Vajdaság
Pásztor Bálint: Ki fogja megtéríteni a migránsok által okozott károkat?
Betűméret:             

Az országon átvonuló migránsok nagy károkat okoznak a szerbiai mezőgazdasági termelőknek, jelentette ki Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) köztársasági parlamenti frakcióvezetője ma a képviselőházban felszólalva, majd arra kért választ a kormánytól, hogy mikor fogják megtéríteni ezeket a károkat.

Pásztor Bálint szavai szerint Magyarkanizsa polgárai „nem tudnak normálisan élni” a migránsoktól.

„A migránsok keresztülhaladnak a szántóföldeken és gyümölcsösökön, és nagy károkat okoznak a mezőgazdasági termelőknek. Ki fogja megtéríteni a károkat? A postán migránsok sorakoznak, a vendéglátó-ipari létesítmények tele vannak migránsokkal, az autóbuszokon nincs hely a mi polgárainknak. Hatalmasak a veszteségek a turizmusban, mert a polgárok lemondják foglalásaikat a migránsok miatt” – fogalmazott Pásztor Bálint képviselőházi felszólalásában.

A képviselői kérdésre válaszolva Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociális kérdésekkel foglalkozó miniszter elmondta, Szerbia nem bírja és nem is akarja megtiltani az emberek szabad mozgását, illetve képtelenség megállítani a migránsok Szerbiába való beáramlását, ezzel megszegve emberi jogaikat.

A miniszter szerint nem lehet azt mondani, hogy ezek az emberek bűncselekményeket vagy szabálysértéseket követnek el, hiszen nem érkezett bejelentés rablásról vagy erőszakról.

„Nem lehet megtiltani a számukra a szabad mozgást, nem engednék meg nekünk, hogy gyűjtőközpontokat hozzunk létre, folyamatosan azt kérdezem az Európai Uniótól, hogy ki fog ezért fizetni” – válaszolta Vulin, aki szerint a nemzetközi közösség nem eleget segít a migránskérdés megoldásában, Szerbia pedig csak egy állomás az útjuk során, ugyanis a migránsok többsége az EU-ba kíván jutni.

Pásztor Bálint felszólalására Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) elnöke, illetve parlamenti képviselője is reagált. Čanak elfogadhatatlannak tartja az arról szóló történeteket, hogy valaki akarja-e vagy sem a migránsokat az országában, illetve hogy a migránsok tönkreteszik a polgárok normális életét, mert szerinte ugyanez történik a cunamik és árvizek esetén is.

Čanak ugyanakkor szégyenletesnek nevezte Magyarországnak azt a gyakorlatát, hogy a migránsokat bezárt vagonokban toloncolja ki az országból. „Szégyellném magam, ha ez ebben az országban történne” – fogalmazott Čanak. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Titel volt a díszvendég Szarvason - illusztráció
2024. JÚNIUS 30.
[ 19:36 ]
A turisztikai időszakban megnövekvő utasforgalomra tekintettel meghosszabbított nyitvatartással működik az Ásotthalom közúti határátkelőhely. Az átkelő 2024. július 1. és szeptember 1. között pénteki, szombati és vasárnapi napokon 7 és 22 óra között fogadja az utasokat. A határátkelő a hét többi napjain a korábbi...
2024. JÚNIUS 27.
[ 19:25 ]
A tartományi mezőgazdasági titkárság idén 85 millió dinárral támogatta azon beruházásokat, amelyek célja a vajdasági állattartó telepek felszerelése volt. A tartományi kormány épületében ma 81 felhasználóval kötöttek szerződést. Dragica Ilić tartományi titkárhelyettes kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben – a...
2024. JÚNIUS 27.
[ 17:56 ]
Erősödj meg, hogy mások támasza lehess címmel tart egynapos akkreditált szakmai továbbképzést a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ június 27-én, csütörtökön Magyarkanizsán, az említett intézmény épületében. A képzés 9 órakor kezdődik. A szakmai továbbképzést a Vajdasági...
2024. JÚNIUS 26.
[ 16:05 ]
Beolvasás folyamatban