Vajdaság
Vajdaságban a legtöbb a válás
Betűméret:             

A vajdasági régió magasan vezet a válások számát tekintve Szerbiában, az elmúlt években ugyanis jelentősen megnőtt a válások százaléka más térségekhez viszonyítva.

A Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint Vajdaságban a tavalyi évben 1000 megkötött házasságra 404 válás jutott, miközben Šumadijában és Nyugat-Szerbiában ez a szám 60 százalékkal alacsonyabb, hiszen ezeken a területeken mindössze 180 válás jut 1000 házasságra. Ettől valamivel többen válnak el Szerbia déli és keleti részén, valamint Belgrádban, de a válások aránya még így sokkal kisebb, mint Vajdaságban.

Valentina Sokolovska, a Bölcsészettudományi Kar demográfiával foglalkozó professzora elmondta, hogy Közép-Szerbiában kifejezettebben vannak jelen a hagyományos értékek, míg ez Vajdaságban nem így van.

„Ezért van több válás Vajdaságban. Emellett tény az is, hogy a nők emancipáltabbak és képzettebbek, ezért könnyebben döntenek a válás mellett‟, mondta a professzor.

Dragan Koković szociológus szerint a válások nagyobb hányada a kor szellemével van kapcsolatban.

„Sok minden megváltozott, már nem patriarchális családmodell dominál, hanem inkább a másik véglet. Vajdaság a fehér pestisről is ismert, és amikor a házaspárnak nincs gyermeke, hanem valamilyen más érdekből élnek házasságban, akkor könnyebben is döntenek a válás mellett‟, mondta Koković.

A szociológus hozzátette, hogy nincs többé erős érzelmi kötődés a partnerek között.

„A házasság egy szerződéses kapcsolattá silányult, a házastársaknak kevés idejük van egymásra, a kielégülést és az érzelmi üresség kitöltését pedig a hűtlenségben keresik‟, tette hozzá Koković.

Aleksandar Šibula pszichoterapeuta, aki házassági tanácsadással is foglalkozik, azt mondja, hogy a házasságok leginkább amiatt mennek tönkre, mert hiányzik a közelség és a szerelem.

„Az a baj, hogy a munkát és a karriert hajszolják az emberek, szinte nincsenek is otthon. Válóok még az állandó konfliktushelyzet is a partnerek között, és a folytonos veszekedések. Egyesek nagyon fiatalon házasodnak meg, és egy idő után már nem tudják elviselni az életet a párjukkal‟, mondta Šibula.

A pszichoterapeuta hozzátette: a gyakorlat szerint nagyon sok vajdasági házasság bomlik fel valamilyen szenvedélybetegség miatt.

„A szerencsejáték és az alkoholizmus nagyon gyakori probléma, és gyakran váláshoz is vezetnek, mivel a szenvedélybeteg nem hajlandó beismerni a függőségét. Nem csak a férfiak a hibásak, az elmúlt években egyre több esetben jegyeztek fel alkoholizmust a nőknél, amely szintén válóok lehet‟, mondta Šibula és hozzátette: a hűtlenség nem az oka, hanem a következménye a partnerek elidegenedésének. (Blic)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bojan Vranjković tartományi energetikai, építési és közlekedési titkár ma 30,1 millió dinár értékben adott át szerződéseket a közintézmények energiatakarékos világítási projektjeinek megvalósítására, valamint arra, hogy a vajdasági gazdaságokban megkezdjék a napenergia alkalmazását. Vranjković rámutatott, hogy...
2024. AUGUSZTUS 6.
[ 17:21 ]
A vasárnap délelőtt megtartott ülésén Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica) városi tanácsa több olyan döntést hozott, amellyel teljesül Branislav Nedimović régi-új polgármester választások előtt tett ígérete. Nedimović, aki korábban is volt már polgármester, majd a mezőgazdasági miniszteri teendőket látta el, az...
2024. AUGUSZTUS 6.
[ 12:36 ]
Két nyugat-nílusi lázas esetet regisztráltak Vajdaság területén, a betegek a dél-bánsági és a dél-bácskai körzetből származnak – írja a 021.rs a Dr. Milan Jovanović Batut országos közegészségügyi intézet közleményére hivatkozva. A fertőzés Vajdaságon kívül történt – közölte a Vajdasági...
2024. AUGUSZTUS 5.
[ 19:08 ]
Beolvasás folyamatban