Vajdaság
Dr. Somogyi Sándor: „Nincs táborom, csak nemzetem”
A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült a vajdasági agrárprofesszor
Betűméret:             

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki dr. Somogyi Sándor agrármérnököt, a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Georgikon Kara Gazdasági és Társadalomtudományi Tanszékének professzor emeritusát, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának tagját.

A magas rangú magyar állami elismerést Áder János köztársasági elnök nevében dr. Babity János főkonzul adta át hétfőn Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán. A kitüntetést a közgazdaság-tudományok, főként az agrárökonómia területén végzett több évtizedes tudományos kutatói, oktatói munkája, valamint a széleskörű szakmai közéleti és páratlanul gazdag publikációs tevékenysége elismeréséül kapta a több mint félezer tudományos és szakmai publikációt jegyző nyugalmazott egyetemi tanár.

Dr. Somogyi Sándor kutatási területe az agrárökonómia és azon belül is a szervezés- és vezetéstudományok. Dolgozott mezőgazdasági technikusként, mezőgazdasági mérnökként, volt középiskolai tanár, majd igazgató. 1969-71 között a Szabadkai Közgazdasági Kar Szervezéstani Intézetének igazgatóhelyettese. 1971-73 a belgrádi Energoprojekt - Mazabuka farms Ltd projekt- majd vezérigazgatója. 1973-87 között a Szabadkai Közgazdasági Kar Szervezés és Informatikai Intézetében rendkívüli egyetemi tanár, egyetemi tanár, igazgatóhelyettes, majd igazgató. 1987-93-ig az újvidéki Mezőgazdasági Kar Agrárökonómiai és Faluszociológiai Intézetében egyetemi tanár, igazgató. 1993-tól vendégtanár a keszthelyi Georgikon Mezőgazdaság-tudományi Karon – ismertette a kitüntetett szakmai életrajzát Lőrinc Zsuzsanna, a főkonzulátus munkatársa. Hozzátette: Dr. Somogyi Sándor tagja az az MTA Agrárökonómiai Szakbizottságának, valamint az International Association of Agricultura Economists, az European Association of Agricultural Economists, a Magyar Agrárökonomisták Egyesülete, a Vajdasági Magyar Tudományos Társaság, a Magyarságkutató Társaságnak is.

Dr. Babity János főkonzul kiemelte, hogy a Vajdaságban született olyan szakember, aki vitathatatlanul a térség egyik legnagyobb húzóerejének, a mezőgazdaságnak a korszerű és szakszerű továbbfejlesztésén és az ehhez kapcsolódó szervezéstani ismeretek oktatásán dolgozik, talán az egyik legfontosabb tényezője ennek a közösségnek. A vajdasági tudományos eredmények vezettek el addig a pontig, amíg a két évvel ezelőtti politikai döntés és akarat eredményeképpen megszületett annak az alapja, hogy a vajdasági magyar közösség gazdaságfejlesztési programja a szakmai kidolgozást követően jóváhagyást kapjon. A Prosperitati Alapítvány által megvalósított program az itteni tudományos ismeretekből táplálkozik, ennek a közösségnek az igényeire van leképezve, és ebben a közösségben fejti ki jótékony hatásait – mondta a főkonzul. Hangsúlyozta: Dr. Somogyi Sándornak és kollégáinak pedig múlhatatlan érdemük van abban, hogy ez a program megvalósulhat, amely során 50 milliárd forint célszerű és jogszerű felhasználásáról van szó egy hároméves időszakon belül – emlékeztetett dr. Babity János.

Dr. Somogyi Sándor beszédében kifejtette, hogy sohasem a díjakért és kitüntetésekért dolgozott, hanem az oktatás és kutatás iránti elhivatottság vezérelte. „Mindig önálló gondolkozású értelmiséginek tartottam magam, akinek nincs tábora, csak nemzete” – mondta a kitüntetett, hozzátéve, hogy ez az elismerést is munkájának, a magyar ügyek iránti elhivatottságának és a Délvidék iránti odaadásának szól.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bojan Vranjković tartományi energetikai, építési és közlekedési titkár ma 30,1 millió dinár értékben adott át szerződéseket a közintézmények energiatakarékos világítási projektjeinek megvalósítására, valamint arra, hogy a vajdasági gazdaságokban megkezdjék a napenergia alkalmazását. Vranjković rámutatott, hogy...
2024. AUGUSZTUS 6.
[ 17:21 ]
A vasárnap délelőtt megtartott ülésén Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica) városi tanácsa több olyan döntést hozott, amellyel teljesül Branislav Nedimović régi-új polgármester választások előtt tett ígérete. Nedimović, aki korábban is volt már polgármester, majd a mezőgazdasági miniszteri teendőket látta el, az...
2024. AUGUSZTUS 6.
[ 12:36 ]
Két nyugat-nílusi lázas esetet regisztráltak Vajdaság területén, a betegek a dél-bánsági és a dél-bácskai körzetből származnak – írja a 021.rs a Dr. Milan Jovanović Batut országos közegészségügyi intézet közleményére hivatkozva. A fertőzés Vajdaságon kívül történt – közölte a Vajdasági...
2024. AUGUSZTUS 5.
[ 19:08 ]
Beolvasás folyamatban