Vajdaság
Pásztor: A vajdasági magyarság is profitálhat a virágzó szerb-magyar kapcsolatokból
Betűméret:             

A vajdasági magyarság is profitálhat a gyümölcsöző magyar-szerb kapcsolatokból, és nemcsak a kisebbségi jogok, hanem az infrastrukturális vagy a gazdasági fejlesztések szempontjából is - jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke hétfőn a dél-szerbiai Nišben a magyar-szerb közös kormányülést követően a magyar sajtónak.

A VMSZ elnökének megfogalmazása szerint a harmadik közös magyar-szerb kormányzati csúcs is azt erősítette meg, hogy a jó politikai kapcsolatok kezdenek kézzelfogható és reális tartalommal megtelni.

A niši kormányülésen tovább mélyültek a két ország tárcáinak viszonyai, a két oldal közötti kapcsolatok legnagyobb haszonélvezője pedig a szerbiai magyarság és a magyarországi szerbség.

Orbán Viktor magyar és Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök hétfői közös sajtótájékoztatóján mindkét fél részéről elhangzott Pásztor István kiemelkedő szerepe a két kormány közötti jó kapcsolatok kialakításában. A VMSZ elnöke ezt úgy kommentálta, hogy az utóbbi hat-hét évben sokat dolgozott a két kormány közötti baráti viszony kialakításán. Mint mondta: ezen a jó kapcsolaton keresztül a vajdasági magyarság is könnyebben tudja elérni, hogy megbecsült tagja legyen Szerbiának.

Magyarázata szerint sok olyan kérdés van, amelyet helyben kell megoldani, és ezért is fontos, hogy a vajdasági magyar közösség a VMSZ-en keresztül rendelkezik olyan politikai erővel, amely a szerb kormány tagjaként érdekérvényesítő kapacitással bír. A nemzetközi nagy projektekhez - mint a Belgrád-Budapest vagy a Baja-Szabadka-Szeged vasútvonal felújítása, és a Tisza nemzetközi hajózható útvonallá nyilvánítása - viszont a két kormány támogatására is szükség van.

Pásztor István elégedettségének adott hangot, hogy a szerb kormány nem gördít akadályt a magyar kormány által támogatott vajdasági gazdaságfejlesztési program elé, amelynek keretében Budapest 2018-ig 20 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad a vajdasági magyar gazdasági szereplőknek, emellett pedig 30 milliárd forint értékben vehetnek igénybe kedvezményes kamatozású hitelt. (MTI)

Kapcsolódó cikkek:

Orbán: Itt az ideje a magyar-szerb gazdasági együttműködés megerősítésének

Vučić: A jó magyar-szerb politikai kapcsolatok a gazdaság területén is megmutatkoznak

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bojan Vranjković tartományi energetikai, építési és közlekedési titkár ma 30,1 millió dinár értékben adott át szerződéseket a közintézmények energiatakarékos világítási projektjeinek megvalósítására, valamint arra, hogy a vajdasági gazdaságokban megkezdjék a napenergia alkalmazását. Vranjković rámutatott, hogy...
2024. AUGUSZTUS 6.
[ 17:21 ]
A vasárnap délelőtt megtartott ülésén Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica) városi tanácsa több olyan döntést hozott, amellyel teljesül Branislav Nedimović régi-új polgármester választások előtt tett ígérete. Nedimović, aki korábban is volt már polgármester, majd a mezőgazdasági miniszteri teendőket látta el, az...
2024. AUGUSZTUS 6.
[ 12:36 ]
Két nyugat-nílusi lázas esetet regisztráltak Vajdaság területén, a betegek a dél-bánsági és a dél-bácskai körzetből származnak – írja a 021.rs a Dr. Milan Jovanović Batut országos közegészségügyi intézet közleményére hivatkozva. A fertőzés Vajdaságon kívül történt – közölte a Vajdasági...
2024. AUGUSZTUS 5.
[ 19:08 ]
Beolvasás folyamatban