Vajdaság
Magyarkanizsa: A Tisza már a strand fövenyét nyaldossa
A már csak napi néhány centimétert áradó folyón a tetőzés jövő hét elején várható
Betűméret:             

Az elmúlt időszakban lehullott óriási mennyiségű csapadék gyors árhullámot okozott a Tiszán. Míg hetekkel ezelőtt a víz még a nyári, igen alacsony vízszinten csordogált a Duna felé, addig az elmúlt hétvégére néhány métert emelkedett és hétfőn már a magyarkanizsai strand gyepéig ért.

Kedden reggel a zentai mérőállomás adatai szerint a vízállás 467 centiméter volt, ami az előző napi szinthez képest három centiméteres emelkedést jelentett. Szerdán reggel négy centivel többet, 471 centimétert mértek. Ilyen ütemben nem valószínű, hogy a jövő heti tetőzésig a folyó eléri az 500 centiméteres vízmagasságot. Árvízvédelmi intézkedést egyébként 600 centiméternél foganatosítanak.

„A levonulóban lévő árhullám várhatóan a jövő hét elején, kedden vagy szerdán tetőzik”, nyilatkozta Apró István, a DTD Vízgazdálkodási Vállalat magyarkanizsai részlegének vezetője. „Mivel azonban folyamatosan esik az eső, a folyó felső szakaszán egy újabb árhullám alakult ki, ami ha utoléri ezt a lassan levonuló árhullámot, valamelyest megduzzaszthatja a Tiszát, de szerintünk akkor sem éri el, vagy ha mégis, csak kicsivel haladja majd meg a 600 centimétert, ami már az első fokú, alapszintű árvízvédelmi készültség bevezetését indokolná. A csapadékmennyiségről elmondhatom, hogy míg januárban 49,30 mm, addig februárban már 66,10 mm eső esett, tavaly februárban pedig mindössze 27,50 milliméter csapadék hullott, s ez a magyarázata ennek a hirtelen víznövekedésnek. A mostani két-három árhullám még jól is jöhet a folyó mellett élőknek, hiszen ennyi víz levonulta után vélhetően lényegesen kisebb tavaszi áradás várható, annál is inkább, mivel a hóvíz-készlet egy része már elolvadt a Kárpátokban. Az 1970-es, azután a 2006-os, és a 2012-es árvizekhez hasonlóra az idén remélhetőleg nem kell számítanunk. Az utóbbi fél évszázad legmagasabb vízszintjét egyébként 2006-ban jegyeztük, amikor is alig több mint egy méter hiányzott az 1970-es árvíz után jelentősen megemelt és megerősített töltés koronájáig.”

A Tiszába vezető csatornák lassan telítődnek, mégsem fújtak belvízriadót a községben.

„Igen, telítődnek, de odafigyelünk arra, hogy legyen bennük éppen elég hely a belvizek befogadására. A martonosi, magyarkanizsai és adorjáni pumpaállomásokon a hét minden napján 8-8 órát dolgoznak a pumpák és emelik át a vizet a csatornákból a Tiszába, mert szabadesésben a folyó magas vízállása miatt a víz már nem tud távozni. Ezzel gyakorlatilag biztosítjuk, hogy ne alakuljanak ki nagyobb, egybefüggő belvíz-felületek, mivel a tavaly minden kritikus ponton kitisztított és iszaptalanított csatornák megfelelő magasságon tartott vízszint mellett képesek befogadni a belvizeket. Ilyen értelemben – a korábbi évektől eltérően – komolyabb belvízgondokról nem is beszélhetünk a községben.”

A Tisza tehát még egy ideig árad, de aggodalomra nincs ok. A magasabb vízállás esetleg a Tisza-parti nyaralóknak vagy vendéglőknek okozhat kellemetlenségeket, de a jelen állás szerint úgy néz ki, hogy a nem cölöpökre épített objektumokat sem önti el a víz. A töltést és a három Tisza-menti települést, Martonost, Magyarkanizsát és Adorjánt pedig most sem és várhatóan a szokásos, nagy májusi áradás idején sem fogja veszélyeztetni.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Titel volt a díszvendég Szarvason - illusztráció
2024. JÚNIUS 30.
[ 19:36 ]
A turisztikai időszakban megnövekvő utasforgalomra tekintettel meghosszabbított nyitvatartással működik az Ásotthalom közúti határátkelőhely. Az átkelő 2024. július 1. és szeptember 1. között pénteki, szombati és vasárnapi napokon 7 és 22 óra között fogadja az utasokat. A határátkelő a hét többi napjain a korábbi...
2024. JÚNIUS 27.
[ 19:25 ]
A tartományi mezőgazdasági titkárság idén 85 millió dinárral támogatta azon beruházásokat, amelyek célja a vajdasági állattartó telepek felszerelése volt. A tartományi kormány épületében ma 81 felhasználóval kötöttek szerződést. Dragica Ilić tartományi titkárhelyettes kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben – a...
2024. JÚNIUS 27.
[ 17:56 ]
Erősödj meg, hogy mások támasza lehess címmel tart egynapos akkreditált szakmai továbbképzést a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ június 27-én, csütörtökön Magyarkanizsán, az említett intézmény épületében. A képzés 9 órakor kezdődik. A szakmai továbbképzést a Vajdasági...
2024. JÚNIUS 26.
[ 16:05 ]
Beolvasás folyamatban