Vajdaság
Árvízhelyzet: Belcsényben (Beočin) megkezdődött a lakosság kitelepítése
Betűméret:             

A Duna szintjének rohamos emelkedése és a Szerbiába érkező nagy árhullám miatt a belcsényi (Beočin) község négy településén megkezdődött a lakosság tervszerű kitelepítése – jelentette a Tanjug.

Radomir Lazić, a katasztrófavédelmi stáb elnöke a Szabad Európa Rádiónak azt nyilatkozta, hogy a veszélyeztetett területeken a lakosságnak majdnem a felét felszólították lakóhelyük elhagyására.

Tegnap rendkívüli árvízvédelmi készültséget hirdettek a Duna mintegy 95 kilométeres szakaszán, rendes készültséget pedig további 210 kilométeren.

„A lakosság menti az ingóságait, mezőgazdasági gépeit, a jószágot. Két szövetkezeti épületben készítettünk elő helyet főként a lábasjószág számára, a lakosság nagy része pedig rokonoknál, ismerősöknél vészeli át az árhullám elvonulását. Nagyon kevesen igényelték a kollektív elszállásolást. Egyelőre minden rendben, a tervek szerint történik. Van, aki nem volt hajlandó elhagyni a lakhelyét, ők még mindig nem hiszik el, hogy a Duna mekkora gondot okozhat. De számukra is biztosítottuk a segítséget vészhelyzet esetén” – mondta Lazić, s hozzátette, külön védőgáttal vették körbe a trafóállomást, hogy biztosítsák a zavartalan áramellátást.

A veszélyeztetett területek az úgynevezett nem védett területek. Rendkívüli óvintézkedéseket rendeltek el a Dunán Bezdántól Gombosig, annak ellenére, hogy az árhullám nem közelítette meg a védőgátak szintjét.

Az illetékes szolgálatok egész Vajdaság területén felkészültek rendkívüli áradásokra. A becslések szerint a tartományban nem kerül veszélybe egyetlen terület sem, az árhullám tetőzésekor sem.

Az illetékes minisztérium közleménye szerint a rendes és rendkívüli árvízvédelmet megszervezték a Duna teljes szakaszán, a Tiszán, a Moraván, a Duna–Tisza–Duna-csatorna mentén, akárcsak Szerbia kisebb folyóinál.

A Duna tetőzése Szerbiában szerdára várható, s néhány napig fog tartani.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Két időszakban nem lesz áram a kelebiai határátkelőhelyen, közölte a vámhivatal, mivel munkálatok zajlanak az új határátkelő építésén. Július 3-án, szerdán 10 órától délig, valamint július 5-én, pénteken 9:30-tól 14:30-ig nem lesz áram. „Arra kérjük a vámeljárásban résztvevőket, hogy tevékenységüket,...
2024. JÚLIUS 2.
[ 18:05 ]
Juhász Bálint, a tartományi parlament elnöke ma fogadta Tomislav Žigmanov emberi és kisebbségi jogokért, valamint társadalmi párbeszédért felelős minisztert, akivel a két intézmény közötti együttműködés folytatásáról, valamint a Vajdaságban és Szerbiában élő nemzeti kisebbségek helyzetéről és jogainak...
2024. JÚLIUS 2.
[ 15:18 ]
Sárga riasztás van érvényben Szerbia nagy részén. Óbecsén, Nagykikindán a rendkívüli hőség miatt veszélyes időjárási körülményeket jelentő narancssárga riasztást adott ki a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ). Holnap viszont az ország nagy részére vörös riasztást adtak ki. Az extrém hőmérséklet...
2024. JÚLIUS 1.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban