Világ
Német kancelláriaminiszter: Nem erősödik a terrorveszély a menekültek miatt
Betűméret:             

A német kancelláriaminiszter szerint a menekültek jelenléte nem jár együtt a terrorveszély növekedésével, ugyanakkor előfordulhat, hogy vannak, akik dzsihadista ideológia hatása alá kerülnek.

A kereszténydemokrata Peter Altmaier a Würzburg közelében egy vonaton elkövetett baltás-késes támadással kapcsolatban a ZDF országos köztelevíziónak elmondta: az utóbbi 12 hónap vizsgálatai világosan megmutatták, hogy a terrorveszély a menekültek körében “nem nagyobb és nem kisebb”, mint a lakosság más csoportjaiban.

“A legtöbb terrorista, aki az utóbbi hónapokban merényletet követett el Európában, nem menekült volt, hanem itt született és itt nőtt fel”, de természetesen előfordulhat, hogy menekültek a dzsihadista ideológia hatása alá kerülnek.

Ez történhetett a würzburgi esetben is, az Iszlám Állam minden bizonnyal az interneten terjesztett propagandájával érte el a támadót, aki azonban nem az IÁ szervezésében, hanem önállóan, egyedül hajtotta végre a támadást – mondta a miniszter a ZDF kedd késő esti híradójában.

Szerdán a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke, Hans-Georg Maassen ugyancsak a ZDF-nek elmondta, kétséges, hogy a támadó valóban afgán volt, lehetett oka arra, hogy ne az igaz személyi adatait adja meg a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnak (BAMF).

Ez széles körben elterjedt gyakorlat, és nem feltétlenül a terrorista szándék leplezését szolgálja.

A BfV elnöke rámutatott, hogy a személyazonosság megállapítása igen nehéz, mert a menedékkérők 70 százaléka érvényes okmányok nélkül érkezik az országba. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Franciaországnak "vasárnap előtt" meglehet az új kormánya - jelentette be Michel Barnier miniszterelnök csütörtök este, miután bemutatta Emmanuel Macron államfőnek a 38 kormánytag nevét tartalmazó listát. A köztársasági elnök által szeptember 5-én kormányfőnek kinevezett jobboldali volt európai biztos...
2024. SZEPTEMBER 20.
[ 7:46 ]
Minél több fegyvert ad Ukrajnának a NATO, annál valószínűbbé válik a béke - jelentette ki csütörtöki búcsúbeszédében Jens Stoltenberg leköszönő főtitkár, aki egyúttal kiállt Kijev NATO-tagsága mellett. Az ukrajnai háborút a leggyorsabban úgy lehet lezárni, ha az ukránokat legyőzik, ez azonban nem békét, hanem...
2024. SZEPTEMBER 19.
[ 21:32 ]
Egy újabb, Madridban megrendezett békekonferencia összehívását javasolta a palesztin elnök a spanyol fővárosban tett hivatalos látogatásán csütörtökön. Mahmúd Abbász abból az alkalomból érkezett Madridba, hogy a dél-európai ország májusban elismerte az önálló palesztin állam létezését, a hét elején pedig első...
2024. SZEPTEMBER 19.
[ 17:37 ]
Beolvasás folyamatban