Sport
BIRKÓZÁS: Több mint 300 birkózó a magyarkanizsai sportcsarnokban
A VII. Csaba Ferenc Nemzetközi Birkózó Emlékversenyre 13 országból érkeztek résztvevők
Betűméret:             

Soha ennyi birkózó nem lépett még fel a Csaba Ferenc, Magyarkanizsa eddigi egyetlen olimpikonja emlékre szervezett versenyen. Szombaton hangyabolyra hasonlított a Gyógyfürdő sportcsarnoka, ahol 13 ország 35 klubjának 301 utánpótlás korú birkózó három szőnyegen mérte össze erejét. A megjelent birkózókat elsőként a házigazda Potisje Birkózó Klub elnöke, Dukai Károly köszöntötte, majd Csaba Márta, minden idők legjobb magyarkanizsai birkózójának özvegye köszönte meg a férje emléke iránti tiszteletadást. A versenyt Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere nyitotta meg.

A sportcsarnok lelátóval szembeni oldalán, Csaba Ferenc képének jobb és bal oldalán Magyarország, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Románia, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Bulgária, Görögország, Lengyelország, Moldova és Szerbia zászlói sorakoztak. A nyelveket illetően valódi bábeli zűrzavar uralkodott a teremben, de a fiatalok megértették egymást, ha nem angolul, akkor sportnyelven.

„Egy nem várt, de annál kellemesebb vendégnek, egy moldáviai csapatnak köszönhetjük, hogy az idén sikerült átlépnünk a bűvös 300-as részvételi számot. Ez is azt igazolja, hogy emléktornánk hatalmas népszerűségnek örvend, de azt is, hogy a Csaba Ferenc iránti tisztelet az évek múlásával sem lanyhul. A felnőtt korosztályon kívül mindenki más szőnyegre lép ezen a versenyen. Megtisztelőnek tartjuk, hogy olyan távolabbi országokból is eljöttek csapatok, mint Görögország, Moldávia, Lengyelország vagy Csehország, ahonnan bizony nem keveset kellett utazniuk a csapatoknak, hogy itt lehessenek. Reményeink szerint ez talán azt is igazolja, hogy Magyarkanizsára ma is a vajdasági birkózás egyik fellegváraként tekintenek birkózókörökben.” - nyilatkozta Dukai Károly klubelnök, aki egyúttal köszöntet mondott azoknak a támogatóknak, akik az idén önzetlenül odaálltak a szervezők mellé, és lehetővé tették, hogy sikerrel szervezze meg ezt a nagy versenyt is. Közöttük van a Tartományi Sport és Ifjúsági Titkárság, a Vajdasági Birkózó Szövetség és Magyarkanizsa önkormányzata, de ezúttal a község több vállalkozója is mélyen a zsebébe nyúlt és segített a klubnak. Ami a magyarkanizsai klub szereplését illeti az elnök tisztes helytállást és több érmet is várt a klub tagjaitól az emlékversenyen. Nos, nem csalódott, a Potisje birkózói 23 érmet gyűjtöttek be.

Két héttel az ifjúsági Balkán-bajnoki titulus megszerzését követően az emlékversenyen szőnyegre lépett Nagy Szebasztián, a Potisje kiváló birkózója is. Igaz, csak egy meccse volt, de azt simán meg is nyerte szlovák ellenfelével szemben.

„A bukaresti Balkán-bajnokságon 66 kilóban indultam, noha korábban 60-ban versenyeztem. Edzőmmel döntöttünk úgy, hogy feljebb megyek, így nem kellett fogyasztanom sem. Ott három mérkőzésem volt. Az elsőn válogatott társamat, a belgrádi Aleksa Erskit kellett felülmúlnom. Fűtött a visszavágás vágya, mert az év elején kikaptam tőle. Visszavágtam. Második ellenfelemet, egy bulgáriai fiút az elődöntőben 11:3-ra győztem le, döntőbeli török ellenfelemet pedig a második menetben betusoltam.”

Szebasztián most a bajnoki mérkőzésekre összpontosít, meglátása szerint egész más akkor birkózni, amikor az ember a csapatért küzd, és más, amikor csak saját magáért. Ezzel párhuzamosan már a következő évi Európa-bajnokságra és a világbajnokságra is készül, ahol mindenképpen szeretne dobogóra állni. Emellett helyt kell állnia az újvidéki sport és testnevelési karon is, de ahogyan ő mondja, ha valaki edzeni is akar, meg tanulni is, az megtalálja a módját, hogy egyik se menjen a másik kárára.

A magyarkanizsai emlékversenyt jelenlétével megtisztelte Davor Štefanek, olimpiai bajnok birkózó is, akinek nagyon tetszik ez a tömeges kanizsai verseny, amelynek mintájára Szabadkán is elindítanak egy emlékversenyt Stipan Doro, az 1960-as római olimpián indult szabadkai birkózó emlékére. Gyerekként maga Štefanek is rendszeres vendége volt a Magyarkanizsán megrendezésre kerülő versenyeknek és nagyon jó lehetőségnek tartja az ilyen és hasonló versenyeket a fiatalabb korosztályok fejlődése szempontjából.

Mivel az emlékversenyen igen sok kategóriában birkóztak, csak a kategóriák illetve az azokon belüli súlycsoportok legjobbjait soroljuk fel.

FIÚK, 2009-2010-es korosztály

27 kg: 1. Petróci Péter (Bócsa), 35 kg: 1. Aleksandar Terzić (Proleter).

2007-2008-as korosztály

25 kg: 1. Rekecki Márk (Potisje), 27 kg: 1. Jász Bálint (ESMTK), 29 kg: 1. Szécsényi Zalán (Bócsa), 32 kg: 1. Olasz Bende (ESMTK).

2005-2006-os korosztály

26 kg: 1. Füge Levente (ESMTK), 28 kg: 1. Andrej Velisavljev (Omladinac), 34 kg: 1. Lakatos Dávid (Potisje), 36 kg: 1. Vámos Antal (Zenta), 39 kg: 1. Tót Dániel (Zenta), 42 kg: 1. Kónya Ádám (Zenta), 50 kg: 1. Knežević Ivan (Horvátország), 57 kg: 1. Branko Đukić (Proleter).

2003-2004-es korosztály

36 kg: 1. Yulian Lungu (Románia), 38 kg: 1. Berec Dávid (Potisje), 42 kg: 1. Emil Dragoi (Románia), 54 kg. 1. Petenyko Viktor (Ukrajna), 58 kg: 1. Bogdan Stojčić (Novi Sad), 66 kg: 1. Mosó Bálint (Potisje),

2001-2002-es korosztály

43 kg: 1. Pramatarov Dan Dimitrov (Bulgária), 56 kg: 1. Gegić Husein (Bosznia Hercegovina), 58 kg: 1. Aleksa Ilić (Crvena zvezda), 65 kg: 1. Parádi József (Szlovákia), 74 kg: 1. Uglješa Gajić (Viša), 85 kg: 1. Karadimos Theofalos (Görögország),

Ifjúsági korosztály

66 kg: 1. Nagy Szebasztián (Potisje), 70 kg: 1. Grbinček Jurica (Horvátország), 85 kg: 1. Bózsó Tamás (Potisje),

LÁNYOK, 2005-2006-os korosztály

31 kg: 1. László K. Nikolett (ESMTK), 48 kg: 1. Nadežda Trifunović (Šabac), 54 kg: 1. Fábián Orsolya (Potisje).

A magyarkanizsaiak mellett a többi vajdasági klub is jól szerepelt a Csaba Ferenc Emlékversenyen, hiszen nagyon sok első, második, illetve harmadik helyet tudhatnak magukénak. A verseny legjobb birkózójává a magyarkanizsai Lakatos Dávidot nyilvánították,de Bózsó Tamás jóvoltából a legeredményesebb hazai birkózó címe is Magyarkanizsára került. A legeredményesebb külföldi birkózó a romániai Emil Dragoj lett. A legjobb bírónak járó díjat Vesna Piperski Cucić kapta, id. Lőrinc Rudolf pedig különdíjat érdemelt ki.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Világos Adriana országos bajnok - illusztráció
2024. JÚLIUS 1.
[ 21:58 ]
A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 4-1-re legyőzte Georgia együttesét a németországi Európa-bajnokság vasárnapi nyolcaddöntőjében. Luis de la Fuente csapata óriási fölényben játszott a mérkőzésen, ám Le Normand öngóljával Georgia szerzett vezetést. A spanyolok a félidőig egyenlítettek, a...
2024. JÚNIUS 30.
[ 23:49 ]
Amikor már mindenki elkönyvelhette Anglia kiesését, jött Bellingham ollózása, majd Kane fejese Szlovákia ellen. Az angol labdarúgó-válogatott hosszabbítás után 2-1-re legyőzte a szlovák csapatot a németországi Európa-bajnokság vasárnapi nyolcaddöntőjében. A legutóbbi kontinensviadalon döntős angolok a második...
2024. JÚNIUS 30.
[ 21:14 ]
George Russell, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Osztrák Nagydíj vasárnapi futamát. A 71 körös viadalt sokáig magabiztosan vezette a címvédő Max Verstappen, ám a Red Bull holland pilótája legnagyobb riválisával, a brit Lando Norrisszal (McLaren) ütközött, amit Russell kihasznált és megszerezte pályafutása...
2024. JÚNIUS 30.
[ 17:39 ]
Beolvasás folyamatban