Vajdaság
Az új tartományi hatalom rövidre zárja a VANUK történetét
Betűméret:             

Rövid időn belül megszűnik a a Vajdasági Tudományos, Művészeti és Kulturális Akadémia (VANUK), erre lehet következtetni a tartományban hatalomra kerülő Szerb Haladó Pártból (SNS) érkező kijelentések alapján.

Milenko Jovanov, a haladók alelnöke és tartományi frakcióvezetője közölte: nem változott meg a VANUK-kal kapcsolatos véleményük. „Amikor megalakul a kormány, hamar döntést hozunk majd arról is, mi legyen a VANUK-kal, de a korábban közölt álláspontunk nem változott” – szögezte le.

Igor Mirović leendő tartományi kormányfő szavai szerint a VANUK megalakításáról hozott döntés nem fogja túlélni az SNS hatalomra kerülését. „Nyilvánvaló, hogy a VANUK megalakításával kapcsolatos döntés nagyon rövid életű lesz” – hangoztatta Mirović.

A VANUK egyébként egy évet várt a bejegyzésre, mert az újvidéki gazdasági bíróság a szerbiai kormánytól várt választ arra, hogy egyáltalán bejegyezhető-e. Időközben Uglješa Belić lemondott az igazgatói tisztségről, mert meglátása szerint a Demokrata Párt (DS) által vezetett, most már csak egykori hatalom nem tett semmit azért, hogy az intézmény megkezdje működését.

„Többszöri felszólításaim ellenére sem történt semmi, csak egymásra hárították a felelősséget a politikusok. Nem én alapítottam a VANUK-ot, hanem a tartományi kormány. De ők mintha csak arra vártak volna, hogy elkezdjen működni, és elkölthessék az erre szánt pénzeket” – nyilatkozta Belić a Blic belgrádi napilapnak.

Beszélt továbbá arról is, hogy az elmúlt egy évben egyáltalán nem kapott fizetést, viszont elveszítette korábbi állását, s magának kellett állnia a regisztrációs költségeket is. Az igazgatóbizottság még nem vette tudomásul a lemondását, de nem kizárt, hogy erre végül nem is lesz szükség. (Blic)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyarkanizsa önkormányzata négynapos programsorozattal ünnepli a község napját október 17. és 20. között. 1686. október 20-án szabadult fel a török uralom alól a Szeged és Zenta közti terület, így Magyarkanizsa is. Ezt követően indulhatott újbóli fejlődésnek a vidék, ezért választották ezt a napon a község...
2024. OKTÓBER 16.
[ 12:57 ]
A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) közölte, hogy a párt kezdeményezésére Adán kétnyelvű, szerb-magyar irányjelző táblákat helyeztek ki, a környező települések neveivel. A párt kiemelte, hogy ez egy újabb lépés a hivatalos nyelvhasználathoz való jog megvalósítása felé, tekintettel arra, hogy...
2024. OKTÓBER 16.
[ 11:06 ]
Két ember meghalt egy magyarkanizsai családi házban keletkezett tűzben, erősítette meg a belügyminisztérium (MUP) a Tanjugnak. A tűz egy 50 négyzetméteres családi házban ütött ki a Podgorica utcában. A tüzet reggel hatkor jelentették a zentai tűzoltóságnak. Eddig nem ismert, hogy mi okozta a tüzet, valamint az...
2024. OKTÓBER 16.
[ 9:43 ]
Beolvasás folyamatban