Vajdaság
Magyarkanizsa: Jumper-program a fiatal, kezdő vállalkozók támogatására
Betűméret:             

A magyarkanizsai önkormányzat hamarosan beindít egy, a kezdő vállalkozók támogatására irányuló programot. A Jumpernek elnevezett programot tulajdonképpen maguk a fiatalok kezdeményezték, a megvalósítás fázisába pedig az Ifjúsági Iroda közreműködésével jutott.

A program ma délelőtti bemutatóján Fejsztámer Róbert, az önkormányzat Gazdasági, pénzügyi és fejlesztési főosztályának vezetője elmondta, hogy a Jumper-programot eddig szerzett tapasztalataik alapján kívánják életre kelteni.

Már a Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ (ICR) 2005-ös megalakulását követő évben beindították az inkubátorházat és egy kezdő vállalkozókat támogató programot, amelyek rengeteg gyakorlati tapasztalatot eredményeztek az önkormányzatnak és az ICR-nek is. Hasonlóan sikeres volt az a gazdasági jogból és pénzügyi ismeretekből álló tavalyi előadássorozat is, amit a helyi középiskolásoknak szerveztek, és ami a végzős diákoknak is egyféle kezdő tudástőkét biztosított esetleges vállalkozásaik létrehozásához. A Jumper-program ezeknek egy továbbfejlesztett változata, ami mögé természetesen az önkormányzat mind szakmai, mind pénzügyi szempontból azonnal felsorakozott.

„Maga az ICR megalapítása óta arra törekszik, hogy megfelelő szakmai támogatást nyújtson a kis- és középvállalkozásoknak, de persze a kezdő vállalkozásoknak is. Épp utóbbiak miatt jött létre annak idején az inkubátorház, ami eleinte – igen kedvezményes feltételek mellett - csak a helyet biztosította a kezdő vállalkozások számára, azzal, hogy szakmai, jogi-, könyvelési- és marketing- tanácsadással is segítette őket”, mondta Molnár Makai Krisztina, a Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ igazgatója. „Mivel számtalan idevágó pályázat jelenik meg egy év folyamán, az ICR a most indított Jumper-programban is megtalálja helyét, hogy segíteni tudja a vállalkozásokba belevágó fiatalokat.”

Újvári Zsombortól, az Ifjúsági Iroda koordinátorától és a helyi Ifjúsági Szövetkezet igazgatójától megtudtuk, hogy tulajdonképpen őt keresték meg a fiatalok, hogy javasoljon nekik valakit, akihez a vállalkozásnyitás kérdésében fordulhatnának. Önkormányzati alapítású lévén az irodából is az önkormányzathoz irányították a fiatalokat és ekkor jött az ötlet, hogy rendszerbe kellene foglalni azokat a segítségnyújtási formákat, amelyekkel támogatni tudnák a vállalkozni szándékozó fiatalokat. Ebből született meg a Jumper-program.

„Talán nem is hinnénk, mennyi lehetőség van vállalkozások megnyitására. Gondoljunk csak bele, hogy ma már milyen nehéz egy-egy jó mesterembert, mondjuk gáz- vagy vízvezeték-szerelőt találni, pedig ilyen és hasonló szakok még a magyarkanizsai középiskolában is vannak, miért ne segítenénk tehát a szakmát kitanult fiatalokat vállalkozásuk megnyitásában, ami aztán nekik is, meg a közösségnek is jó lesz. A magyar fiatalok legnagyobb problémája, hogy gyengén beszélik a szerb nyelvet, ami nagyon megnehezíti helyzetüket a vállalkozás elindításában. Itt szeretnénk mi segítséget nyújtani nekik a Jumper-program segítségével, mégpedig úgy, hogy a középiskolát vagy akár a főiskolát, egyetemet befejezett fiatalnak az Ifjúsági Irodában megadjuk a vállalkozás indításához szükséges útmutatásokat. Megtaláljuk számukra a megfelelő jogi formát vállalkozásuk kivitelezéséhez, majd pedig jogásszal, közgazdásszal vagy más, a vállalkozás igényeitől függő szakemberekkel segítjük az indulásban. Ha például vállalkozásuk arculatát szeretnék kidolgozni, megkeressük nekik az erre megfelelő szakembert, ha kell, üzleti terveket készítünk számukra, vagy ha ez releváns, akkor az ICR bevonásával pályázatokat is meg tudunk nekik írni. A Jumper-program néhány napon belül indul, de már várjuk az érdeklődő fiatalokat. Egyetlen kikötésünk, hogy a program résztvevői 18-tól 35 éves korúak legyenek. Az Ifjúsági Iroda munkanapokon 7-től 15 óráig fogadja az érdeklődőket, de ajánlatos az előzetes bejelentkezés a 064/80 62 197-es mobilszámon. Elektronikus úton a zsombor@kanjiza.rs e-mail címen vagyunk elérhetők", mondta el Újvári Zsombor.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Titel volt a díszvendég Szarvason - illusztráció
2024. JÚNIUS 30.
[ 19:36 ]
A tartományi mezőgazdasági titkárság idén 85 millió dinárral támogatta azon beruházásokat, amelyek célja a vajdasági állattartó telepek felszerelése volt. A tartományi kormány épületében ma 81 felhasználóval kötöttek szerződést. Dragica Ilić tartományi titkárhelyettes kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben – a...
2024. JÚNIUS 27.
[ 17:56 ]
Erősödj meg, hogy mások támasza lehess címmel tart egynapos akkreditált szakmai továbbképzést a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ június 27-én, csütörtökön Magyarkanizsán, az említett intézmény épületében. A képzés 9 órakor kezdődik. A szakmai továbbképzést a Vajdasági...
2024. JÚNIUS 26.
[ 16:05 ]
Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke ma fogadta Tanja Miščević európai integrációs minisztert, a Szerb Köztársaság európai integrációs folyamatának fontosságáról és a csatlakozási folyamattal kapcsolatos aktuális kérdésekről tárgyalt vele. Miščević tájékoztatta Juhászt a reformmenetrend...
2024. JÚNIUS 26.
[ 15:12 ]
Beolvasás folyamatban