Vajdaság
A VMDK szerint az MNT megkárosítja a saját ösztöndíjasait
Az elfogadásra javasolt tartományi jelképek történelmileg sem voltak helytállóak
Betűméret:             

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) mai sajtótájékoztatóján szó volt a tartományi hivatali jelképek körül kialakult helyzetről, valamint a Magyar Nemzeti Tanács ötödik rendes üléséről.

A sajtótájékoztató elején Csonka Áron, a párt elnöke elmondta, hogy megkapták a hivatalos választ Seszták Miklós magyar nemzeti fejlesztési minisztertől a röszkei határátkelőtől induló megyei matrica kapcsán, amelyben a szakminiszter sajnálatát fejezte ki, amiért a kérdést nem tudják maradéktalanul megoldani, ám válaszában jelezte, hogy dolgoznak a probléma mielőbbi elhárításán.

Csonka bejelentette azt is, hogy a VMDK idén ünnepli 25. születésnapját, ezen alkalomból a párt március 27-én, az óbecsei városháza dísztermében 17 órától díszülést tart majd, ahová szeretettel várnak mindenkit, aki a múltban vagy a jelenben kapcsolatban állt a politikai szervezettel. A részletes programot a párt a napokban közli majd.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a VMDK üdvözli, hogy nem kerültek elfogadásra a javasolt tartományi jelképek, hiszen a párt szerint a bemutatott szimbólumok történelmileg sem voltak helytállóak, mindamellett nem szimbolizálták volna a tartományban élő multietnikus közösségi képet sem. A szavazásról a VMDK vezetője kifejtette: "Döbbenettel fogadtuk mindazt a politikai mesterkedést, amelyet a tartományi képviselőház elnöke és pártja tanúsított ez ügyben, úgy látszik számukra fontosabb volt, hogy megfeleljenek a belgrádi koalíciós partnereiknek, mint az igazságnak és, hogy kiálljanak a vajdasági magyarság érdekei mentén".

A Magyar Nemzeti Tanács ötödik rendes ülése kapcsán Tari István, a VMDK képviselője elmondta, hogy egy sürgősségi előterjesztést nyújtottak be, ugyanis a képviselő szerint az MNT által támogatott ösztöndíjasokat megkárosítják, meglátásuk szerint ugyanis nem azt a támogatási összeget kapják a diákok, amelyre szerződtek. "Kiszámoltuk azt, hogy minden hónapban 4-5 euróval kevesebb pénzt kaptak az ösztöndíjasok, ha pedig ezt megszorozzuk 1200-al, akkor láthatjuk, hogy mi a helyzet ebben a kérdésben" - mondta el Tari István. Éppen ezért a VMDK képviselői azt javasolták, hogy minden hónap elején a banki középárfolyamnak megfelelően számolják el az ösztöndíjakat a diákoknak, azonban az előterjesztést nem szavazták meg a képviselők.

A képviselő ismét nehezményezte azt is, hogy az MNT úgy dönt egy-egy művelődési egyesület támogatásáról, hogy nem lehet tudni azokat kik vezetik, ami Tari véleménye szerint azért is fontos lenne, mivel számos esetben fordult elő összeférhetetlenség a döntéshozók és a támogatottak között, éppen ezért a VMDK egy jobban átlátható támogatási rendszert tartana megfelelőnek az MNT által kezelt közpénzek elosztásában.

Sz. A.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyarkanizsa önkormányzata négynapos programsorozattal ünnepli a község napját október 17. és 20. között. 1686. október 20-án szabadult fel a török uralom alól a Szeged és Zenta közti terület, így Magyarkanizsa is. Ezt követően indulhatott újbóli fejlődésnek a vidék, ezért választották ezt a napon a község...
2024. OKTÓBER 16.
[ 12:57 ]
A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) közölte, hogy a párt kezdeményezésére Adán kétnyelvű, szerb-magyar irányjelző táblákat helyeztek ki, a környező települések neveivel. A párt kiemelte, hogy ez egy újabb lépés a hivatalos nyelvhasználathoz való jog megvalósítása felé, tekintettel arra, hogy...
2024. OKTÓBER 16.
[ 11:06 ]
Két ember meghalt egy magyarkanizsai családi házban keletkezett tűzben, erősítette meg a belügyminisztérium (MUP) a Tanjugnak. A tűz egy 50 négyzetméteres családi házban ütött ki a Podgorica utcában. A tüzet reggel hatkor jelentették a zentai tűzoltóságnak. Eddig nem ismert, hogy mi okozta a tüzet, valamint az...
2024. OKTÓBER 16.
[ 9:43 ]
Beolvasás folyamatban