Vajdaság
Nyugat-nílusi lázzal fertőzött szúnyogokat találtak Pancsova környékén is
Betűméret:             

Mostanáig az országot tekintve Pancsován állapították meg a legtöbb szúnyogról, hogy nyugat-nílusi lázzal fertőzött. A biocidokkal foglalkozó belgrádi intézet közlése szerint Pancsova közelében öt helységben találtak fertőzött szúnyogot: Omlód, Stari Tamiš, Tárcsó, Hertelendyfalva és Nadel területén.

Ugyanakkor már pancsovai és kevevári pácienseknél is kimutatták a betegséget, amelynek idén már egy halálos áldozata is van, éppen ezért fokozott szúnyogirtási akciót jelentett be a község.

„Amint megtudtuk augusztus 3-án, hogy egyes területeken megjelent a nyugat-nílusi vírus, azonnal fokoztuk a szúnyogirtást, amelyet augusztus 8-án hajtottunk végre. Jelenleg az újabb vizsgálati eredményekre várunk, hogy kiderüljön, ez mennyire volt sikeres” – mondta el a helyi környezetvédelmi illetékes az RTV kérésére.

A pancsovai kórház fertőző betegségeket kezelő osztályán hat olyan pácienst vettek nyilvántartásba, akikről feltételezik, hogy nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek, két esetben bizonyítást is nyert ez a gyanú. „A két legutóbbi páciens eredményeire még várunk. Állapotuk nem volt súlyos, mintákat vettünk tőlük, és továbbítottuk a Torlak intézetbe elemzésre” – magyarázta dr. Ljiljana Lazić, a pancsovai közegészségügyi intézet munkatársa.

Időközben a polgárok is tehetnek annak érdekében, hogy csökkentsék a betegség megjelenésének valószínűségét, állítják az illetékesek. „Személyes védelmi intézkedéseket tehetnek: ne tartózkodjanak a szabad ég alatt a kora reggeli és az esti órákban, olyan ruhát hordjanak, amely fedi a végtagjaikat, és használjanak szúnyog elleni szereket” – szögezte le dr. Mirela Petrović egészségügyi tanácsos.

A betegség egyébként a fertőzött szúnyog csípése utáni 3-14 napban jelentkezik, az esetek 80 százalékában tünetmentes. A többi esetben hőemelkedéssel, fáradságérzettel, izom- és nyakfájdalommal, heves fejfájással járhat együtt. Egyes esetekben agyhártyagyulladást, sőt halált is okozhat, de ez inkább idősebb vagy krónikus betegségekkel küzdő páciensek esetében valószínű.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Augusztusban a Magyarkanizsai Egészségház rendelőiben a község egész területén ingyenes szűrővizsgálatok zajlanak. A sikeres önkormányzati pályázat támogatója a Tartományi Nemi Esélyegyenlőségi Intézet, célja pedig, hogy a község orvosi rendelőiben megszervezendő egészségügyi szűrővizsgálatok révén...
2024. AUGUSZTUS 7.
[ 12:58 ]
Bojan Vranjković tartományi energetikai, építési és közlekedési titkár ma 30,1 millió dinár értékben adott át szerződéseket a közintézmények energiatakarékos világítási projektjeinek megvalósítására, valamint arra, hogy a vajdasági gazdaságokban megkezdjék a napenergia alkalmazását. Vranjković rámutatott, hogy...
2024. AUGUSZTUS 6.
[ 17:21 ]
A vasárnap délelőtt megtartott ülésén Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica) városi tanácsa több olyan döntést hozott, amellyel teljesül Branislav Nedimović régi-új polgármester választások előtt tett ígérete. Nedimović, aki korábban is volt már polgármester, majd a mezőgazdasági miniszteri teendőket látta el, az...
2024. AUGUSZTUS 6.
[ 12:36 ]
Beolvasás folyamatban