Vajdaság
A kúlai szélpark lehet az év beruházása
Betűméret:             

A kúlai szélparkot, ami az első ilyen létesítmény Szerbiában, tavaly novemberben nyitották meg, most pedig jelölték az év beruházásáért járó Aurea 2016 díjra.

A szélparkot az MK Fintel Wind cég nyitotta meg, s három 178 méter magas szélgenerátor található benne, ami a legnagyobbnak számít Délkelet-Európában. A szélpark körülbelül öt-nyolcezer háztartásnak elegendő elektromos energiát termel. A beruházás teljes értéke 15 millió euró volt.

A szélpark megnyitásával erősödni fog a hazai energetikai szektor, csökkenni fog a villamosenergia-behozatal, s hozzájárul az energiabiztonsághoz, ami csak az egyik oka annak, hogy a szélparkot javasolták az év beruházásának. Emellett a szélenergia és a kihasználatlan források felhasználásával a régióban Szerbia újabb lépést tesz egyes községek iparosítása felé, de a polgárok is munkához jutnak.

A szélparkot a kisebb sebességű szelekre tervezték, amilyenek erre a térségre is jellemzőek. A szélenergia nem szennyezi a környezetet és korlátlan, mert nem újul meg. Nem használ üzemanyagot, nem termel üvegházhatású gázokat, valamint a környezetre káros hulladékot sem.

Az idén a tervek szerint még egy szélparkot nyitnak Versecen, majd még egyet ebben a községben, azután pedig Veliko Gradišten is.

A bányaügyi és energiaügyi minisztérium bejelentette, hogy hamarosan elfogadják azt a három rendeletből álló csomagot, amelynek keretében új szerződésmodellt dolgoznak ki a megújuló forrásokból nyert villamos energia felvásárlására. Ez nagyobb biztonságot nyújt majd a beruházóknak ahhoz, hogy pénzüket szélparkokba és egyéb megújuló energiaforrásokba fektessék. (Dnevnik)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A vasárnap délelőtt megtartott ülésén Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica) városi tanácsa több olyan döntést hozott, amellyel teljesül Branislav Nedimović régi-új polgármester választások előtt tett ígérete. Nedimović, aki korábban is volt már polgármester, majd a mezőgazdasági miniszteri teendőket látta el, az...
2024. AUGUSZTUS 6.
[ 12:36 ]
Két nyugat-nílusi lázas esetet regisztráltak Vajdaság területén, a betegek a dél-bánsági és a dél-bácskai körzetből származnak – írja a 021.rs a Dr. Milan Jovanović Batut országos közegészségügyi intézet közleményére hivatkozva. A fertőzés Vajdaságon kívül történt – közölte a Vajdasági...
2024. AUGUSZTUS 5.
[ 19:08 ]
Összesen 17.700 dinár gyűlt össze Horgoson a nevezésekből az I. Sportnapon, amit a Bara Szabadidőparkban tartottak meg. A csapatok strandröplabdában és kispályás labdarúgásban mérhették össze ügyességüket, egyénileg pedig kangooban lehetett nevezni. Közel 100 résztvevője volt a rendezvénynek, s a horgosiak mellett...
2024. AUGUSZTUS 5.
[ 11:50 ]
Beolvasás folyamatban