Vajdaság
Magyarkanizsa: Kerékpársorsolás az Európai Mobilitás Hete zárórendezvényén
Egy hét alatt több mint ezren kapcsolódtak be az autómentességet szorgalmazó akciókba
Betűméret:             

Az autómentes nap előtti hét folyamán akciók egész sorát szervezték meg a magyarkanizsai községben, amelyekkel a testmozgásnak, a szabad levegőn való tartózkodásnak, a gépkocsik és más környezetszennyező járművek mellőzésének, ezzel páthuzamosan a kerékpárok és a többi környezetkímélő jármű vagy közlekedési eszköz használatának fontosságára igyekeztek felhívni a polgárok, de elsősorban a gyerekek figyelmét.

A Természetjáró Egyesület aktivistái vetítéssel egybekötött élménybeszámolót tartottak a túrakerékpározásról, kerékpártúrákat szerveztek a környék ismertebb helyeire, és ahogyan már néhány éve mindig, idén is megszervezték a vasárnapi zentai illetve szegedi Critical Mass rendezvényeken való részvételüket. Szombaton délelőtt a község minden iskolájában kerékpárra pattantak a diákok és tanáraik és körbekarikáztak településükön, hogy a polgárok figyelmét is felkeltsék az autómentesség iránt. Az akciókba a község több, elsősorban környezetvédő civil szervezete is bekapcsolódott, akik vagy külön-külön vagy valakivel közösen emlékeztek meg az autómentes napról.

Az Európai Mobilitás Hetének községi zárórendezvényét ma délután a Népkerti labdarúgó stadionban tartották. Az eseményen a helyi óvodák, általános iskolák és a középiskola diákjai vettek részt, de képviselte magát a község többi általános iskolája is. A megjelent gyerekeket, óvónőiket, tanítónőiket és tanáraikat valamint a vendégeket Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere köszöntötte, aki mindannyiuknak gratulált a rendezvényeken való tömeges részvételhez, ugyanakkor felhívta a figyelmüket arra, hogy nem csak ezen az egy héten kellene egészségesebb életmódot folytatni, környezetkímélő járműveket használni, hanem minden alkalommal, amikor az csak lehetséges.

A folytatásban a helyi rendőrállomás képviselői szóltak a biztonságos közlekedés fontosságáról, azokról a momentumokról, amelyekre a gyerekeknek különösen ügyelniük kell iskolába menet vagy onnan hazafelé, majd a Vöröskereszt községi szervezetének aktivistái tartottak látványos bemutatót a gyerekeknek a kerékpáros balesetekről és a segítségnyújtás módjairól.

A bemutatók után következett a legizgalmasabb, a sorsolás. A községi önkormányzat jóvoltából ugyanis 10 új Capriolo kerékpárt sorsoltak ki azok között, akik a rendezvénysorozat több eseményén is részt vettek. A neveket Fejsztámer Róbert illetve Miloš Kravić, a községi képviselő-testület elnöke húzták ki. Kicsik, nagyok, fiúk és lányok a koruknak megfelelő nagyságú illetve színű kerékpárt nyertek, sőt, két szerencsés pedagógus is új kerékpáron mehetett haza. A kisebbek közül többen nem voltak ott az eseményen, nekik az óvónők és a tanítónők juttatják el a nyereményüket. A támogatók jóvoltából azok is kaptak szerényebb ajándékokat, akiknek nem jutott kerékpár.

Noha a mobilitás-heti rendezvények véget értek, szombaton még egy hagyományos, kerékpáros rendezvény lesz a városban. A Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény ekkor tartja meg Guruló gyöngyszemeink elnevezésű jótékonysági rendezvényét, amelynek során a kicsik, szüleik, testvéreik és az óvónők kíséretében körülbiciklizik a városközpontot, majd a városháza előtti kisparkban játékos rendezvényeket tartanak. Az ott sütött palacsintát és egyéb finomságokat meg lehet vásárolni, a bevételből pedig – mint az előző években is mindig – valamilyen, a gyermekek foglalkoztatása szempontjából fontos óvodai fejlesztést valósítanak meg.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Titel volt a díszvendég Szarvason - illusztráció
2024. JÚNIUS 30.
[ 19:36 ]
A tartományi mezőgazdasági titkárság idén 85 millió dinárral támogatta azon beruházásokat, amelyek célja a vajdasági állattartó telepek felszerelése volt. A tartományi kormány épületében ma 81 felhasználóval kötöttek szerződést. Dragica Ilić tartományi titkárhelyettes kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben – a...
2024. JÚNIUS 27.
[ 17:56 ]
Erősödj meg, hogy mások támasza lehess címmel tart egynapos akkreditált szakmai továbbképzést a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ június 27-én, csütörtökön Magyarkanizsán, az említett intézmény épületében. A képzés 9 órakor kezdődik. A szakmai továbbképzést a Vajdasági...
2024. JÚNIUS 26.
[ 16:05 ]
Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke ma fogadta Tanja Miščević európai integrációs minisztert, a Szerb Köztársaság európai integrációs folyamatának fontosságáról és a csatlakozási folyamattal kapcsolatos aktuális kérdésekről tárgyalt vele. Miščević tájékoztatta Juhászt a reformmenetrend...
2024. JÚNIUS 26.
[ 15:12 ]
Beolvasás folyamatban