Vajdaság
Nem telepítenek migránsokat Magyarkanizsára
Téves információt közöltek hétfőn az illetékesek
Betűméret:             

Meglehetősen felbolydultak a kedélyek tegnap a Tisza-parti városban, amikor Nenad Ivanišević munkaügyi államtitkár kijelentésére hivatkozva a tájékoztatási eszközökben a polgárok hétfőn arról olvashattak, hogy a szabadkai befogadóközpontból Preševo, Bujanovac, Sid, Adaševci, Krnjača, Sjenica, Tutin, Bogovađa és Banja Koviljača mellett Magyarkanizsára is telepítenek menekülteket, hogy csökkentsék a nyomást, ami a szabadkai befogadóállomásra nehezül. A közösségi oldalakon hozzászólások garmadával tiltakoztak a bejelentés ellen a tavalyi migránsözönnel járó kellemetlenségeket még igazán el sem felejtő magyarkanizsaiak.

Érdeklődésünkre Lackó Róbert, az önkormányzat menekültügyi koordinátora már tegnap délelőtt elmondta, hogy az információ téves, szó sincs arról, hogy a városba menekülteket telepítsenek, de mivel a migránsválságban leginkább érintett községek illetékeseit, így őt is, kedden délutánra Belgrádba rendelték, azt mondta, hogy várjuk meg, mit tud meg a fővárosban és majd sajtótájékoztató keretében számol be a fejleményekről.

Ígéretét be is tartotta és ma megismételte az újságíróknak azt, amit előző nap is hangoztatott: Magyarkanizsára nem telepítenek migránsokat!

„Ahogyan gondoltam is, téves információról, szerintem egy szerencsétlen bakiról lehet szó. Az említett községek sorából ugyanis hiányzik Nagykikinda, ahol ugyan jó messze a várostól, de folyamatban van a befogadóközpont építése, a város azonban nem szerepel a listán, helyette ott van Magyarkanizsa neve, ahol viszont ezen a téren semmi sem történik. Nagy valószínűséggel az illetékes Kikinda helyett véletlenül Kanjižát mondott a sajtókonferencián, amit aztán így közöltek az újságok és az elektronikus média. A másik dolog, ami megtéveszthette a lakosságot az a vásártéren folyó munkálatok kezdete, ami éppen a téves információ megjelenésével egy időben indult. A polgárok többsége okkal gondolhatta, hogy a tavaly októberig még migráns pihenőközpontként működő területet az idetelepítendő menekülteknek készítik elő. Ez pusztán véletlen egybeesés, a vásártéren ugyanis 7,5 millió dináros külföldi támogatásból épp a napokban kezdődött meg a felújítás. Új kerítést építünk, kimagasított utak készülnek a vásártér területén, rendezzük a megvilágítást és egy parkoló is készül ott, hogy tavasszal méltón előkészített terület várja a jószág- és kirakodóvásárok kezdetét" - közölte a magyarkanizsai illetékes.

Arra is rámutatott, hogy „az önkormányzat napi szinten ellenőrzi, hány migráns van a horgosi határzónában, hány adag élelmiszercsomagot osztanak ki nekik, mozgásukra, viselkedésükre pedig nemzetközi támogatásból fizetett emberek felügyelnek, ahogy a migránsok utáni takarításban is segédkeznek a Komunalac Kommunális Közvállalatnak és segítik a Vörökereszt aktivistáinak munkáját is".

„Magyarkanizsán már jó ideje, és most sincsenek illegális bevándorlók, betelepítettek pedig nem is lesznek” - nyomatékosította Lackó Róbert.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Titel volt a díszvendég Szarvason - illusztráció
2024. JÚNIUS 30.
[ 19:36 ]
A turisztikai időszakban megnövekvő utasforgalomra tekintettel meghosszabbított nyitvatartással működik az Ásotthalom közúti határátkelőhely. Az átkelő 2024. július 1. és szeptember 1. között pénteki, szombati és vasárnapi napokon 7 és 22 óra között fogadja az utasokat. A határátkelő a hét többi napjain a korábbi...
2024. JÚNIUS 27.
[ 19:25 ]
A tartományi mezőgazdasági titkárság idén 85 millió dinárral támogatta azon beruházásokat, amelyek célja a vajdasági állattartó telepek felszerelése volt. A tartományi kormány épületében ma 81 felhasználóval kötöttek szerződést. Dragica Ilić tartományi titkárhelyettes kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben – a...
2024. JÚNIUS 27.
[ 17:56 ]
Erősödj meg, hogy mások támasza lehess címmel tart egynapos akkreditált szakmai továbbképzést a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ június 27-én, csütörtökön Magyarkanizsán, az említett intézmény épületében. A képzés 9 órakor kezdődik. A szakmai továbbképzést a Vajdasági...
2024. JÚNIUS 26.
[ 16:05 ]
Beolvasás folyamatban