Vajdaság
Az újvidéki szülészeten ingyenes az epidurális érzéstelenítés, ha van altatóorvos
Betűméret:             

Az újvidéki szülészeten közölték, minden kismamának ingyenes lesz az epidurális érzéstelenítés, de csak abban az esetben, ha van szabad altatóorvos.

A Betanija szülészet körülbelül egy hete a minisztériumhoz fordult az ingyenes epidurális érzéstelenítés ügyében, és azt kérték, a tárca lássa el őket pontos utasításokkal az ingyenes eljárás lefolytatására, illetve kérték, hogy juttassák el nekik az ezzel kapcsolatos hivatalos végzést, valamint a társadalombiztosítási alapnál is érdeklődtek, miután a sajtóból értesültek az ingyenes epidurális érzéstelenítésről - közölték a szülészeten.

Tekintettel arra, hogy az újvidéki szülészeten mindössze tíz altatóorvos dolgozik (ilyen szakorvosokból egyébként egész Szerbiában hiány van), nem tudják az összes szülő nő számára biztosítani a fájdalommentes szülést.

Miután a kért végzést és útmutatást megkapták a minisztériumtól, a Betaniján azt tiszteletben is fogják tartani, feltéve, hogy rendelkezésre áll a végzés gyakorlati alkalmazásához szükséges szakkádér és adottak a feltételek – közölték az újvidéki szülészeten, ezzel összhangban a „Vajdasági Klinikai Központ szülészetén ezután is ingyenes lesz az epidurális érzéstelenítés abban az esetben, ha az orvosilag indokolt, illetve elvégezhető a kismama kérésére is, ha az aktuális helyzet az egészségügyi szakkáder, a rendes munkaidő és az elérhető altatóorvosok tekintetében ezt megengedi”, áll a szülészet által kiadott közleményben.

Mindeddig a Betaniján csak egészségügyi okokból engedélyezték az ingyenes epidurális érzéstelenítést, azokban az esetekben, amikor a kismama kérésére alkalmazták a fájdalommentes szülést szavatoló módszert, más klinikákról alkalmaztak altatóorvosokat, és utóbbi esetben a szolgáltatást megfizettették.

Rendes munkaidőn belül a Betaniján egyidejűleg négy nőgyógyászati és két szülőszoba működik. A szülészet keretein belül működik egy rendelő is a kisebb érzéstelenítések és beavatkozások végzésére. Az említett helyiségek mindegyikében szükséges az altatóorvos jelenléte. Tehát a rendes munkaidő alatt egyidejűleg nyolc altatóorvos dolgozik.

"Az alkalmazottak legnagyobb erőfeszítései ellenére sem tudjuk biztosítani minden kismama számára az epidurális érzéstelenítést, hiszen naponta 20-30 szülést vezetünk le, nincs elég altatóorvosunk és akkor még nem is említettük az előjegyzett és sürgősségi műtéti beavatkozásokat, melyeket szintén ezekkel a szakkáderekkel végzünk”, mondják a Betaniján.

A múlt héten egy újvidéki kismama panaszt tett, amiért a minisztérium hivatalos bejelentése ellenére, miszerint január elsejétől ingyenes lesz ez a szolgáltatás, 15.000 dinár értékben megfizettették vele az epidurális érzéstelenítést az újvidéki szülészeten.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Két nyugat-nílusi lázas esetet regisztráltak Vajdaság területén, a betegek a dél-bánsági és a dél-bácskai körzetből származnak – írja a 021.rs a Dr. Milan Jovanović Batut országos közegészségügyi intézet közleményére hivatkozva. A fertőzés Vajdaságon kívül történt – közölte a Vajdasági...
2024. AUGUSZTUS 5.
[ 19:08 ]
Összesen 17.700 dinár gyűlt össze Horgoson a nevezésekből az I. Sportnapon, amit a Bara Szabadidőparkban tartottak meg. A csapatok strandröplabdában és kispályás labdarúgásban mérhették össze ügyességüket, egyénileg pedig kangooban lehetett nevezni. Közel 100 résztvevője volt a rendezvénynek, s a horgosiak mellett...
2024. AUGUSZTUS 5.
[ 11:50 ]
A Móra István Művelődési Egyesület szervezésében megtartott ünnepség résztvevői vasárnap délelőtt az új kenyérrel és a szalmakoszorút hordozó fiatalokkal az élen a falu templomába vonultak, ahol a hálaadó szentmise keretében Kormányos Zoltán atya megszentelte az új kenyeret. A mise után a művelődési egyesület...
2024. AUGUSZTUS 4.
[ 19:26 ]
Beolvasás folyamatban