Vajdaság
A migránsok vajdasági úticélja Szabadka, illetve a kelebia-tompai és a horgos-röszkei átkelő
Ismét sokan várakoznak a szerb-magyar határon
Betűméret:             

Ismét sok migráns várakozik a szerb-magyar határon, és a segélyszervezetek szerint egyre többen lesznek, mert Magyarország naponta csupán 30 embert regisztrál és enged át - írta szerdán a Večernje novosti című belgrádi napilap.

Szerbiában jelenleg körülbelül ezer migráns tartózkodik, ők azok, akik a nyugat-balkáni migránsútvonal márciusi lezárását követően az országban rekedtek, illetve akik azóta különböző illegális útvonalakon az országba érkeztek.

Miután a szerb-macedón határ lezárult, egyre több migráns választja a Bulgárián át vezető veszélyes útvonalat, abból az irányból naponta körülbelül 200-an érkeznek, míg egy új útvonalon keresztül, amely Albánián és Koszovón keresztül vezet néhány tucatnyian lépnek be Szerbiába naponta.

A migránsok előbb Belgrádban gyülekeznek, majd buszokkal a magyar határhoz közeli Szabadkára utaznak, onnan pedig vagy a Kelebiát Tompával összekötő átkelőhöz, vagy a horgos-röszkei átkelőhöz utaznak.

Radoš Đurović, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője a lapnak elmondta, hogy Magyarország korábban napi hatvan embert engedett be a határon lévő tranzitközpontokba, a közelmúltban azonban ezt a számot a felére csökkentette. Ez azt jelenti, hogy egyre nagyobbra nőhet a határon már most is álló sátortábor, amelyet a Večernje novosti "kis Idomeninek" nevezett utalva a görög-macedón határon kialakult óriási sátortáborra, amelyet a napokban számolnak fel a hatóságok.

Radoš Đurović szerint az elkeseredett emberek áradatát nem lehet megállítani, és ez abból is látszik, hogy vannak, akiket a bolgár hatóságok tízszer is visszaküldtek Törökországba, most mégis Szerbiában vannak. Az év eleje óta a nyugat-balkáni országon 130 ezer migráns haladt át. A szerbiai befogadó központok azonban szinte üresek, a migránsok inkább a határ mentén sátoroznak abban bízva, hogy a magyar hatóságok átengedik őket, illetve arra várva, hogy esetleg embercsempészek juttassák át őket az Európai Unióba. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bojan Vranjković tartományi energetikai, építési és közlekedési titkár ma 30,1 millió dinár értékben adott át szerződéseket a közintézmények energiatakarékos világítási projektjeinek megvalósítására, valamint arra, hogy a vajdasági gazdaságokban megkezdjék a napenergia alkalmazását. Vranjković rámutatott, hogy...
2024. AUGUSZTUS 6.
[ 17:21 ]
A vasárnap délelőtt megtartott ülésén Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica) városi tanácsa több olyan döntést hozott, amellyel teljesül Branislav Nedimović régi-új polgármester választások előtt tett ígérete. Nedimović, aki korábban is volt már polgármester, majd a mezőgazdasági miniszteri teendőket látta el, az...
2024. AUGUSZTUS 6.
[ 12:36 ]
Két nyugat-nílusi lázas esetet regisztráltak Vajdaság területén, a betegek a dél-bánsági és a dél-bácskai körzetből származnak – írja a 021.rs a Dr. Milan Jovanović Batut országos közegészségügyi intézet közleményére hivatkozva. A fertőzés Vajdaságon kívül történt – közölte a Vajdasági...
2024. AUGUSZTUS 5.
[ 19:08 ]
Beolvasás folyamatban