Vajdaság
Rendezvények szűnhetnek meg a tartományi költségvetés csökkentése miatt
A tavalyi 20 millió helyett 2,5 millióval támogatják a kisebbségek kortárs alkotói tevékenységét
Betűméret:             

A művelődési rendezvények pályázat útján történő részfinanszírozására idén mindössze 42,7 millió dinár áll a tartományi művelődési titkárság rendelkezésére a tavalyi 315 millió helyett. De hasonló megszorítások tapasztalhatók a tájékoztatás terén is.

A drasztikus csökkentés nagyon hamar éreztetni fogja a hatását, a legnagyobb gondban pedig a kortárs művészet lesz, az ilyen jellegű rendezvények kapujára lakat kerülhet a pénzhiány miatt. „Tavaly 212 millió dinárt tudtunk adni a vizuális és multimediális művészeteknek, a film- és audiovizuális alkotóknak, az irodalomra és a kiadásra, illetve a zenei és színpadi produkciókra, idén azonban mindössze 30 millió dinárt tudunk erre a célra kiválasztani”, nyilatkozta a Dnevnik újvidéki napilapnak Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár. „Kénytelenek leszünk a tavalyi 20 millióról 2,5 millióra csökkenteni a kisebbségek kortárs alkotói tevékenységét támogató összeget”, tette hozzá.

A titkár szavai szerint a jelen körülmények között biztosan tartományi támogatás nélkül marad több valóban helyi brend, mint amilyen az Exit fesztivál, a Sterija Játékok, a Palicsi Filmfesztivál, az Újvidéki Zenei Játékok, a Cinema City és más tradicionális rendezvények, továbbá veszélybe került a Milan Konjović és a Sava Šumanović galériák rendes működése is.

„Attól tartok, további eszközök hiányában kénytelenek leszünk elállni azoktól a projektumoktól is, amelyeket évek óta a Matica Srpskával, a Matica Srpska Galériájával és az újvidéki Művészeti Akadémiával közösen valósítottunk meg, valamint a nagybecskereki és szabadkai kamarazenekarok pénzelésétől is. Kevesebb pénz jut a 44 vajdasági könyvtár könyvvásárlására, valamint nyolc könyvtár központi funkcióinak társfinanszírozására is”, sorolta a titkár.

Grujić szavai szerint az általa vezetett titkárság eszközeit arányosan csökkentették, de a programok és projektumok támogatására alig jutott valami, mert ugyanabból a kasszából pénzelik 26 intézmény, kilenc kisebbségi médium, öt művelődési intézet és 12 indirekt felhasználó működését is. „Az ezeknek kiutalt pénz is csak az egyszerű túléléshez lesz elég, nagy kérdés tehát, hogy például a színházakban lesz-e egyáltalán bemutató, a galériákban kiállítás."

„Már nem érdemes azon siránkozni, hogy mi vagy ki miatt csökkentették a 2016-os vajdasági művelődési költségvetést. Tény, hogy pénz nincs, és ezt leginkább a művészek érzik majd meg a bőrükön, de a közönséget is érinteni fogja mindez. Mert az elmúlt években – és ezt büszkén mondhatom – éppen csak sikerült a művelődési programokat lassanként egy bizonyos szintre emelni, erről a különböző rendezvények tanúskodnak, mindezek azonban most egyszerre pusztulásnak indulnak. És emiatt nagyon rosszul érzem magam. Hogy lesznek-e varázsütésre újabb eszközök az év folyamán, nem tudom. De ahogy most van, az nagyon nem jó”, szögezte le Grujić.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Két nyugat-nílusi lázas esetet regisztráltak Vajdaság területén, a betegek a dél-bánsági és a dél-bácskai körzetből származnak – írja a 021.rs a Dr. Milan Jovanović Batut országos közegészségügyi intézet közleményére hivatkozva. A fertőzés Vajdaságon kívül történt – közölte a Vajdasági...
2024. AUGUSZTUS 5.
[ 19:08 ]
Összesen 17.700 dinár gyűlt össze Horgoson a nevezésekből az I. Sportnapon, amit a Bara Szabadidőparkban tartottak meg. A csapatok strandröplabdában és kispályás labdarúgásban mérhették össze ügyességüket, egyénileg pedig kangooban lehetett nevezni. Közel 100 résztvevője volt a rendezvénynek, s a horgosiak mellett...
2024. AUGUSZTUS 5.
[ 11:50 ]
A Móra István Művelődési Egyesület szervezésében megtartott ünnepség résztvevői vasárnap délelőtt az új kenyérrel és a szalmakoszorút hordozó fiatalokkal az élen a falu templomába vonultak, ahol a hálaadó szentmise keretében Kormányos Zoltán atya megszentelte az új kenyeret. A mise után a művelődési egyesület...
2024. AUGUSZTUS 4.
[ 19:26 ]
Beolvasás folyamatban