította, ennek vetületében egyre-másra jelennek meg a már néhány éve működő vállalkozásokat, a kezdő vállalkozásokat és a vállalkozni szándékozókat támogató pályázatok. Egyfajta kedvcsinálónak szántuk ezt, hiszen ez volt az első találkozásunk a magyarkanizsai vállalkozókkal. Azt hiszem első lépésként a legfontosabb, hogy megkezdődjön közöttünk egy együttműködés annak érdekében, hogy minél előbb egy korrekt, gyors és pontos információ-áramlás jöjjön létre, mivel az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy vidékünk vállalkozói nem éltek olyan mértékben ezeknek a pályázatoknak a lehetőségeivel, mint amilyen mértékben azt megtehették volna. Újdonságnak számít, hogy az eddigiektől eltérően az idei évtől már nem csak a kis- és középvállalkozásokat, hanem a mikrovállalkozásokat is megilletik a pályázati lehetőségek, mi pedig arra biztatjuk őket, hogy merjenek fejleszteni, merjenek fejlődni, erősödni ők is.” nyilatkozta Balassa.

A Panonreg magyarkanizsai munkatársa a városháza 32-es termében, az ICR (Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ) irodájában várja a szakmai segítséget vagy új információkat igénylő vállalkozókat, minden munkanapon 7 és 15 óra között.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Európai Bizottság újabb 1,2 milliárd eurónyi beruházást mozgósít a nyugat-balkáni országok számára, az uniós forrás a vízellátás és szennyvízkezelés, a vasúti közlekedés, az innováció fejlesztését, valamint a régió kis- és középvállalkozásainak zöldítését célozza. A beruházásokat az Európai Unió a...
2024. JÚLIUS 2.
[ 17:46 ]
Kedden kezdik folyósítani a júniusi nyugdíjat, jelentette be a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantság-biztosítási Alap (PIO). Holnap, azaz július 2-án az önálló tevékenységet végzők kategóriájába tartozó nyugdíjasok kapják meg a nyugdíjukat, függetlenül attól, hogy azt folyószámlára kapják, a postás viszi...
2024. JÚLIUS 1.
[ 18:00 ]
A horvát autópályákon ismét bevezetik a nyári tarifát, emiatt tíz százalékkal magasabbak lesznek az autópályadíjak július 1-je és szeptember 30-a között - tájékoztatott a horvát autópályákat kezelő vállalat. A nyári tarifa nem vonatkozik a nehéz járművekre, autóbuszokra és kamionokra. A szezonális...
2024. JÚLIUS 1.
[ 17:31 ]
Beolvasás folyamatban