Vajdaság
Magyarkanizsa: Kikerülnek az illegális bevándorlók a városközpontból
Már áll az első, migránsoknak emelt sátor a vásártéren
Betűméret:             

Magyarkanizsa feláldozta a felújítás alatt álló vásárteret annak érdekében, hogy a főtérről száműzze a naponta céltudatosan a Tisza-parti kisvárosba érkező mintegy 1.500 menekültet és eltüntesse az általuk okozott piszkot és rendetlenséget.

Az utóbbi két nap esős időjárása miatt a migránsok egy része – fittyet hányva a figyelmeztetésekre és a községi előírásokra – egyszerűen sátrat vert a város főterén, szabályos kis menekülttábort alakítva ki a központi autóbuszmegálló és a városháza előtti két kis parkban, de álltak sátrak a Népkertben, a Tisza-parton és az épülő autóbusz-állomás körül is. A toleráns magyarkanizsaiak is kezdik már megsokallni azt, amit ezek a hívatlan „vendégek” művelnek, akik ráadásul egyre szemtelenebbek, követelőzőbbek, arrogánsabbak, úgyhogy már kezdenek tartani is tőlük.

A községi önkormányzat, amennyire erejéből, pénzéből és jogosultságaiból telik (megjegyzem ebbéli kötelezettségeit jóval túlhaladóan), a lakosság érdekében igyekszik ugyan enyhíteni a gondokon, de egyedül, magára hagyatva nem tudja elérni azt az eredményt, amit szeretne. Tartalékai kimerültek, a többször, több illetékestől is beígért tartományi és köztársasági pénzek viszont sehogyan sem akarnak megérkezni Magyarkanizsára. Ennek kapcsán nem hivatalos körökben már elhangzott az a kesernyés humorral fűszerezett vélemény is, hogy a migránsok hamarabb jutnak eurokötegeikhez a Western Union jóvoltából a magyarkanizsai Postán, mint Magyarkanizsa az állami pénzekhez. Van benne valami...

Ettől függetlenül, a magyarkanizsai vásártéren ma felállítottak egy 500 személy befogadására alkalmas nagy sátort és egy kisebb, hivatali sátrat is, a tervek szerint pedig a mai nap folyamán megérkezik a szanitáris konténer is. Helyi pénzekből, helyi szervezéssel természetesen. Ahhoz viszont, hogy ez a pihenőközpont úgy működjön, hogy a migránsoknak ne kelljen innen mégiscsak beszivárogniuk a városközpontba, sok minden másra is szükség van. Tudja ezt az önkormányzat is.

- Részünkről a szervezés olyan fázisban van, hogy 24 óra alatt beüzemelhetnénk a pihenőhelyet, de várjuk az anyagiakat, ami még mindig probléma, úgy a köztársaságtól, mint a tartománytól – nyilatkozta Lackó Róbert, a községi képviselő testület elnöke, a migránsügyekkel foglalkozó munkacsoport koordinátora is. -A vásártéren kívánjuk megoldani a migránsok élelmezését, wifi-kapcsolatot biztosítunk nekik, amire a kapcsolattartás miatt nagy szükségük van, lesznek itt fordítóink, akik már Kanizsán vannak és megkönnyítik majd a velük való kommunikációt. Itt helyben biztosítunk nekik egészségügyi ellátást, pénzváltót és egy kisebb élelmiszer-kereskedést is, a biztonságról pedig őrző-védő szolgálat gondoskodik. Ez mind-mind megoldható, már folyamatban is van, de ismételten hangsúlyozom, megvalósításához pénzre van szükségünk.

Ilyen feltételek mellett talán elképzelhető, hogy a migránsok – némi dádá mellett - a pihenőtáborban maradnak és nem szivárognak be a város központjába. Az önkormányzat a központi autóbuszmegálló funkcióját is megváltoztatja. A migránsokat szállító, Szabadkáról és Belgrádból érkező különjáratok a jövőben kizárólag a vásártéren tehetik ki utasaikat, a rendes járatokon a városközpontba érkező migránsokat pedig rendőri felügyelet mellett szállítják majd ki a vásártéri pihenőközpontba.

A magyarkanizsaiak némi szkepticizmussal ugyan, de mégis reménykedve fogadták a vásártéri pihenőhely kialakításának hírét, mert abból, ami néhány hónapja szeretett kisvárosukban folyik, már nagyon elegük van, és sajnálatuk ellenére kezdenek félni is az idegenektől.

Közelednek az augusztusi, nagy hagyományoknak örvendő rendezvények, három és fél hét múlva kezdődik a tanév, úgyhogy végső ideje rendet tenni a városban és az iskola körül, mondják. Fájó szívvel, de feláldozták vásárterüket a reményeik szerint nemes cél érdekében, amitől ha nem is teljes, legalább részbeni megoldást várnak a jelenlegi kaotikus állapotokra.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Titel volt a díszvendég Szarvason - illusztráció
2024. JÚNIUS 30.
[ 19:36 ]
A turisztikai időszakban megnövekvő utasforgalomra tekintettel meghosszabbított nyitvatartással működik az Ásotthalom közúti határátkelőhely. Az átkelő 2024. július 1. és szeptember 1. között pénteki, szombati és vasárnapi napokon 7 és 22 óra között fogadja az utasokat. A határátkelő a hét többi napjain a korábbi...
2024. JÚNIUS 27.
[ 19:25 ]
A tartományi mezőgazdasági titkárság idén 85 millió dinárral támogatta azon beruházásokat, amelyek célja a vajdasági állattartó telepek felszerelése volt. A tartományi kormány épületében ma 81 felhasználóval kötöttek szerződést. Dragica Ilić tartományi titkárhelyettes kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben – a...
2024. JÚNIUS 27.
[ 17:56 ]
Erősödj meg, hogy mások támasza lehess címmel tart egynapos akkreditált szakmai továbbképzést a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ június 27-én, csütörtökön Magyarkanizsán, az említett intézmény épületében. A képzés 9 órakor kezdődik. A szakmai továbbképzést a Vajdasági...
2024. JÚNIUS 26.
[ 16:05 ]
Beolvasás folyamatban