Vajdaság
Oromhegyes: Megdőlt a részvételi rekord a IX. Traktorfesztiválon
A 150-es sorszámot viselte a traktorfelvonulás utolsó járműve
Betűméret:             

Fantasztikus hangulatban, kiváló időjárási körülmények és óriási látogatottság közepette rendezték meg vasárnap Oromhegyesen a IX. Traktorfesztivált.

Már a délelőtti traktorfelvonuláson bizonyossá vált, hogy megdől a részvételi rekord, hiszen a szervező Atlantis Garden Klub 150 sorszámot osztott ki a traktoristák között (tavaly 126-an voltak), a nap folyamán aztán az is nyilvánvalóvá vált, hogy látogatottság tekintetében is rekordot döntött a rendezvény, hiszen ennyien még sohasem voltak a fesztiválon. Becslések szerint 4-5 ezer ember fordult meg a klub udvarán, kerthelyiségében és környékén, ahol a versenyek folytak. Alátámasztják ezt azok az ugyancsak nem hivatalos, de azért megközelítőleg pontos adatok is, miszerint délután 5 órára mintegy 1500 pljeskavicát sütöttek meg és adtak el a szervezők, elkelt 600 fesztiválos póló és elfogyott a hét nagy bográcsban főtt marha- és birkapörkölt is, pedig a sztárvendég még csak ezután érkezett. A klub parkolóján túl a környező füves területeken és a faluba vezető úton is hosszú sorokban parkoltak a gépkocsik, nem volt egyszerű a közlekedés annak, aki nem a fesztiválra, hanem csak a faluba igyekezett.

Az érdeklődők látványos versenyeknek lehettek szemtanúi. A traktorok és traktoristák eszközkapcsolásban, egytengős pótkocsi tolatásában, súlyhúzásban, egymás melletti, illetve pótkocsis gyorsulásban valamint köttetésben, azaz egymás elhúzásában versenyeztek, a leglátványosabb azonban ezúttal is a sártaposás volt. A mély dagonyában traktor és traktorista is teljesen sáros lett, a járművek nem ritkán el is akadtak, másik traktornak vagy a lánctalpasnak kellett kiszabadítania őket a sár fogságából.

Mivel a traktorfesztiválon mindig sok a gyerek, a szervezők nagyszerű programot állítottak össze számukra. Volt ott csúszda, körhinta és trambulin, arcfestők is várták a gyerekeket, a nagyobbak kipróbálhatták az íjászatot, versenyezhettek zsákban ugrálásban, a leglátványosabb azonban kétségtelenül a kecske- és malacfogás volt, amelyekre rengetegen jelentkeztek. Szegény megrémült kismalacot például legalább 50-60 gyerkőc üldözte, mígnem egy legénykének sikerült nyakon csípnie. A két kis jószágot természetesen az őket megfogó gyerekek haza is vihették.

A gyerekek a kirakodóvásárosok minden eddiginél gazdagabb kínálatában is válogathattak, kedvükre ehettek fagylaltot, frissen sült lángost, palacsintát, vattacukrot és egyéb finomságokat is.

A felnőttek sem panaszkodhattak, hiszen étel, ital akadt bőven, egyik finomabb volt, mint a másik, a zenéről a tornyosi Alpha zenekar gondoskodott, a kultúrműsorban pedig a helyiek mellett felléptek a horgosi Gubanc néptáncosai, a Juhász zenekar és a šidi rézfúvósok is.

A hangulatos művelődési műsort követően először a fesztivál fő támogatójának képviseletében Fejsztámer Róbert az önkormányzat gazdasági, fejlesztési és pénzügyi főosztályának vezetője szólt az egybegyűltekhez, majd a magyarországi Kis Grofó hozta lázba a végig vele éneklő és tomboló közönséget, végül pedig kihirdették a versenyek eredményeit és kiosztották a díjakat.

A IX. Traktorfesztivál legsikeresebb versenyzője a helybeli Dudás Imre lett, aki két versenyszámban nyert, további kettőben pedig egy-egy második illetve harmadik helyet szerzett. Jutalma az óbecsei Poljoservis 200 eurós szolgáltatás-felajánlása lett.

Az oromhegyesi traktorfesztivál egyre nagyobb népszerűségnek örvend már határainkon túl is. Ezt bizonyítja, hogy voltak bajai és dunaföldvári látogatói is. Igaz, még csak nézőként jöttek el, de nem kizárt, hogy jövőre, a tizedik, jubileumi fesztiválon már néhány magyarországi traktor is bekapcsolódik a rendezvénybe.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Parking servis vállalat szerződést kötött Újvidék első emeletes kerékpárparkolójának megépítéséről, tudta meg a 021.rs. A parkolót a Tarcal-hegyi utca (Fruškogorska) 9. szám mögött, vagyis a Tudományos és Technológiai Park mellett, az egyetemista kollégiumok épülete előtt építik meg. A projekt értéke...
2024. JÚLIUS 4.
[ 11:18 ]
Két időszakban nem lesz áram a kelebiai határátkelőhelyen, közölte a vámhivatal, mivel munkálatok zajlanak az új határátkelő építésén. Július 3-án, szerdán 10 órától délig, valamint július 5-én, pénteken 9:30-tól 14:30-ig nem lesz áram. „Arra kérjük a vámeljárásban résztvevőket, hogy tevékenységüket,...
2024. JÚLIUS 2.
[ 18:05 ]
Juhász Bálint, a tartományi parlament elnöke ma fogadta Tomislav Žigmanov emberi és kisebbségi jogokért, valamint társadalmi párbeszédért felelős minisztert, akivel a két intézmény közötti együttműködés folytatásáról, valamint a Vajdaságban és Szerbiában élő nemzeti kisebbségek helyzetéről és jogainak...
2024. JÚLIUS 2.
[ 15:18 ]
Beolvasás folyamatban