Vajdaság
Tíz éve kezdte el sugározni műsorát a Pannon televízió
Csütörtökön ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját a szabadkai médiaház
Betűméret:             

A Pannon RTV első kísérleti adását 2006. augusztus 14-én láthatták a nézők, 2007 júniusától megosztott frekvenciát nyert a médiavállalat Szabadka területén, mára pedig egész Vajdaság területén fogható az egész napos adás ‒ hangzott el a palicsi Vigadóban megrendezett ünnepi fogadáson, amelyen beszédet mondott Potápi Árpád János, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Pásztor István, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, illetve a Pannon RTV vezetői és együttműködő partnerei.

Az egybegyűlteket Bodzsoni István, a Pannónia Alapítvány igazgatója köszöntötte, aki kiemelte, hogy a Pannon Televízió hidat képez Magyarország és Szerbia között. Külön köszöntötte a meghívott állami tisztségviselőket, illetve a Szerbiai RTV, a Vajdasági RTV és az MTVA képviselőit az ünnepségen.

A házigazdák nevében felszólalt még Kern Csaba, a Pannónia Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke, aki emlékeztetett arra, hogy tíz évvel ezelőtt a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség határozata alapján megindították a Pannon Televízió helyi adójának megvalósítását, majd öt évvel később ugyanezek a szervek megválasztották Bodzsoni Istvánt. Kern bízik abban, hogy a mostani tízedik évforduló hasonlóan jó döntéseket hoz majd magával.

Pásztor István gratulált a médiaház mindenkori vezetésének, volt és jelenlegi munkatársainak a jubileum alkalmából. Kiemelte, a Pannon RTV a közvélemény-formálás, a tájékoztatás, művelődés és oktatás területén megkerülhetetlenné vált. De, mint mondta, ez nem csak a Pannon RTV vezetésének az érdeme, ugyanis az MTVA is sokat segített, folyamatosan képezte a médiaház dolgozóit, akik mára elsajátították a megfelelő tudást, standardokat, így a Pannon a magyar közmédia beszállítójává válhatott, de ugyanígy partneri kapcsolatot alakítottak ki a Vajdasági és a Szerbiai RTV-vel is, amelyek szintén átveszik és feliratozzák műsoraikat, ezzel átjárást biztosítva nyelvek és kultúrák között.

A VMSZ elnöke a magyar kormánynak is köszönetet mondott, amely az utóbbi öt évben olyan mértékű anyagi segítséget nyújtott, amely lehetővé tette nem csupán a fennmaradást, hanem a Pannon RTV fejlesztését is.

Pásztor kitért a politika és a média viszonyára is. Mint mondta, a média szabad véleményformálását olyanok féltik, akiknek nincs komoly közéletformáló szerepük. Szerinte a politika feladata megteremteni a média működésének feltételeit, amihez ígérete szerint a VMSZ a jövőben is segítséget nyújt.

Bejelentette, hogy körvonalazódnak a megoldások amelyek lehetővé teszik, hogy már az idén elkezdődhessen az a fejlesztés, amely által a Pannon RTV helyben bővülhet műszakilag és még több saját produkciót tud előállítani.

Potápi Árpád János a magyar kormány és a magyar közszolgálati média fogyasztói nevében mondott köszönetet a színvonalas munkáért, amellyel, ahogyan fogalmazott, a Pannon RTV a vajdasági magyarság összefogását építi és a közösségi tudatot élteti. Azzal pedig, hogy havi szinten 100 tudósításuk jut el a magyarországi közmédiához, a Kárpát-medencei összetartozást is erősítik.

Potápi elmondta, a magyar kormány a továbbiakban is fontosnak tartja a Pannon RTV dinamikus fejlesztését, így hamarosan a jelzett helyiséggondok is megoldódnak, amihez egy nagyobb támogatást adnak majd.

Az államtitkár köszönetét fejezte ki, amiért a Pannon RTV munkatársai a migránsválságról szóló bátor közvetítéseikkel azt is megmutatták, amit szerinte egyes nyugati médiumok elhallgattak, és felszólította a vajdasági magyarságot, hogy vegyenek részt a közelgő népszavazáson.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Titel volt a díszvendég Szarvason - illusztráció
2024. JÚNIUS 30.
[ 19:36 ]
Erősödj meg, hogy mások támasza lehess címmel tart egynapos akkreditált szakmai továbbképzést a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ június 27-én, csütörtökön Magyarkanizsán, az említett intézmény épületében. A képzés 9 órakor kezdődik. A szakmai továbbképzést a Vajdasági...
2024. JÚNIUS 26.
[ 16:05 ]
Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke ma fogadta Tanja Miščević európai integrációs minisztert, a Szerb Köztársaság európai integrációs folyamatának fontosságáról és a csatlakozási folyamattal kapcsolatos aktuális kérdésekről tárgyalt vele. Miščević tájékoztatta Juhászt a reformmenetrend...
2024. JÚNIUS 26.
[ 15:12 ]
A következő két hónapban a diákok és az egyetemisták kedvezményes áron vásárolhatják meg a városi közlekedési vállalat havi buszjegyeit, közölte a Subotica-trans vállalat. A diákok és az egyetemisták számára a kedvezményes havi bérlet a tömegközlekedési járműveken júliusban és augusztusban is 1.200 dinárba...
2024. JÚNIUS 26.
[ 14:44 ]
Beolvasás folyamatban