Vajdaság
Magyarkanizsa: Egyelőre nincs megoldás az Egészségház veszteségére
A községi képviselő-testület 32. rendes ülése
Betűméret:             

Jelenlegi összetételében vélhetően utolsó ülését tartotta csütörtök délelőtt Magyarkanizsa község képviselő-testülete. A képviselők elsőként megerősítették a Községi Tanácsba megválasztott Molnár Gizella, a testület korábbi VMSZ-es alelnöke helyére javasolt Takács József képviselői mandátumát.

Noha a napirendi pontok zömét az intézmények és közvállalatok tavalyi munkájáról szóló jelentések és idei munkaterveik alkották, a 27 napirendi pontról kevés híján négy órán át tárgyaltak. A határozatok kevés kivétellel többségi szavazással, ellenzéki nem szavazat vagy tartózkodás mellett születtek meg.

Az UKROK ellenzéki képviselőcsoport különösen a polgármester által előterjesztett, a Községi Tanács tavalyi munkájáról szóló jelentést kifogásolta, mert szerinte nincsenek valós eredmények a beszámoló mögött. Ezt a véleményt Huzsvár Ervin polgármester-helyettes választási poénszerzésnek minősítette. Komoly vitát váltott ki az Egészségház munkajelentése is, mivel az ellenzék szerint az intézmény 50 millió dináros vesztesége nem új keletű, annak felszámolása érdekében pedig az önkormányzat nem tett semmit, ugyanakkor soknak találta a röntgenkabinet átalakítására fordított 5 és fél millió dinárt is. Dr. Körmöczi László igazgató magyarázatot adott az ellenzéki felvetésekre, de az önkormányzat hathatós támogatása ellenére, amelyet az utóbbi években nyújt az Egészségháznak, maga sem tudott megoldást javasolni a veszteség megszüntetésére, amelyet elsősorban az országos szinten meghozott, az egészségügyi intézményekre nézve kedvezőtlen döntések okoztak.

A képviselők döntöttek néhány köztulajdonban lévő ingatlan státusáról is. Így, egyebek mellett a fogyatékkal élő, hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ elkapta használatra azt az ingatlant a községtől, amelyben már sok éve működik.

„Erre a döntésre azért volt szükség, mert elindítottuk a licence megszerzésének folyamatát, amit azonban csak úgy kaphatunk meg, ha van objektum a használatunkban.” - mondta Terényi Lívia, az intézmény igazgatója. - „A licence öt évre szól majd, tehát ennyi időre kértük mi is épületünk használati jogát az önkormányzattól. A licence feljogosít bennünket arra, hogy a mostaninál magasabb szintre emelhessük szolgáltatásainkat, ilyen irányú igényünk esetén pedig a törvény is kötelez bennünket a licence megszerzésére.”

A magyarkanizsai község egyik legeredményesebben működő intézménye a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ, amely a tavalyi évet is sikeresen zárta, annak ellenére, hogy kissé beszűkült a támogatói köre.

„Tavaly 170 olyan programot valósítottunk meg, amelyeknek szervezői vagy társszervezői voltunk. Ebből 50 akkreditált képzés volt községünk, a Tisza-mente és az észak-bácskai régió pedagógusai részére. Közülük 24-et intézményünk keretein belül, 26-ot viszont Vajdaság és Szerbia más településein tartottunk meg. Ezeket a tartalmakat három munkatárssal és négy külső szakmunkatárssal valósítottuk meg, azzal, hogy a tavalyi évben mintegy háromezer használója volt épületünknek.” - nyilatkozta Varjú Potrebić Tatjana igazgatónő.

A községi ifjúsági cselekvési tervet, amiben az ellenzéki képviselők ugyancsak találtak kivetnivalót, az azt kidolgozó munkacsoport tagja, Bödő Marianna ismertette.

„A 2015-2020 közötti időszakra vonatkozó cselekvési tervet egy fiatal aktivistákból álló, hét fős munkacsoport dolgozta ki, amely előzőleg 300 fiatalt is megkérdezett, és a kérdőíveken szereplő válaszok, ajánlások egy részét beépítette a dokumentumba. A terv négy fő irányvonalra épül. Az első a fiatalok intézményes és intézményen kívüli oktatása, a korszerű oktatási módszerek alkalmazása, a tehetséggondozás és a hiányszakmák gyakorlati megismertetése a fiatalokkal. Ezután következik a foglalkoztatás, mert a magyarkanizsai községben is ez az egyik legnagyobb gond. Itt szeretnénk folytatni a már megkezdett gyakornoki programot, amelybe bevonjuk a község vállalkozóit. Külön hangsúlyt kívánunk fektetni a kezdő vállalkozókat segítő Start Up programokra, mivel ez is az önfoglalkoztatást segíti. A harmadik irányvonal a fiatalok tájékoztatása és a velük való folyamatos kommunikáció. Ezt egyrészt egy interaktív weboldal segítségével, a www.youthka.rs online felülettel szeretnénk elérni, ahol a fiatalokat is várjuk tartalomszerkesztésre. Meg kívánjuk emelni a fiatalokhoz szóló és általuk készített médiatartalmak számát, és kialakítani egy kommunikációs csatornát a diákok, a diákparlamentek és a döntéshozók között. A negyedik irányvonal pedig az aktív és minőségi szabadidő eltöltése, amelyet már az általános iskolások körében is szeretnénk népszerűsíteni.”

A képviselők a továbbiakban jóváhagyták a szabadkai Regionális Hulladéktároló Hulladékgazdálkodási Kft. tavalyi munkajelentését és 2016-os ügyviteli programját valamint a Zentai Történelmi Levéltár 2015-ös munkájáról szóló jelentést, de az önkormányzati alapítású intézmények és közvállalatok, a rendkívüli helyzetek magyarkanizsai községi törzskara, a tavaly év végén megszüntetett Községi Gazdaságfejlesztési Alap és a Községi Közigazgatási Hivatal hasonló jelentéseit is.

A mezőgazdasági területek védelmének, rendezésének és használatának idei programjáról szóló döntéshozatalt elnapolták.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Titel volt a díszvendég Szarvason - illusztráció
2024. JÚNIUS 30.
[ 19:36 ]
A tartományi mezőgazdasági titkárság idén 85 millió dinárral támogatta azon beruházásokat, amelyek célja a vajdasági állattartó telepek felszerelése volt. A tartományi kormány épületében ma 81 felhasználóval kötöttek szerződést. Dragica Ilić tartományi titkárhelyettes kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben – a...
2024. JÚNIUS 27.
[ 17:56 ]
Erősödj meg, hogy mások támasza lehess címmel tart egynapos akkreditált szakmai továbbképzést a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ június 27-én, csütörtökön Magyarkanizsán, az említett intézmény épületében. A képzés 9 órakor kezdődik. A szakmai továbbképzést a Vajdasági...
2024. JÚNIUS 26.
[ 16:05 ]
Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke ma fogadta Tanja Miščević európai integrációs minisztert, a Szerb Köztársaság európai integrációs folyamatának fontosságáról és a csatlakozási folyamattal kapcsolatos aktuális kérdésekről tárgyalt vele. Miščević tájékoztatta Juhászt a reformmenetrend...
2024. JÚNIUS 26.
[ 15:12 ]
Beolvasás folyamatban