Kultúra
Népmesemondó-versenyt tartottak Kispiacon
Ismét megdőlt a részvételi csúcs a Benedek Elek népmesemondó versenyen
Betűméret:             

Benedek Elek tiszteletére a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola kispiaci, Móricz Zsigmond nevét viselő kihelyezett tagozata és a Jókai Mór Művelődési Egyesület immár nyolcadik éve megszervezi a nagy magyar meseíróról elnevezett népmesemondó versenyt. Szerdán délelőtt és délután az iskola egyik tantermében 52 gyermek állt diáktársai és a zsűri elé.

A kispiaci gyerekek nagyszerű felkészültségről tettek tanúbizonyságot: sok népmesét mondtak el, amelyeket önállóan vagy a pedagógusok segítségével választottak ki.

“Mi minden évben azt hisszük, hogy ez a csúcs, ezt már nem lehet túlszárnyalni, aztán jön a következő esztendő, jön egy újabb csoda és még többen jelentkeznek a népmesemondó versenyre. A mostani 52 részvevő igazán impozáns szám, főleg ha tudjuk, hogy iskolánk diáklétszáma, ha lassan is, de fogyatkozik” – nyilatkozta elégedett mosollyal Sárkány Dóra, a kispiaci iskolai tagozat vezetője, aki egyben a művelődési egyesület elnöki tisztjét is betölti. “Talán azért is népszerű ez a verseny a gyerekek körében, mert népmeséről lévén szó, a szöveget nem szóról-szóra kell megtanulniuk. Ettől függetlenül minket örömmel tölt el, hogy ennyien foglalkoznak az irodalommal, esetünkben a meseirodalommal. Korábban is volt egy-két diák a magyarkanizsai község más településeiről, elsősorban Oromról, aki bekapcsolódott a mesemondó versenyünkbe, az idén azonban a községen kívüli Csantavérről érkezett két elsős kislány. A mi vágyunk természetesen az, hogy minél több helyről, minél több iskolából jöjjenek össze a gyerekek, de ha ez nem is sikerül, elégedettek leszünk már azzal is, ha a kispiaci diákokat ilyen szép számban be tudjuk vonni a versenybe. A népmesemondással párhuzamosan rajzpályázatot is meghirdettünk, amelyre népmesejelenetekkel nevezhettek a diákok. A legsikeresebb alkotásokat az iskola előcsarnokában már ki is állítottuk. A sok szép munka mellett külön örülünk annak, hogy a gyerekek új technikákat is kipróbáltak rajzaik elkészítésekor, sőt olyanok is akadtak, akik kombinált technikával készítették el munkáikat. A szebbnél szebb alkotások közül 16-ot tudtunk jutalmazni” – hallottuk Sárkány Dórától.

A zsűri, mint eddig mindig, az iskola pedagógusaiból tevődött össze. A mesék kapcsán Kávai Bózsó Ildikó tanárnő, a zsűri elnöke elmondta, hogy a gyerekeknek nem feltétlenül Benedek Elek meséit kellett választaniuk, de mindenképpen magyar népmesékben kellett gondolkodniuk. Noha a legtöbb diák még az óvónéni, a tanítónéni vagy a tanárnő tanácsait megfogadva választott mesét, a cél az lenne, hogy maguk is megtanulják kiválasztani azt a mesét, amely leginkább hozzájuk szól.

“Amikor zsűrizünk a legelső szempont, amit figyelembe veszünk, hogy mennyire éli át a gyerek a mesét, mennyire él benne a mese, tehát nem csak egyszerűen megtanulta és elmondja, hanem ízesen elmeséli, ahogyan azt régen is tették. Az is lényeges, hogy mennyire hozzá illő mesét választott, valamint, hogy mennyire szépen, tisztán beszél mesemondás közben” – magyarázta.

Mivel a nagy létszám miatt a mesemondókat két külön csoportban tudta meghallgatni a zsűri, eredményhirdetésre csak a késő délutáni órákban kerülhetett sor.

Mesemondásban a következőket díjazta a zsűri: óvodások: Bosznai Zsóka, Nagy Torma Anna, 1. osztály: Sárkány Enikő, Majoros Petra (Csantavér), Kozma Kitti (Csantavér), 2. osztály: Mondom Klementina, Polákovics Anita, 3. osztály: Kávai Réka, Sáfrány Barbara, 4. osztály: Szabó Fanni, Szabó Nettina, Dózsai Adél, Beszédes Szebasztián, 5. osztály: Vojnák Barbara, Bíró Virág, 7. osztály: Dózsai Evelin, Dobó Petra, 8. osztály: Szenci Rita, kisegítő tagozat: Szűcs Emese.

A rajzpályázat díjazottja: óvodások: Bosznai Zsóka, Kis Kovács Máté, 1. osztály: Körmendi Emese, Fodor Inez, 2. osztály: Mondom Klementina, Gárgyán Timea, Brindza Luca, 3. osztály: Kávai Réka, Berényi Dominika, 4. osztály: Szenci Bence, Dózsai Adél, Szabó Fanni, Szabó Nettina, Lázár Bálint (Magyarkanizsa), kisegítő tagozat: Varga Krisztián, Brindza Csaba, 6. osztály: Dobó Nikoletta

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Véget ért a Dombos Fest Kishegyesen - illusztráció
2024. JÚLIUS 1.
[ 12:53 ]
A délutáni órákban a Fokos zenekar, Csizmadia Anna és Sőregi Anna fogadta a vendégeket a Népzenei udvarban a Dombos Fest nyitónapján. A nagyszínpadon 20 órakor Szabó Balázs Bandájának koncertjével kezdődött meg hivatalosan is az idei fesztivál. Let’s dance!/Lëtsz dënsz! - ez az idei rendezvény mottója és valóban: sokan...
2024. JÚNIUS 28.
[ 9:43 ]
Székelykevén vasárnap kezdődött és holnap, gálaműsorral zárul a dél-bánsági anyanyelvápoló, hagyományőrző, közösségépítő, népzenei és néptánctábor, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség segítségével a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek közös szervezésében valósítanak meg. Az...
2024. JÚNIUS 27.
[ 22:18 ]
Csütörtök kora délután elkezdődött a 13. Ünnepi Kolozsvári Könyvhét, számolt be róla a transtelex.ro. Az alkalomból öten is beszédet mondtak, illetve két díjat is átadtak. A megnyitó főszónoka Markó Béla volt, akit most nem egykori politikusként, hanem költőként szólítottak színpadra. A szervezők nevében H....
2024. JÚNIUS 27.
[ 19:34 ]
Beolvasás folyamatban