Kárpát-medence
Egyházi személyiségek kapták idén a székely megyék Orbán Balázs-díját
Betűméret:             

Római katolikus egyházi személyiségek kapták idén a székely megyék által alapított Orbán Balázs-díjat. A díjátadót a Székelyföld Napok keretében tartották hétfő este Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus király templomban.

Kovászna, Hargita és Maros megye önkormányzatának a keddi közös közleménye szerint a díjat Kovászna megyéből Márkus András szentszéki tanácsos, a Sepsiszentgyörgy peremén élő őrkői roma közösség plébánosa, Hargita megyéből Nagy Zoltán székelyudvarhelyi hitoktató, a Márton Áron életéről szóló filmes monográfia alkotója, Maros megyéből pedig Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános, a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium egyik létrehozója vehette át.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke ünnepi beszédében elmondta, hogy a Márton Áron Emlékév jegyében ítélték idén olyan személyiségeknek a díjat, akik nemcsak hitbéli, hanem lelki és közösségi pásztorai is híveiknek, egyházközségüknek.

Borboly Csaba, a Hargita megyei és Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke is Márton Áron példamutatására hívta fel a figyelmet. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja köszöntőjében az "egymásba kapaszkodás" szükségességéről beszélt.

A Székelyföldi Orbán Balázs-díjat hatodik alkalommal adták át. A 70 mm átmérőjű ezüstből készült vert érméhez emléklap és pénzjutalom is tartozik. A díjat hagyományosan az erre az alkalomra szervezett ünnepségen adják át a Székelyföld Napok keretében. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Marcel Ciolacu miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) négy év után visszahódította vezető szerepét a romániai önkormányzatokban, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig a magyar pártokra adott voksok 94 százalékát szerezte meg - derült ki a június 9-i helyhatósági választások végeredményei...
2024. JÚNIUS 28.
[ 15:34 ]
A magyar gazdaságot erősíti a Kárpát-medencei Magyarországon kívüli vállalkozói réteg - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken Mezőkövesden a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók IX. Találkozóján. Mint mondta, a vállalkozásokba befektetett források, támogatások...
2024. JÚNIUS 28.
[ 11:25 ]
Kelemen Hunor szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az erdélyi magyar közösség bizalmának köszönhetően az utóbbi 20 év legjobb választási eredményét érte el június 9-én, most az a legfontosabb, hogy a maratoni választási év második felében is meg tudja ismételni ezt az eredményt. Az RMDSZ elnöke a...
2024. JÚNIUS 27.
[ 12:46 ]
Beolvasás folyamatban