Vajdaság
Magyarkanizsán is megemlékeztek az ártatlan magyar áldozatokról
Betűméret:             

Adorjánon pénteken, Horgoson és Martonoson szombaton, Magyarkanizsán pedig ma tartottak megemlékezést azoknak az 1944-ben ártatlanul és bírósági ítélet nélkül kivégzett magyaroknak a lelki üdvéért, akik egyetlen bűne nemzeti hovatartozásuk volt.

A magyarkanizsai nagytemetőben délután 3 órakor kondult meg a lélekharang, majd a Cifraszűr Vegyeskórus előadásában felcsendült a nemzeti himnusz, utána pedig Bagi Gábor tolmácsolásában Babits Mihály Sírvers című gyönyörű költeményét hallgathatták meg az egybegyűltek.

A hetven évvel ezelőtti borzalmakról Forró Lajos történész, a Délvidék Kutatóközpont alelnöke szólt, aki nagyapját vesztette el azokban a vérzivataros napokban.

- Fontos, hogy itt vagyunk, fontos, hogy ne felejtsük el mártírjainkat. Talán ezt az emlékezést segíti majd, az is, hogy november 27-én újra megnyílik a látogatók előtt a martonosi emlékház, amelyben megtekinthetők azok a községre vonatkozó kordokumentumok, amelyek ezt a szörnyűséget idézik. Nagyon jól tudjuk, hogy kollektív bűnösség nem létezik, hogy nem felelhet egy nép néhány ember gaztetteiért.

Ebben az értelemben a szerb népet sem lehet kollektíven vádolni néhány nemzettársuk kegyetlenkedései miatt. A gyilkosoknak viszont neve van és arca, a népnek önmagának kell kivetnie soraiból ezeket a gyilkosokat. Szerbiának ezt meg kell tennie. Az 1944-es borzalmak miatt az itteni lakosság eleve bizalmatlan volt az új hatalommal szemben. Az akkori tartományi elöljáró furcsállotta, hogy miért nem akarnak a kanizsai magyarok belépni a Kommunista Pártba. Amikor megmondták neki, hogy vélhetően azért, mert még azokban a napokban is a Tisza-parton a disznók meg a kutyák hordták szét az emberi testrészeket, a vezető vizsgálatot ígért, amelyek eredményeit ma már ismerjük mi is, mindeddig azonban nem tudtunk róla, csak azért, mert a hatalom nem akart szembenézni az elkövetett bűncselekményekkel. Sajnos, ez részben még ma is érezhető, pedig a községben akkor több ítélet is született az elkövetők ellen. Egyiküket – az Adorjánon elkövetett gyilkosságokért – például halálra is ítélték.

Beszédében a történész olyan helybeli magyarok vallomásaiból olvasott fel, akik egy ideig ott raboskodtak a városháza pincéjében és tanúi voltak a kínzásoknak, kegyetlenségeknek és gyilkosságoknak. A Délvidék Kutató Központ alelnökeként Forró Lajos már sokadszor rótta fel a szerbiai hatalomnak, hogy míg a gyilkosoknak sírjuk és fejfájuk van a temetőkben, addig az ártatlanul megkínzott és kivégzett magyarok még mindig ismeretlen, jeltelen tömegsírban vannak elhantolva. Megbékélésről szerinte csak akkor beszélhetünk majd, ha kölcsönösen elismerjük a gazemberek által népeink nevében elkövetett gaztetteket és kölcsönösen tiszteljük egymás ártatlan áldozatait.

- Szerbiának kicsit össze kellene kapnia magát, és egy kicsit gyorsítani ezen a folyamaton. Való igaz, hogy megindult a rehabilitálás, megindult valamilyen módon a kárpótlás, a tömegsírokat viszont még mindig tabuként kezeli Szerbia - tette hozzá Forró Lajos.

Dr. Zapletán Géza esperes plébános egyházi szertartását követően elsőként az önkormányzat vezetői, majd a szabadkai Magyar Főkonzulátus, a Magyar Nemzeti Tanács, Magyarkanizsa helyi közössége, a Vajdasági Magyar Szövetség, a VMSZ községi szervezete, a Demokrata Párt községi szervezete és a nyugdíjasok egyesületének képviselői helyezték koszorúikat az emlékműre. A 44-es megemlékezés a Szózat dallamaival ért véget.

Mint minden évben, a hetven évvel ezelőtt kivégzett ártatlan magyarokra való megemlékezést követően a megjelentek egyházi szertartás mellett virágot helyeztek az első világháborús sírkert áldozatainak közös keresztjéhez is.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Titel volt a díszvendég Szarvason - illusztráció
2024. JÚNIUS 30.
[ 19:36 ]
Erősödj meg, hogy mások támasza lehess címmel tart egynapos akkreditált szakmai továbbképzést a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ június 27-én, csütörtökön Magyarkanizsán, az említett intézmény épületében. A képzés 9 órakor kezdődik. A szakmai továbbképzést a Vajdasági...
2024. JÚNIUS 26.
[ 16:05 ]
Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke ma fogadta Tanja Miščević európai integrációs minisztert, a Szerb Köztársaság európai integrációs folyamatának fontosságáról és a csatlakozási folyamattal kapcsolatos aktuális kérdésekről tárgyalt vele. Miščević tájékoztatta Juhászt a reformmenetrend...
2024. JÚNIUS 26.
[ 15:12 ]
A következő két hónapban a diákok és az egyetemisták kedvezményes áron vásárolhatják meg a városi közlekedési vállalat havi buszjegyeit, közölte a Subotica-trans vállalat. A diákok és az egyetemisták számára a kedvezményes havi bérlet a tömegközlekedési járműveken júliusban és augusztusban is 1.200 dinárba...
2024. JÚNIUS 26.
[ 14:44 ]
Beolvasás folyamatban