Vajdaság
Interreg-IPA Magyarország-Szerbia: stratégiailag fontos projektumok
Betűméret:             

Tanácskozás keretében ismertették ma Újvidéken a magyar-szerb határtérség fejlesztésére irányuló Interreg-IPA stratégiai projektumokat.

A márciusban elfogadott programok öt területre vonatkoznak, elsősorban a közlekedési és a vízgazdálkodási lehetőségek mind szélesebb kihasználást célozzák meg.

A stratégiai projektumok kapcsán Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke hangsúlyozta, az elmúlt három-négy évben nagyon sokat dolgoztak azon, hogy az esélyek realitássá váljanak.

- Azok a projektumok, amelyek március folyamán jóváhagyásra kerültek; mintegy 28 millió euró értékben, valóban stratégiailag fontos projektumok. Egyrészről azért, mert lehetőséget teremtenek arra, hogy Rábé és Kübekháza közötti határátkelőt belátható időn belül meg tudjuk nyitni, másrészről azért, mert rendezik a magyarkanizsai szennyvíz tisztításának a kérdését, harmadrészben azért, mert folytatni tudjuk a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal felújításának az előkészületeit, de stratégiailag legalább ennyire fontos a Baja-Bezdán csatorna tisztítása, illetve a Mórahalom és Palics közötti turisztikai fejlesztés, amelyikben fontos szerep jut majd Újvidéknek is, mint Európa jövőbeli kulturális fővárosának. Ezek mind olyan projektumok, amelyek a határ mentén lévő térségeket erősítik és a vajdasági magyarok számára különösen fontosak, hiszen minket hoznak esélybe – tette hozzá Pásztor.

A Baja-Bezdán csatorna felújítására 7 millió eurót fordítanak. A programot Telkes Róbert, a bajai Vízigazgatóság igazgatója ismertette.

- Szerb oldalon a bezdáni és a sebesfoki hajózsilipet fogják majd a kollégák felújítani, magyar oldalon viszont a csatorna kotrását, rekonstrukcióját, illetve fenntartó gépek, eszközök beszerzését tartalmazza a projekt. Szerb oldalon ezek a zsilipek nagyon fontosak árvízvédelmi szempontból is, már megért a felújításra. Most egy bírálati szakaszon jutottunk túl, augusztusig van hiánypótlásra lehetőség, ezt követően kötik meg majd velünk a támogatói szerződést, ekkor fog majd ez a projekt elindulni és onnantól harminchat hónap lesz a megvalósítás szakasza. – vázolta a bajai partner.

A projektbemutató tanácskozáson jelen volt Ognjen Bjelić, tartományi régióközi együttműködésért felelős titkár, valamint a magyar-szerb határtérség fejlesztésére irányuló programokban résztvevő felek.

Az öt projektum összértéke 28 millió euró, az Európai Unió 24 millióval, míg a partnerek 15 százalékos önrésszel járulnak hozzá a felvázolt célok megvalósításához.

Ádám Csilla

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Két időszakban nem lesz áram a kelebiai határátkelőhelyen, közölte a vámhivatal, mivel munkálatok zajlanak az új határátkelő építésén. Július 3-án, szerdán 10 órától délig, valamint július 5-én, pénteken 9:30-tól 14:30-ig nem lesz áram. „Arra kérjük a vámeljárásban résztvevőket, hogy tevékenységüket,...
2024. JÚLIUS 2.
[ 18:05 ]
Juhász Bálint, a tartományi parlament elnöke ma fogadta Tomislav Žigmanov emberi és kisebbségi jogokért, valamint társadalmi párbeszédért felelős minisztert, akivel a két intézmény közötti együttműködés folytatásáról, valamint a Vajdaságban és Szerbiában élő nemzeti kisebbségek helyzetéről és jogainak...
2024. JÚLIUS 2.
[ 15:18 ]
Sárga riasztás van érvényben Szerbia nagy részén. Óbecsén, Nagykikindán a rendkívüli hőség miatt veszélyes időjárási körülményeket jelentő narancssárga riasztást adott ki a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ). Holnap viszont az ország nagy részére vörös riasztást adtak ki. Az extrém hőmérséklet...
2024. JÚLIUS 1.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban