Vajdaság
Pásztor István évértékelője: Újraépíteni a magyar közösséget
A magyar kormánynak köszönhetően soha nem látott lehetőségek állnak a rendelkezésre
Betűméret:             

Újra kell építeni a vajdasági magyar közösséget, megszilárdítva az identitást és a gazdaságot – fogalmazott vasárnapi évértékelő beszédében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta: a magyar kormánynak köszönhetően soha nem látott lehetőségek állnak a rendelkezésre, amelyek Vajdaság és Szerbia fejlődését is egyaránt segítik. A politikus kiemelte: csak közös erővel lehet előrehaladni. A széthúzás nem visz előre – fogalmazott.

Egymásba kapaszkodva, közösen kell újraépíteni a közösségünket és megszilárdítani a bizalmat – hangsúlyozta évértékelő beszédében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte: el kell takarítani azokat a romokat, amit az elmúlt másfél évben mások hagytak maguk után. A VMSZ első embere leszögezte: a közösség megosztására irányuló kísérleteket is sikerült megakadályozni. Ezek a próbálkozások ugyanis a kezdettől fogva vereségre voltak ítélve – tette hozzá a politikus. Pásztor István, elnök, VMSZ: „Az idei év különösen nehéz volt azért, mert akik évtizedeken keresztül harcostársaink voltak, telebökdösték a hátunkat nagy késsel. Mindettől függetlenül azt gondolom, hogy nincs mit szégyellnünk. A Vajdasági Magyar Szövetség megőrizte politikai befolyását. A Vajdasági Magyar Szövetségnek tekintélye van országos, tartományi és önkormányzati szinten. Képviseli azoknak az érdekeit, akik rászavaztak, legyenek azok magyarok vagy szerbek.”

A Magyar Kormány támogatásának köszönhetően a vajdasági magyar közösség gazdaságilag is megszilárdult – húzta alá Pásztor István. Ez egy soha nem látott lehetőség, hiszen 2017-ben a Magyar Kormány jóvoltából a Prosperitati Alapítvány újonnan kiírt pályázatainak pénzelésére mintegy százmillió eurós hitelkeret áll rendelkezésre. Ezenfelül egy 53,5 millió euró értékű vissza nem térítendő kölcsön is elérhető lesz. „Gazdaságilag is meg tudunk erősödni, hozzájárulva ennek az országnak is a felemelkedéséhez. Ezeknek a pénzeknek egy jelentős része itt kerül felhasználásra. Itt járul hozzá a társadalmi össztermékhez. Itt teremt munkahelyet. Itt teremt kenyérkereseti lehetőséget. Itt fizetnek utána a vállalkozók forgalmi adót.”

2017-ben a több tartományi jelentőségű és kistérségi fejlesztés is megvalósulhat. A Szabadkai Zsinagóga belterének felújítása befejeződik, és a Szabadkai Városi Könyvtár épületét is renoválják. A Szent Teréz-székesegyház külső burkolatát és az épületen található óriási repedést is szanálni szeretnék. A vajdasági templomok udvaraiba közösségi házak épülnek. Emellett befejeződhet a doroszlói kegyhely kiépítésének a munkálata, illetve a zentai emléktemplom rendbetétele. Számos olyan beruházás is megvalósulhat, amely erősíti a magyarságot és az államot is fejleszti – emelte ki a politikus. „Biztos vagyok benne, hogy a nehézségekkel meg tudunk küzdeni, ha egymásra odafigyelünk és egymásba kapaszkodunk. A lehetőségekkel élni tudunk, hozzájárulva a kettős identitásból származó mindkét érdekünk előremozdításához, a magyar nemzet felemelkedéséhez és Szerbia fejlődéséhez.”

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kifejtette: a következő év küzdelmes lesz a magyar közösség és Szerbia számára, de a párt továbbra is kiveszi majd a részét az ország kormányzásának terheiből. (Pannon RTV)

***

A Vajdasági Magyar Szövetség távozik a Magyar Házból,s a Fasizmusok Áldozatainak tere kilences szám alá költözik, hogy a sajtó számára felszabadítsa az épületet. A Magyar Házból és az amellett álló épületből hozzák létre a Médiaközpontot, ahová a Pannon RTV mellé a Magyar Szó és a Hét Nap is beköltözik. Ezt a vállalkozást Magyarország kormánya támogatta - közölte a pártvezető.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bojan Vranjković tartományi energetikai, építési és közlekedési titkár ma 30,1 millió dinár értékben adott át szerződéseket a közintézmények energiatakarékos világítási projektjeinek megvalósítására, valamint arra, hogy a vajdasági gazdaságokban megkezdjék a napenergia alkalmazását. Vranjković rámutatott, hogy...
2024. AUGUSZTUS 6.
[ 17:21 ]
A vasárnap délelőtt megtartott ülésén Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica) városi tanácsa több olyan döntést hozott, amellyel teljesül Branislav Nedimović régi-új polgármester választások előtt tett ígérete. Nedimović, aki korábban is volt már polgármester, majd a mezőgazdasági miniszteri teendőket látta el, az...
2024. AUGUSZTUS 6.
[ 12:36 ]
Két nyugat-nílusi lázas esetet regisztráltak Vajdaság területén, a betegek a dél-bánsági és a dél-bácskai körzetből származnak – írja a 021.rs a Dr. Milan Jovanović Batut országos közegészségügyi intézet közleményére hivatkozva. A fertőzés Vajdaságon kívül történt – közölte a Vajdasági...
2024. AUGUSZTUS 5.
[ 19:08 ]
Beolvasás folyamatban