Vajdaság
Magyarkanizsa községben mintegy 2500 cukorbeteget tartanak nyilván
Ma van a cukorbetegség elleni küzdelem világnapja
Betűméret:             

Statisztikai adatok szerint Szerbiában több mint 700 ezer cukorbeteg van, ez azonban csak a nyilvántartott cukorbetegek száma. Nagyon sokan nem regisztrálták magukat vagy éppenséggel nem is tudnak róla, hogy diabéteszben szenvednek. Egyebek mellett – saját érdekükben - ezeknek a polgároknak a kiszűrését hivatottak szolgálni a gyakorta megszervezésre kerülő nyilvános vércukorszintmérések is. A cukorbetegség elleni küzdelem mai világnapján a magyarkanizsai és horgosi Egészségházban, valamint a község településeinek orvosi rendelőiben is ingyenes vércukorszintmérést tartottak.

A magyarkanizsai Egészségház előcsarnokában ma délelőtt egymást érték az orvoshoz igyekvő páciensek, akik közül sokan megálltak, hogy megnézessék, hogyan is állnak a cukorral.

“Munkatársaink a nap folyamán nem csak a vércukorszintmérést végzik el, hanem tanácsokkal szolgálnak a polgároknak és szórólapokat osztanak ki közöttük, amelyeken a cukorbetegséggel kapcsolatos tudnivalókat találják. Az ingyenes mérésen igyekszünk regisztrálni azokat, akiknél határértéken túli cukorszintet találunk, mert sajnos egyre többen vannak. Akciónkkal egyúttal a tudatos életmódot is próbáljuk fejleszteni az emberekben” - mondta Gyólai Karolina, az intézmény megbízott igazgatónője.

A vércukorszintmérésben részt vesz a Cukorbetegek Községi Egyesülete is, amely az év minden hónapjában tart előadásokat a cukorbetegséggel küzdők felvilágosítása érdekében.

“Egyesületünk 14 éve működik. Azóta tartjuk a havi felvilágosító előadásainkat. A cukorbetegség egy élethosszig tartó betegség, ezért nagyon fontos, hogy a betegek tudatosan éljenek. Tulajdonképpen a cukorbetegség inkább állapot, egészen addig, míg nincsenek szövődményei. Amikor szövődmények lépnek fel, már betegségről lehet beszélni. Sajnos gondunk van egyesületünk tagságával, mert akcióinkra elég kevesen jönnek el, pedig mi azt szeretnénk, ha minden tagunk bekapcsolódna a tevékenységünkbe. Hasznos információkkal tudjuk őket ellátni, olykor még idevágó szaklapokat is beszerzünk annak érdekében, hogy elviselhetőbbé tegyük számukra a cukorbetegséggel való együttélést” - hallottuk Újvári Izabella egyesületi elnöktől, aki az egészségügyi nővérekkel együtt mérte az érdeklődők vércukorszintjét.

A cukorbetegség egy alattomos kór, hivatalos adatok szerint minden ötödik szerbiai elhalálozás ennek a betegségnek tulajdonítható be.

“Sajnos még mindig nem mindenki veszi komolyan a cukorbetegséget, pedig az embereknek saját érdekük lenne, hogy odafigyeljenek egészségükre. Ezekre a vércukorszintmérő akciókra mindenkinek el kellene jönnie, de főleg azoknak, akiknek a családjában volt cukorbeteg, vagy éppen túlsúlyosak és keveset mozognak. Egy mérés utáni cukorteszt tudja valójában megállapítani, hogy valaki cukorbeteg-e vagy csak egy átmeneti állapotról van nála szó. Ott, ahol netán mindkét szülő cukorbeteg volt, szinte biztos, hogy a gyermek is azzá válik az évek előrehaladtával, ott viszont, ahol csak az egyik volt cukorbeteg, ennek kisebb a valószínűsége. A cukorbetegség 1-es típusa a fiatalokra jellemző, a 2-es a korosabbakra. Az 1-es típusú 20-30 éves korban jelentkezik és azonnal észlelhető, mert súlyos, egyértelmű tünetekkel jár. A 2-es típusú az ötvenes, hatvanas éveikben járó polgároknál jelenik meg, szinte tünetmentesen. Esetleg csak zsibbad a láb vagy látásromlás következik be, esetleg általános gyengeség. Legtöbbször néma betegségnek szokták hívni, éppen azért, mert nem okoz tüneteket. Ezért jó a vércukorszintmérés, mert ilyenkor a kimutatott mérési adatok alapján könnyebb felfedezni a betegség esetleges jelenlétét. Amennyiben valaki cukorbeteg lesz, elsősorban az egészséges táplálkozásra kell ügyelnie, csökkentenie kell a testsúlyát, hisz a cukorbetegek többsége túlsúlyos, és ajánlatos lenne fokoznia a fizikai aktivitásokat. Ami a táplálékokat illeti, kerülni kell az édességeket, a szénhidrátok, tehát a kenyér és tésztafélék fogyasztását. Fehérjéket, azaz húsokat nyugodtan fogyaszthat a cukorbeteg ember is” – mondta dr. Rajtik Róbert belgyógyász szakorvos.

A magyarkanizsai község mintegy 25 ezer lakosának nagyjából 10 százaléka a regisztrált cukorbeteg, azaz mintegy két és félezer ember, de a betegségre hajló vagy cukorbeteggyanús személyek száma akár ennek duplája is lehet.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Titel volt a díszvendég Szarvason - illusztráció
2024. JÚNIUS 30.
[ 19:36 ]
A turisztikai időszakban megnövekvő utasforgalomra tekintettel meghosszabbított nyitvatartással működik az Ásotthalom közúti határátkelőhely. Az átkelő 2024. július 1. és szeptember 1. között pénteki, szombati és vasárnapi napokon 7 és 22 óra között fogadja az utasokat. A határátkelő a hét többi napjain a korábbi...
2024. JÚNIUS 27.
[ 19:25 ]
A tartományi mezőgazdasági titkárság idén 85 millió dinárral támogatta azon beruházásokat, amelyek célja a vajdasági állattartó telepek felszerelése volt. A tartományi kormány épületében ma 81 felhasználóval kötöttek szerződést. Dragica Ilić tartományi titkárhelyettes kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben – a...
2024. JÚNIUS 27.
[ 17:56 ]
Erősödj meg, hogy mások támasza lehess címmel tart egynapos akkreditált szakmai továbbképzést a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ június 27-én, csütörtökön Magyarkanizsán, az említett intézmény épületében. A képzés 9 órakor kezdődik. A szakmai továbbképzést a Vajdasági...
2024. JÚNIUS 26.
[ 16:05 ]
Beolvasás folyamatban