Vajdaság
Topolya: Megemlékezés a nemzeti összetartozás napja alkalmából
Betűméret:             

A magyar Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává. Topolyán megemlékezést tartottak.

Harangzúgással, majd a magyar Himnusz eléneklésével kezdődött ma a topolyai Nyugati temetőben a nemzeti összetartozás napja alkalmából a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt topolyai-kishegyesi körzeti szervezete által szervezett megemlékezés.

Kovács László, a VMDP Kishegyes-Topolya körzeti szervezetének elnöke tekintett vissza az 1920-as trianoni eseményekre, amikor a magyarság közel kétharmada került az új országhatárokon túlra, majd kiemelte:

- Nekünk, kései utódoknak ma is keményen kell küzdenünk a megmaradásunkért. Nekünk az a feladatunk, hogy itthon kell otthont teremteni. Akármilyen nehéz is, kötelez bennünket őseink kiontott vére, kik itt nyugszanak a temetőben, vagy valahol idegen földben, s mindannyian a hazáért haltak hősi halált. Össze kell fognunk, nincs más lehetősége a magyar nemzetnek, ebben kell gondolkodnunk, és építeni a jövőt.

- Az akkori nagyhatalmak Magyarországot szét tudták darabolni, akaratukat ránk tudták erőszakolni, a magyarságot meg tudták alázni, de nemzetünk szabadságszeretét, hitét, kultúráját, a jövőbe vetett reményét nem tudták megsemmisíteni, nem tudták kiirtani – hangsúlyozta megemlékezésében Egeresi Sándor, a VMSZ tanácsának tagja, majd hozzátette: - Ma a vajdasági magyar közösség új kihívások előtt áll, meg kell erősítenie gazdasági, politikai pozícióit Szerbiában, Vajdaságban, erősíteni kell közösségünk megmaradásának feltételeit, s itt kell kihangsúlyozni, mindebben ma számíthatunk anyaországunkra és a magyar nemzetre. Mert mi tudjuk, a körülmények változhatnak, a lakhelyünk is változhat, de megmarad szabaságszeretetünk, közös történelmünk, csodálatos nyelvünkre alapuló nemzetünk, jövőbe vetett hitünk, erősítve önazonosságunkat és nemzeti tudatunkat. Itt, Vajdaságban ápolnunk kell a békés együttélés eszméjét, amely ittmaradásunk egyik záloga.

A megemlékezésen Móricz Árpád református lelkipásztor, Dolinszky Márta evangélikus esperes lelkész hirdetett igét, Fazekas Ferenc Tisza-menti főesperes, plébános pedig imádkozott a hősökért.

Ezután megkoszorúzták az első világháború névtelen hőseinek sírját. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa képviseletében Petykó Csaba konzul, a topolyai önkormányzat nevében Kislinder Gábor koszorúzott, a VMDP és VMSZ közös koszorúját pedig Kovács László és Fremond Árpád helyezte el. Koszorúztak még a VMDP körzeti szervezete, a VMSZ községi szervezete, a topolyai Női Fórum és nyugdíjasok képviselői is.

A megemlékezés a Szózat eléneklésével ért véget.

Komáromi Gizella

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Augusztusban a Magyarkanizsai Egészségház rendelőiben a község egész területén ingyenes szűrővizsgálatok zajlanak. A sikeres önkormányzati pályázat támogatója a Tartományi Nemi Esélyegyenlőségi Intézet, célja pedig, hogy a község orvosi rendelőiben megszervezendő egészségügyi szűrővizsgálatok révén...
2024. AUGUSZTUS 7.
[ 12:58 ]
Bojan Vranjković tartományi energetikai, építési és közlekedési titkár ma 30,1 millió dinár értékben adott át szerződéseket a közintézmények energiatakarékos világítási projektjeinek megvalósítására, valamint arra, hogy a vajdasági gazdaságokban megkezdjék a napenergia alkalmazását. Vranjković rámutatott, hogy...
2024. AUGUSZTUS 6.
[ 17:21 ]
A vasárnap délelőtt megtartott ülésén Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica) városi tanácsa több olyan döntést hozott, amellyel teljesül Branislav Nedimović régi-új polgármester választások előtt tett ígérete. Nedimović, aki korábban is volt már polgármester, majd a mezőgazdasági miniszteri teendőket látta el, az...
2024. AUGUSZTUS 6.
[ 12:36 ]
Beolvasás folyamatban