Kultúra
A magyar népmese bűvöletében
Kispiacon megtartották az V. Benedek Elek mesemondó versenyt
Betűméret:             

A kispiaci Jókai Mór Művelődési Egyesület 2009-ben, Benedek Elek, a nagy magyar mesemondó születésének 150. évfordulója tiszteletére indította útjára a róla elnevezett mesemondó versenyt, amelyen a magyarkanizsai községhez tartozó település óvodásai és általános iskolásai vesznek részt.

Az V. Benedek Elek mesemondó versenyre szerda délelőtt került sor a helyi általános iskolában, amelyen 2 óvodás és 40 kisdiák bizonyította mesemondó képességeit. A gyerekek szebbnél szebb magyar népmesékkel rukkoltak elő, amelyekkel nehéz feladat elé állították a tanítónőkből és tanárnőkből álló zsűrit. Ez a mesemondó verseny valamint a többi, az iskola és a művelődési egyesület által közösen szervezett irodalmi megmérettetés, mint amilyen a Lázár Ervin prózamondó verseny és a Szépen magyarul, szépen emberül szavalóverseny elsődleges célja, hogy a gyerekek a televízió és a számítógép helyett inkább a könyvvel, az olvasással foglalkozzanak.

- Nagyon remélem, hogy ezekkel a versenyekkel olyan szinten sikerül velük megszerettetni a magyar irodalmat, megerősíteni bennük a magyar vers illetve próza iránti vonzalmat, hogy az egész későbbi életükre kihatással lesz majd – nyilatkozta a verseny előtt Sárkány Dóra, a horgosi Október 10. Általános Iskola kispiaci tagozatának pedagógiai vezetője, a verseny szervezője, aki egyben a helyi művelődési egyesület elnöke is. Köszöntőjében elégedetten állapította meg, hogy a versenyre, ha csak néhány diákkal is, de minden évben többen és többen jelentkeznek, most először pedig az is megtörtént, hogy a kispiaci diákokon kívül egy oromi tanuló is kifejezte részvételi szándékát. Jelentkezését a szervezők természetesen örömmel fogadták, annál is inkább, mivel eltökélt szándékuk, hogy az elkövetkezőkben a Benedek Elek mesemondó versenybe bevonják a környező települések iskoláit is.

A Hetet egy csapásra című mesét előadó nyolcadikos kispiaci Fodor Máté a versek helyett inkább a mesékre esküszik.

- Szórakoztatóbb, könnyebb is megtanulni, ráadásul a mese általában könnyed és vicces, sokkal könnyebb megérteni, mint a verset.

Az ugyancsak nyolcadikos ls szintén kispiaci Nagy Torma Julianna egy igen csak hosszú, legalább 10 perces mesével, a Bugyuta emberrel rukkolt elő, amelyet nagyszerűen, szinte hiba nélkül mondott el.

- Amikor megtaláltam ezt a mesét, nagyon megtetszett, mert könnyed és humoros, bár akad benne sok olyan régies kifejezés, ami a ma emberének szokatlanul hangzik és megnehezíti a szöveg megtanulását. Ennek ellenére csak azzal volt gondom eleinte, hogy eléggé hosszú, de aztán gyorsan megszerettem, és végül aránylag rövid idő, alig néhány óra alatt sikerült megtanulnom.

A mesemondó versenyen egyetlen résztvevő sem maradt ajándék nélkül, hisz egy-egy kisebb édességcsomag minden résztvevőnek járt. A legjobbak viszont – mivel a zsűri rangsorolást nem végzett - a magyarkanizsai községi önkormányzat támogatásának jóvoltából könyvjutalomban részesültek. Ők a következők: Kávai Réka és Dobó Krisztián (óvodások), Szabó Fanni és Visnyei Zsófi (1. osztály), Vojnák Barbara, Hajbel Hédi és Sándor Szabolcs (2. osztály), Huszár Mónika (3. osztály), Dobó Petra és Vojnák Anikó (4. osztály), Szenci Rita (5.osztály), Domonkos Anna és Nagy Torma Zsuzsanna (6.osztály), Jakus Katalin (7.osztály - kisegítő tagozat) és Nagy Torma Julianna (8.osztály). A közönség díját a hatodikos Szabó Szabolcs érdemelte ki.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Véget ért a Dombos Fest Kishegyesen - illusztráció
2024. JÚLIUS 1.
[ 12:53 ]
A délutáni órákban a Fokos zenekar, Csizmadia Anna és Sőregi Anna fogadta a vendégeket a Népzenei udvarban a Dombos Fest nyitónapján. A nagyszínpadon 20 órakor Szabó Balázs Bandájának koncertjével kezdődött meg hivatalosan is az idei fesztivál. Let’s dance!/Lëtsz dënsz! - ez az idei rendezvény mottója és valóban: sokan...
2024. JÚNIUS 28.
[ 9:43 ]
Székelykevén vasárnap kezdődött és holnap, gálaműsorral zárul a dél-bánsági anyanyelvápoló, hagyományőrző, közösségépítő, népzenei és néptánctábor, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség segítségével a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek közös szervezésében valósítanak meg. Az...
2024. JÚNIUS 27.
[ 22:18 ]
Csütörtök kora délután elkezdődött a 13. Ünnepi Kolozsvári Könyvhét, számolt be róla a transtelex.ro. Az alkalomból öten is beszédet mondtak, illetve két díjat is átadtak. A megnyitó főszónoka Markó Béla volt, akit most nem egykori politikusként, hanem költőként szólítottak színpadra. A szervezők nevében H....
2024. JÚNIUS 27.
[ 19:34 ]
Beolvasás folyamatban