Vajdaság
Megkezdődött az MNT, a VaMaDiSz és a VIFÓ idei tájékoztató körútja
Betűméret:             

Megkezdte idei felsőoktatási tájékoztató körútját a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Diákszövetség és a Vajdasági Ifjúsági Fórum, amelyeknek illetékesei a következő hetek során 36 középiskola összesen közel 1300 magyar ajkú diákját keresik fel.

A Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Diákszövetség és a Vajdasági Ifjúsági Fórum felsőoktatási tájékoztató körútjának nyitóállomása a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola volt, ahol az illetékesek az itthoni továbbtanulás előnyeit, köztük az egyetemek és főiskolák kínálatát, az elszállásolási és étkezési lehetőségeket, valamint az ösztöndíjazási lehetőségeket ismertették a diákokkal, külön kitérve a Magyar Nemzeti Tanácsnak a diákok itthon maradását szolgáló komplex ösztöndíjprogramjára is, amelynek részét képezi a felvételi felkészítő, az ösztöndíjazás, a mentori-demonstrátori program, a szerb nyelvi felzárkóztató képzés, a kollégiumi rendszer, valamint az elhelyezkedést segítő program is.

Az MNT, a VaMaDiSz és a VIFÓ idei tájékoztató körútja során 36 középiskola összesen közel 1300 diákját keresik fel, hangsúlyozta Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, aki elmondta, idén a felsőoktatási tájékoztató körutat megelőzően szülői értekezleteket is szerveztek, amelyek keretében a szülőket szerették volna megszólítani, hiszen mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy a továbbtanulásra vonatkozó döntést az esetek többségében a diákok a szüleikkel együtt hozzák meg, fontosnak tartották, hogy őket is megfelelő információkkal lássák el az itthon történő továbbtanulás előnyeivel kapcsolatban.

A Vajdasági Magyar Diákszövetség tizenhét évvel ezelőtt kezdte meg a felsőoktatási tájékoztató körútját, amelyet három éve a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen valósít meg, idén pedig a Vajdasági Ifjúsági Fórum is bekapcsolódott annak lebonyolításába, emelte ki Sóti Attila, a VaMaDiSz elnöke, aki elmondta, az idei az első olyan alkalom, amikor a körút már a tanév első félévében lezajlik, ami fontos előrelépést jelent, hiszen ezáltal a diákok valóban idejében megkaphatnak minden olyan információt, ami elősegítheti a szülőföldön való továbbtanulásra való döntés meghozatalát.

A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola diákjai közül többen is hangsúlyozták, annak ellenére, hogy már meghozták a továbbtanulásra vonatkozó döntésüket, nagyon hasznosnak ítélték az előadást, ugyanis annak során valóban sok új és igen hasznos információval gazdagodtak.

H. G.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Két nyugat-nílusi lázas esetet regisztráltak Vajdaság területén, a betegek a dél-bánsági és a dél-bácskai körzetből származnak – írja a 021.rs a Dr. Milan Jovanović Batut országos közegészségügyi intézet közleményére hivatkozva. A fertőzés Vajdaságon kívül történt – közölte a Vajdasági...
2024. AUGUSZTUS 5.
[ 19:08 ]
Összesen 17.700 dinár gyűlt össze Horgoson a nevezésekből az I. Sportnapon, amit a Bara Szabadidőparkban tartottak meg. A csapatok strandröplabdában és kispályás labdarúgásban mérhették össze ügyességüket, egyénileg pedig kangooban lehetett nevezni. Közel 100 résztvevője volt a rendezvénynek, s a horgosiak mellett...
2024. AUGUSZTUS 5.
[ 11:50 ]
A Móra István Művelődési Egyesület szervezésében megtartott ünnepség résztvevői vasárnap délelőtt az új kenyérrel és a szalmakoszorút hordozó fiatalokkal az élen a falu templomába vonultak, ahol a hálaadó szentmise keretében Kormányos Zoltán atya megszentelte az új kenyeret. A mise után a művelődési egyesület...
2024. AUGUSZTUS 4.
[ 19:26 ]
Beolvasás folyamatban