Kultúra
Megkezdődött a 64. Kanizsai Írótábor: „Nem találunk szavakat”
Betűméret:             

Az írótábor emlékművének, majd a magyarkanizsai Városháza előtti parkban levő Dobó–Koncz-szobornak a megkoszorúzásával kezdődött meg ma a 64. Kanizsai Írótábor. A résztvevőket Pomogáts Béla irodalomtörténész, a szervezőbizottság nevében pedig Virág Gábor köszöntötte.

„Meg kell törni a csöndet, ahogyan a néma víztükröt töri össze a beledobott kő, úgy kell most a csönd városának látszólagos nyugalmát szavakkal összerezzenteni, és a következő napokban hallhatóvá, hétköznapivá tenni mindazt, amiről az írók élete egész évben szól: a szavakról, mondatokról, szövegekről, a beszédről, a párbeszédről, a párbeszéd keresésének lehetőségéről, de ugyanakkor a csöndről is, a szavak nemtalálásáról. Az irodalomról” – fogalmazott megnyitóbeszédében Virág Gábor szervezőbizottsági elnök, miután egyperces néma csenddel emlékeztek a jelenlevők a nemrégiben elhunyt Bányai Jánosra, a szervezőbizottság előző elnökére. Szavai szerint a jelenlegi egy rossz év, ugyanis számos olyan egyéniség hunyt el, akik nélkül nem lehet ma irodalomról beszélni.

„A város lehetőséget teremt arra, hogy helyzetei teremtődjenek a párbeszédnek, a párbeszédnek, amelyre – miként olvasom – mindenki esküszik, miközben hiányoznak a párbeszéd fórumai. Kanizsa a párbeszéd fóruma is, egy nyitott hely, egy lehetőség, amelyre évente meghívást kap mindenki, akinek köze van vidékünkön az irodalomhoz, úgymond tekintet nélkül esztétikai, szekértábori, pártállási hovatartozására. Van, aki él ezzel a lehetőséggel, van, aki csak a csöndet hallja, és a Facebookról tájékozódik” – szólt az írótáborról Virág Gábor.

Beszédében reagált azokra a megjegyzésekre, amelyek az írókkal, főleg a fiatalokkal kapcsolatosak. „De mit tegyen a fiatal író – kérdezem halkan –, ha a barikádokat nem érzi sajátjának, ha a barikádok helyett az évtizedek alatt – nem általa – kiásott lövészárkok mélyén vakargatja fejét, miként is került ő oda, és: nem talál szavakat” – jegyezte meg.

A folytatásban Vakrepülés címmel kiállítás nyílt a Dobó Tihamér Képtárban Benes József alkotásaiból: megnyitóbeszédében Faragó Kornélia egyebek mellett a figuralitásnak az életműben és a jelen tárlatban is betöltött jelentőségére mutatott rá. Az alkotóval ezután Ninkov Kovačev Olga és Sagmeister Peity Laura beszélgetett az Art Caféban.

A 64. Kanizsai Írótábor második napján, pénteken rendhagyó irodalomórákat tartanak a résztvevők a közeli iskolákban, majd a vajdasági kiadók mutatkoznak az író-olvasó találkozókat megelőzően. Az írótábor idei vendége Szilasi László, akivel holnap 18 órától az Art Caféban Fekete J. József beszélget.

Rizsányi Attila

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Véget ért a Dombos Fest Kishegyesen - illusztráció
2024. JÚLIUS 1.
[ 12:53 ]
A délutáni órákban a Fokos zenekar, Csizmadia Anna és Sőregi Anna fogadta a vendégeket a Népzenei udvarban a Dombos Fest nyitónapján. A nagyszínpadon 20 órakor Szabó Balázs Bandájának koncertjével kezdődött meg hivatalosan is az idei fesztivál. Let’s dance!/Lëtsz dënsz! - ez az idei rendezvény mottója és valóban: sokan...
2024. JÚNIUS 28.
[ 9:43 ]
Székelykevén vasárnap kezdődött és holnap, gálaműsorral zárul a dél-bánsági anyanyelvápoló, hagyományőrző, közösségépítő, népzenei és néptánctábor, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség segítségével a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek közös szervezésében valósítanak meg. Az...
2024. JÚNIUS 27.
[ 22:18 ]
Csütörtök kora délután elkezdődött a 13. Ünnepi Kolozsvári Könyvhét, számolt be róla a transtelex.ro. Az alkalomból öten is beszédet mondtak, illetve két díjat is átadtak. A megnyitó főszónoka Markó Béla volt, akit most nem egykori politikusként, hanem költőként szólítottak színpadra. A szervezők nevében H....
2024. JÚNIUS 27.
[ 19:34 ]
Beolvasás folyamatban