Kultúra
Szárnyaló ifjak: Gyerekekkel folytatódik a Fölszállott a páva
Betűméret:             

Harmadik évadjához érkezett a közmédia sikersorozata, a Fölszállott a páva. Ezúttal a gyermekeké a főszerep. A nyolc válogatófilmet a Duna most péntektől hetente tűzi műsorra.

Az MTVA és a Hagyományok Háza ez év januárjában hirdette meg harmadik alkalommal a Fölszállott a páva népzene- és néptánc vetélkedőjét. A kiírás szerint a versenyre 6 és 14 év közötti fiatalok az autentikus magyar népzene, néptánc és népdal bármely tájegységhez és a magyarországi nemzetiségek helyi hagyományaihoz kötődő produkciókkal jelentkezhettek. A területi válogatások során a zsűri 48 versenyzőt választ ki, akik a közmédia jóvoltából először egy balatoni felkészítő táborban ismerkednek egymással, a mesterekkel és a stábbal, majd a budapesti stúdióban folytatják a megmérettetést. Továbbra is négy kategóriában: énekes szólisták és énekegyüttesek, hangszeres szólisták és zenekarok, szóló és párostáncosok, valamint néptáncegyüttesek állnak majd színpadra.

A november 6-án kezdődő 4 elődöntőt a 2 középdöntő követi, a december 18-ai döntőben pedig győztest hirdetünk – noha csak pontszámok szerint, hiszen ebben az évadban mindenki már nyertes. A nyár folyamán készített interjúk megerősítik, hogy a gyerekeket jelentkezésükben az előző két évad műsorainak hangulata motiválta; szeretnének részesei lenni a Páva élménynek, megmutatni tudásukat és új barátokra lelni. Számukra – ahogy a szeptember 4-étől, péntekenként sugárzásra kerülő filmek is bizonyítják – kívánságuk maradéktalanul teljesült.

Elsőként a szekszárdi, első területi válogatásról készült összeállítás kerül a közönség elé. Az ifjú tehetségek Tolna és Sárköz csodálatosan gazdag szokásvilágát és folklórját mutatják be, ahol mindig is különleges helyet foglalt el a táncélet. A magas színvonalú produkciók mellett a nézők azt is megtudhatják, hogy miért nem szabad a fiúnak kiengedni a kezéből a gyeplőt, miért veszélyes napközisnek lenni, valamint, hogyan lehet nyolcévesen legyűrni a stresszt.

A válogatófilmek végén pedig kiderül, hogy az adott területről kik jutottak tovább, kikkel találkozunk majd a budapesti stúdióban.

További részleteket az érdeklődők a www.mediklikk.hu/pava vagy a műsor Facebook oldalán találnak.

Az első Fölszállott a páva vetélkedősorozatot a két intézmény 2012-ben hirdette meg. A kezdeményezéssel a szervezők tisztelegni kívántak mindazok előtt, akik Bartók és Kodály szellemi örököseiként az elmúlt négy évtized alatt is életben tartották nemzeti kultúránk legősibb ágát, a népi kultúrát.

A vetélkedő ars poeticáját Kodály Zoltán egyik örökérvényű gondolata adta: "Amint nyelvet nem cseréltünk ezer év alatt, zenénk ősi gyökereit sem hagytuk el. Mai napig ez a zenerendszer a gyökere egész népünk zenei gondolkodásának. Nemzeti öntudatunk tudatalatti részének, a talán soha egészen nem tudatosíthatónak, éppen ösztönösségében döntő elemei nyelvi és zenei képzeteink."

Az első verseny sikere nyomán a két intézmény egy évre rá újabb sorozat mellett döntött. A felhívásra 291 produkció jelentkezett, ami a csoportos produkciók teljes létszámával együtt több, mint 1500 személyt jelentett.

A népzenei versenyek rendezésében a közmédia jelentős múltra tekint vissza. A Magyar Televízió a hatvanas évek végétől négy alkalommal rendezte meg a Röpülj páva népzenei vetélkedőt, a Nyílik a rózsa pedig két alkalommal a népdal és nótaéneklés tehetségeit karolta fel. E megmérettetések nyomán olyan kiváló művészek indultak el a pályán, mint Szvorák Katalin, Budai Ilona, vagy Balogh Márton. A Magyar Rádió az ezredfordulótól három alkalommal, a Magyar Rádió Népzenei Versenyével kedveskedett hallgatóinak.

Adás: Duna, szeptember 4., péntek 20.30

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mintegy ötven program, hatszáz közreműködő, köztük moldvai, gyimesi csángók, erdélyi, felvidéki és magyarországi hagyományőrzők, valamint a Magyarországon élő kisebbségi tánccsoportok és zenészek, énekesek mutatkoznak be az augusztus 6. és 11. között zajló 32. Csángó Fesztivál - Európai Kisebbségek Folklór...
2024. AUGUSZTUS 1.
[ 15:21 ]
Jelenleg az alkotótáborokat tartják, augusztus 8-án, azaz jövő csütörtökön pedig megkezdődik maga az oromi X. Malomfesztivál. Szombatig 5 színpadon több mint 60 fellépőt láthat a közönség. Csak a nagyszínpadon a következő előadók szórakoztatják majd a közönséget: Sin Seekas (RS), TooT Ensemble (CZ), Artan Lili...
2024. AUGUSZTUS 1.
[ 12:11 ]
A Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben tegnap tartották meg a vajdasági fiatal népzenészek Dúr-moll elnevezésű találkozóját, amelyet a Hagyományok Háza Hálózat - Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös szervezésében valósítottak meg. Juhász Gyula, a VMMI munkatársa kijelentette,...
2024. JÚLIUS 31.
[ 22:37 ]
Beolvasás folyamatban