Vajdaság
Kétezer munkahelyet létesít Újvidéken a Lear cég
Betűméret:             

Ösztönző támogatást kap kábelkötegek gyártására szolgáló újvidéki üzem létrehozásához a Lear Corporation, erről írt alá megállapodást a cég a szerbiai gazdasági minisztériummal. A projektum végrehajtásának eredményeképp legalább 2000 új munkahely létesül az elkövetkező három évben, közölte a tárca.

A Dnevnik újvidéki napilap írása szerint a Lear befektetésének összege minimum 14,3 millió euró. A Lear Corporation szerbiai üzeme része lesz annak az amerikai csoportnak, amely áramelosztó rendszereket készít vezető gépkocsigyártók számára. A cég székhelye Michigan, 34 országban összesen 132 ezer személyt foglalkoztat, az utóbbi három évben 17 milliárd dolláros forgalmat valósított meg.

A gazdasági minisztérium közlése szerint az ösztönző támogatást az állami támogatások odaítélésére vonatkozó szabályokkal összhangban ítélték oda. A teljes összeget banki garanciával biztosítják, amely három, illetve öt éves időtartamra vonatkozik.

Ahhoz, hogy a szerződés aláírása hét hónapos tárgyalást követően megtörténhessen, az újvidéki városi képviselő-testület határozatot fogadott el a kérdéssel kapcsolatban.

Mint ismeretes: az amerikai cégóriás tíz évre veszi bérbe a 4-es északi munkazónában található gyárcsarnokot, a jövő év november 1-jétől számítva. Addig Újvidék városnak ki kell építenie és elő kell készítenie a csarnokot, amelynek alapterülete 28 és 30 ezer négyzetméter közötti lesz. A hivatalos dokumentum szerint az objektum 200 adminisztratív dolgozónak és a gyárcsarnok további 1350 munkásának ad majd teret egy váltásban, Újvidék pedig négyzetméterenként 2,5 eurós bérleti díjra számíthat. A kiépítésre az önkormányzat eddig egymilliárd dinárt fordított, de várhatóan további 2,8 milliárdot választ majd ki erre a célra.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Két nyugat-nílusi lázas esetet regisztráltak Vajdaság területén, a betegek a dél-bánsági és a dél-bácskai körzetből származnak – írja a 021.rs a Dr. Milan Jovanović Batut országos közegészségügyi intézet közleményére hivatkozva. A fertőzés Vajdaságon kívül történt – közölte a Vajdasági...
2024. AUGUSZTUS 5.
[ 19:08 ]
Összesen 17.700 dinár gyűlt össze Horgoson a nevezésekből az I. Sportnapon, amit a Bara Szabadidőparkban tartottak meg. A csapatok strandröplabdában és kispályás labdarúgásban mérhették össze ügyességüket, egyénileg pedig kangooban lehetett nevezni. Közel 100 résztvevője volt a rendezvénynek, s a horgosiak mellett...
2024. AUGUSZTUS 5.
[ 11:50 ]
A Móra István Művelődési Egyesület szervezésében megtartott ünnepség résztvevői vasárnap délelőtt az új kenyérrel és a szalmakoszorút hordozó fiatalokkal az élen a falu templomába vonultak, ahol a hálaadó szentmise keretében Kormányos Zoltán atya megszentelte az új kenyeret. A mise után a művelődési egyesület...
2024. AUGUSZTUS 4.
[ 19:26 ]
Beolvasás folyamatban