Vajdaság
Új horgosi határátkelő létesítését támogatja a mórahalmi önkormányzat
Betűméret:             

A mórahalmi önkormányzat támogatja, hogy egy új átkelőhelyet alakítsanak ki a homokháti kisváros és Horgos között a magyar-szerb határon – közölte Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-vel.

A politikus úgy fogalmazott, Szerbia – a magyar kormány által támogatott – európai uniós csatlakozását igyekeznek a helyi közösségek szintjén is segíteni. Amikor Szerbia uniós tagország lesz, megnyílik a lehetőség a schengeni csatlakozáshoz is, ennek időpontját jelenleg azonban még nem lehet meghatározni, de a felkészülést el kell kezdeni.

A határ menti települések arra törekszenek, hogy öt kilométerenként megfelelő infrastruktúrával ellátott határkeresztezési pontok legyenek, ahol határátkelő helyeket lehet kialakítani. Szerbia schengeni csatlakozását követően pedig megfelelő közlekedési kapcsolatot teremtenek a szomszédos települések között – mondta a polgármester.

Az Ásotthalom és Királyhalom közötti határátkelőhelyért – amely forgalma nyaranta már összemérhető a tompaival – tizennyolc évet küzdöttek a Homokhátságon és Vajdaságban élők – emlékeztetett Nógrádi Zoltán, aki bízik abban, a Mórahalom és Horgos közötti átkelőre nem kell ennyit várni. Hozzátette: hosszú évek eltelhetnek addig, amíg az első autó átgördül itt a határon.

A szomszédos településeket a határhúzás előtt jól karbantartott gazdasági út kötötte össze. Az ide elképzelt átkelőt az önkormányzat már szerepelteti a helyi területrendezési tervben és az elképzeléséket eljuttatta a megyéhez is, hogy az országos területrendezési tervbe is bekerüljön. A következő lépés a konkrét tervek elkészítéshez szükséges anyagi források előteremtése lesz – tudatta a politikus. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Titel volt a díszvendég Szarvason - illusztráció
2024. JÚNIUS 30.
[ 19:36 ]
A tartományi mezőgazdasági titkárság idén 85 millió dinárral támogatta azon beruházásokat, amelyek célja a vajdasági állattartó telepek felszerelése volt. A tartományi kormány épületében ma 81 felhasználóval kötöttek szerződést. Dragica Ilić tartományi titkárhelyettes kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben – a...
2024. JÚNIUS 27.
[ 17:56 ]
Erősödj meg, hogy mások támasza lehess címmel tart egynapos akkreditált szakmai továbbképzést a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ június 27-én, csütörtökön Magyarkanizsán, az említett intézmény épületében. A képzés 9 órakor kezdődik. A szakmai továbbképzést a Vajdasági...
2024. JÚNIUS 26.
[ 16:05 ]
Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke ma fogadta Tanja Miščević európai integrációs minisztert, a Szerb Köztársaság európai integrációs folyamatának fontosságáról és a csatlakozási folyamattal kapcsolatos aktuális kérdésekről tárgyalt vele. Miščević tájékoztatta Juhászt a reformmenetrend...
2024. JÚNIUS 26.
[ 15:12 ]
Beolvasás folyamatban