Vajdaság
Balog Zoltán: Magyarország új kampusz létrehozásával járul hozzá a fiatalok itthonmaradásához
Betűméret:             

Az Apáczai Kollégium új épületszárnyának átadását követően pénteken az újvidéki Európa Kollégiumba látogatott el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Pásztor István, a VMSZ elnökének kíséretében. Balog az 1956-os forradalom 60. évfordulója kapcsán tartott előadást.

Beszédében megjegyezte, hogy mindegy, hogy a határ melyik oldalán él a magyar, a szabadság összeköti őket. Hozzátette, hogy ezért a szabadságért egyszer már megküzdöttek, de soha nem szabad letenni a „fegyvereket”, mert újra és újra meg kell küzdeni érte.

– Nem szabad elfelejteni azt, hogy nekünk, magyaroknak, nem csak mártírjaink vannak, és nem csak áldozataink, hanem hőseink is – emelte ki beszédében az 1956-os Emlékbizottság elnöke.

Balog Zoltán szerint a délvidéki magyarság sokat tesz az egységes nemzetért, amely egyre inkább erősödik. Ennek a bizonyítéka a több száz önkormányzati képviselői hely, valamint az, hogy fontos erőt jelent úgy a tartományi parlamentben, mint a kormányban. Kiemelte, az anyaország mindenben támogatja és erősíti a magyarságot, ezért is gondolkodnak egy egységes, magyar, kárpát-medencei felsőoktatási térben, amelynek fontos momentumai valósulnak meg az elkövetkező években Vajdaságban.

– A kapujában állunk annak, hogy egy új kampusszal, egy új fejlesztéssel, ingatlanokkal, tanári karral, a Szegedi Tudományegyetem egy kihelyezett egyetemi városával meginduljanak azok a képzések, amelyek magyar nyelven egy valóban versenyképes tudást fognak adni informatikában, mérnöki- és gazdaságtudományban, gyógypedagógus képzésben és más területeken is – jelentette ki Balog Zoltán, majd hozzátette, hogy így a fiataloknak nem kell elmenniük Szerbiából, hogy az anyanyelvükön tanulhassanak, valamint egy olyan diplomát kaphatnak, amelyet mindkét országban elismernek.

A miniszter felkérte az Apáczai- és az Európa Kollégium vezetőségét, hogy találják meg az együttműködést, mert véleménye szerint itt születhet meg a jövő vajdasági magyar nyelvű értelmisége.

Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszédében kiemelte, elkötelezettek abban, hogy újratermeljék ezt az értelmiségi réteget, mert ez létfontosságú kérdés a vajdasági magyarságnak.

Balog Zoltán mai látogatása Szabadkán ér véget, ahol este sajtótájékoztatón foglalja össze látogatásának jelentőségét.

Göblös Nikoletta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bojan Vranjković tartományi energetikai, építési és közlekedési titkár ma 30,1 millió dinár értékben adott át szerződéseket a közintézmények energiatakarékos világítási projektjeinek megvalósítására, valamint arra, hogy a vajdasági gazdaságokban megkezdjék a napenergia alkalmazását. Vranjković rámutatott, hogy...
2024. AUGUSZTUS 6.
[ 17:21 ]
A vasárnap délelőtt megtartott ülésén Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica) városi tanácsa több olyan döntést hozott, amellyel teljesül Branislav Nedimović régi-új polgármester választások előtt tett ígérete. Nedimović, aki korábban is volt már polgármester, majd a mezőgazdasági miniszteri teendőket látta el, az...
2024. AUGUSZTUS 6.
[ 12:36 ]
Két nyugat-nílusi lázas esetet regisztráltak Vajdaság területén, a betegek a dél-bánsági és a dél-bácskai körzetből származnak – írja a 021.rs a Dr. Milan Jovanović Batut országos közegészségügyi intézet közleményére hivatkozva. A fertőzés Vajdaságon kívül történt – közölte a Vajdasági...
2024. AUGUSZTUS 5.
[ 19:08 ]
Beolvasás folyamatban