Vajdaság
Bioélelmiszert fogyasztanak a magyarkanizsai és horgosi óvodások
Betűméret:             

A Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézménynek 11 óvodaépülete működik a magyarkanizsai község településein. Közülük négy óvodában főznek ebédet is a reggeli és uzsonna mellé a kicsinyeknek. A Meta Terra civil szervezet, amely egyebek mellett az egészséges élelmiszerek, a védett, tiszta környezet népszerűsítését tűzte zászlajára, az óvodai élelmezés megreformálása céljából beindította az óvodai bioétkeztetés projektjét, amely elnyerte a magyarkanizsai önkormányzat támogatását is. Bő egy hete három magyarkanizsai és egy horgosi óvodában vezették be a bioétkeztetési programot.

Mivel a kicsinyek szeretik a gyümölcsöket és zöldségféléket, jóformán észre sem vették a változást, hiszen csak a hozzávalók minősége változott, az étrend nem. Most is ugyanazokat az ételeket fogyasztják, mint korábban, de ezek már tiszta, vegyszermentes, a község biotermelőitől vásárolt alapanyagokból készülnek.

A civil szervezet projektje három hónapra tudja biztosítani a bioélelmezést a kicsinyeknek, de az önkormányzat már jelezte az intézménynek, hogy a jövőben önkormányzati eszközökből fedezik majd a bioélelmiszerek és az eddig vásárolt nyersanyagok ára közötti különbözetet.

A gyerekek helyes táplálkozására az intézményben eddig is külön odafigyeltek. A megfelelő étrendet szakmai bizottság állítja össze és felügyeli annak gyakorlati megvalósítását is. Az óvodai egészségügyi nővér szerint a táplálék megfelelő kiválasztása nagyon fontos a gyerekek egészségének megérzése szempontjából, hiszen az óvodai közeg alapjaiban megkönnyíti a fertőzések terjedését. Az egészséges élelmiszernek betegségmegelőző hatása van, gátolja az allergiák kialakulását, erősíti a gyerekek immunrendszerét.

A bioélelmezést megelőzően a civil szervezet és a községi önkormányzat egy felvilágosító programot is lebonyolított, melynek során az óvónők is megismerkedhettek a bioélelmezés előnyeivel. Halász Mónika, a magyarkanizsai Községi Tanács mezőgazdasági megbízottja elmondta, hogy a drágább bio-alapanyagok használata nem terheli a szülőket, a gyerekek étkeztetésének az ára irányukba nem változik, mert az árkülönbözetet községi forrásokból fedezik. A másik pozitív hozadéka ennek a projektnek pedig az, hogy általa a község biotermelői egy újabb piacot nyernek, ami ebben a pénztelen világban nem elhanyagolható körülmény.

A témában legérintettebbek, az óvodások, mit sem érzékelnek ebből a változásból. Jóízűen fogyasztják továbbra is a finom gyümölcsöket, a főzelékeket vagy teákat, nem is sejtve, hogy azért mégis másmilyent esznek, mint korábban. Persze akad közöttük, aki egyik vagy másik főzeléket sem azelőtt, sem most nem szereti, és nyilván otthon is fintorog, ha anyu ilyesmit főz. Legtöbbjük azonban szinte kitöröli a tányért az ebéd után, a konyhásoknak nem sok mosogatnivalójuk akad.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Titel volt a díszvendég Szarvason - illusztráció
2024. JÚNIUS 30.
[ 19:36 ]
Erősödj meg, hogy mások támasza lehess címmel tart egynapos akkreditált szakmai továbbképzést a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ június 27-én, csütörtökön Magyarkanizsán, az említett intézmény épületében. A képzés 9 órakor kezdődik. A szakmai továbbképzést a Vajdasági...
2024. JÚNIUS 26.
[ 16:05 ]
Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke ma fogadta Tanja Miščević európai integrációs minisztert, a Szerb Köztársaság európai integrációs folyamatának fontosságáról és a csatlakozási folyamattal kapcsolatos aktuális kérdésekről tárgyalt vele. Miščević tájékoztatta Juhászt a reformmenetrend...
2024. JÚNIUS 26.
[ 15:12 ]
A következő két hónapban a diákok és az egyetemisták kedvezményes áron vásárolhatják meg a városi közlekedési vállalat havi buszjegyeit, közölte a Subotica-trans vállalat. A diákok és az egyetemisták számára a kedvezményes havi bérlet a tömegközlekedési járműveken júliusban és augusztusban is 1.200 dinárba...
2024. JÚNIUS 26.
[ 14:44 ]
Beolvasás folyamatban