Vajdaság
Magyarkanizsa: Csónakmotor a zentai Tisza Mentőcsapatnak
Betűméret:             

Egy Honda márkájú, 50 lóerős csónakmotort adományozott a magyarkanizsai önkormányzat a zentai Tisza Mentőcsapatnak. Az átadásra szerdán délelőtt a magyarkanizsai strandon került sor.

Az adományozás apropója az a tevékenység, amelyet a búvárosztag már néhány éve egyebek mellett a magyarkanizsai Tisza-parton és magán a folyón is folytat. Tavalyelőtt elvégezték a város alatti Tisza-szakasz part menti sávjának megtisztítását, ahol elmondásuk szerint a Tisza vajdasági szakaszán a legtöbb nem oda való tárgyat szedtek ki a vízből, ami veszélyeztette a fürdőzők testi épségét, de sok kellemetlenséget okozott a csónakázóknak és a sporthorgászoknak is. Találtak a vízben kerékpárokat, motorokat, autógumikat, felniket, háztartási berendezéseket és sok olyan dolgot is, amiről azt hinnénk, még véletlenül sem kerülhet a folyóba. A mentőcsapat emellett minden alkalommal részt vett a vízbe fúltak holttestének megkeresésében, ami nélkülük nehezen menne és nyilván időben is tovább tartana.

Mivel a Tisza mentőcsapata az országhatártól egészen Titelig végez felügyeletet a folyón, nyilvánvaló, hogy az eddig rendelkezésükre álló, lassú katonai gumicsónak nagyban hátráltatta akcióik hatékonyságát. A tavaly tartományi támogatásból kapott műanyag mentőhajóra most egy erős motort kaptak a magyarkanizsai önkormányzattól, amivel lényegesen gyorsabban tudnak közlekedni a folyón és sokkal hamarabb elérik azokat a helyszíneket, ahol szükség mutatkozik beavatkozásukra.

„A csónakmotort önkormányzatunk nemzetközi pályázati támogatásból vásárolta, értéke meghaladja a 800.000 dinárt. A támogatásról ugyan már tavaly év vége előtt döntöttünk, de novemberben illetve decemberben már nem tudtuk megvalósítani, ezért halasztottuk el az idei évre. A mentőcsapat tevékenysége kimondottan a Tiszához kötődik. Most is olyan időszakhoz értünk, amikor a folyó elég gyorsan árad, ami fokozott veszélyt jelent a rajta közlekedőkre és kiemelt figyelmet követel meg a mentőcsapattól is. Egy hónap múlva itt a tavasz is, aztán jön a nyár és a nyári rendezvények, amelyek egy része a Tiszához kötődik, a folyón kerül megrendezésre. Egy-egy ilyen rendezvény biztosításához, a résztvevők biztonságához elengedhetetlen a mentőcsapat jelenléte. Noha a búvárok nem csak a mi községünk területén működnek, úgy ítéltük meg, hogy rendezvényeink miatt részt kell vállalnunk a csapat fejlesztésében, amihez mi most egy csónakmotorral járultunk hozzá”, nyilatkozta Fejsztámer Róbert, a magyarkanizsai önkormányzat Gazdasági, pénzügyi és fejlesztési főosztályának vezetője a csónakmotor átadását követően.

„Ez az ajándék óriási segítséget jelent csapatunknak és komoly szolgálatot fog nyújtani a Tiszán lévő embereknek. Az új csónakkal és ezzel az erős motorral gyorsan végigjárhatjuk a folyót, szemmel tudjuk tartani a partokat, az ott tartózkodó vagy éppen a Tiszán lévő embereket és azonnal segítséget nyújthatunk, ha arra, ne adj Isten, szükség mutatkozik. Nagyon nagy köszönettel tartozunk a magyarkanizsai önkormányzat nagylelkűségéért, mert a motor nélkül semmi értelme sem lenne vízre bocsájtani tavaly kapott mentőhajónkat”, mondta Baranyi Nándor, a mentőcsapat vezetője.

A motor átadásán, egyelőre csak a parton ugyan, de bemutatták az új mentőcsónakot is, amelyre Zentán rakják rá a Honda csónakmotort. Ez azt jelenti, hogy új, sürgősségi járművükkel hamarosan a vízen is látni fogjuk majd a Tisza Mentőcsapatot.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Titel volt a díszvendég Szarvason - illusztráció
2024. JÚNIUS 30.
[ 19:36 ]
A turisztikai időszakban megnövekvő utasforgalomra tekintettel meghosszabbított nyitvatartással működik az Ásotthalom közúti határátkelőhely. Az átkelő 2024. július 1. és szeptember 1. között pénteki, szombati és vasárnapi napokon 7 és 22 óra között fogadja az utasokat. A határátkelő a hét többi napjain a korábbi...
2024. JÚNIUS 27.
[ 19:25 ]
A tartományi mezőgazdasági titkárság idén 85 millió dinárral támogatta azon beruházásokat, amelyek célja a vajdasági állattartó telepek felszerelése volt. A tartományi kormány épületében ma 81 felhasználóval kötöttek szerződést. Dragica Ilić tartományi titkárhelyettes kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben – a...
2024. JÚNIUS 27.
[ 17:56 ]
Erősödj meg, hogy mások támasza lehess címmel tart egynapos akkreditált szakmai továbbképzést a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ június 27-én, csütörtökön Magyarkanizsán, az említett intézmény épületében. A képzés 9 órakor kezdődik. A szakmai továbbképzést a Vajdasági...
2024. JÚNIUS 26.
[ 16:05 ]
Beolvasás folyamatban