Vajdaság
Szociális munkások képzése az UNICEF támogatásával Magyarkanizsán
Gyermekvédelem – rendkívüli helyzetekben
Betűméret:             

A Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ előadótermében szervezte meg a magyarkanizsai Községi Szociális Központ azt a szakmai képzést, amellyel a helyi és környékbeli, észak-bácskai és észak-bánáti szociális központok szociális munkásait, az ott dolgozó pedagógusokat, pszichológusokat és jogászokat kívánták felkészíteni a kiskorú gyermekek fogadására és ellátására rendkívüli helyzetek esetén.

A rendkívüli helyzet lehet akár elemi csapás, a Tisza mentén leginkább árvíz, vagy éppen a migránsok tömeges érkezése és jelenléte a község területén. Az egynapos képzést az ENSZ Nemzetközi Gyermek Gyorssegély Alapja, az UNICEF szerbiai képviselete támogatta.

A magyarkanizsai Községi Szociális Központnak sajnos már nagy gyakorlata van az efféle gondok kezelésében. Lassan nyolc éve, hogy szembesül a felnőttek vagy éppen szülők nélkül érkező gyerekek ellátásának és elhelyezésének gondjával. Gyakorlatilag azóta, amikor az első migránsgondok jelentkeztek vidékünkön. Az efféle gyermekellátás a tavalyi év második felében csúcsosodott ki, amikor migránsok ezrei lepték el Magyarkanizsát, Martonost és Horgost, sok-sok kísérő nélkül érkezett gyerekkel a soraikban, mondta Baráth Kljajić Tímea, az intézmény igazgatója.

„Az a tény, hogy képzésünket az UNICEF támogatja, eleget mond arról, milyen súlya van ennek a szakmai képzésnek. Kiváló szakembereket sikerült biztosítanunk erre az alkalomra, egyrészt a szociálpolitikai minisztériumból, másrészt olyan területekről, ahol szinte kizárólag gyermekekkel, gyermekvédelemmel foglalkoznak a szakemberek. A gyermekvédelem normális körülmények között is külön odafigyelést igényel, rendkívüli helyzetekben pedig még inkább, amire a szociális központok dolgozóinak fel kell készülniük. A szociális rendszer, a szociális központokon túlmenően egy hatalmas egészet alkot, hiszen hozzá tartoznak a szociális otthonok, a szociális törődéssel foglalkozó civil szervezetek sokasága, amelyeknek külön-külön is nagyon fontos, hogy tudják, mi is a dolguk egy adott szituációban, akár a rendszeren belül, akár azon kívül is. Ezen felül a szociális rendszer minden szubjektumának tisztában kell lennie azzal is, hogy a többieknek mi a dolguk, hiszen együttműködésünk kiterjed a belügyi szervekre, az egészségügyi intézményekre és persze a humanitárius szervezetekre is, mint amilyen például a Vöröskereszt. Csak megfelelő tudás és szervezettség mellett tudjuk a gyerekeknek, de persze az arra rászoruló felnőtteknek is biztosítani a lehetőségeink szerinti lehető legmegfelelőbb ellátást és gondoskodást.” - nyilatkozta az igazgatónő.

Természetesen az árvizek, netán földrengések vagy a migránsválság mellett mindennapjainkban is kialakulnak olyan rendkívüli helyzetek, hogy gyermekek szüleik, netán más, őket nevelő hozzátartozóik nélkül maradnak. A szociális rendszernek minden esetben az a dolga, hogy a gyermeknek védelmet, megfelelő ellátást majd gyámot és biztonságot nyújtó elhelyezést biztosítson, elsősorban addig, míg nem sikerül kialakítani a kapcsolatot olyan szervezetekkel, amelyek esetleg megtalálhatják a gyermek legközelebbi hozzátartozóit. Mindezen feladatok megismerése és elsajátítása képzést igényel, ezért került megszervezésre a magyarkanizsai szakmai képzés is azoknak a szociális intézményekben dolgozóknak a részére, akik bármikor, bárhol szembesülhetnek az említett rendkívüli helyzetekben kialakuló, gyermekvédelemmel kapcsolatos tennivalókkal, tette hozzá Baráth Kljajić Tímea, a magyarkanizsai Községi Szociális Központ igazgatója.

A magyarkanizsai eseményre várták Nenad Ivaniševićet, a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Minisztérium államtitkárát is, aki tájékoztatta volna a képzés résztvevőit a jelenleg zajló migránshullám, elsősorban gyermekvédelmi szempontból vidékünkön várható következményeiről, de elfoglaltság miatt a köztársasági tisztségviselő nem tudott eljönni a képzésre.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Titel volt a díszvendég Szarvason - illusztráció
2024. JÚNIUS 30.
[ 19:36 ]
A tartományi mezőgazdasági titkárság idén 85 millió dinárral támogatta azon beruházásokat, amelyek célja a vajdasági állattartó telepek felszerelése volt. A tartományi kormány épületében ma 81 felhasználóval kötöttek szerződést. Dragica Ilić tartományi titkárhelyettes kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben – a...
2024. JÚNIUS 27.
[ 17:56 ]
Erősödj meg, hogy mások támasza lehess címmel tart egynapos akkreditált szakmai továbbképzést a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ június 27-én, csütörtökön Magyarkanizsán, az említett intézmény épületében. A képzés 9 órakor kezdődik. A szakmai továbbképzést a Vajdasági...
2024. JÚNIUS 26.
[ 16:05 ]
Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke ma fogadta Tanja Miščević európai integrációs minisztert, a Szerb Köztársaság európai integrációs folyamatának fontosságáról és a csatlakozási folyamattal kapcsolatos aktuális kérdésekről tárgyalt vele. Miščević tájékoztatta Juhászt a reformmenetrend...
2024. JÚNIUS 26.
[ 15:12 ]
Beolvasás folyamatban