Vajdaság
Iskolanapot ünnepelt az ország egyik legrégebbi speciális iskolája
Betűméret:             

A tanintézmény napját ünnepelte a speciális szükséglettel rendelkező gyermekek oktatására és nevelésére szakosodott, Vuk Karadžić nevét viselő zombori általános és középiskola. Az ország egyik legrégebbi, negyvenhárom évvel ezelőtt létesült, ilyen jellegű iskolája napjainkban a térség legelismertebbjei közé tartozik, aminek legalapvetőbb magyarázata a folyamatos korszerűsítés. Némely tanteremben digitális tábla, számítógépek és egyéb technikai felszerelés segíti az oktatást, emellett szenzoros tanteremmel is rendelkeznek. Az itt tanuló gyerekek legtöbbje ebben az iskolában tanul tovább a nyolcadik osztály elvégzését követően is, és szinte kivétel nélkül valamilyen szintű szakmai képesítést és tudást szereznek.

A szabadidős tevékenységeket is a kreativitás, a fantáziadús időkitöltés jellemzi. Már az egészen kicsikkel megkedveltetik a kertészkedést, közösen ültetik be minden évben a virágágyásokat, gondozzák az iskolaudvar növényzetét. A nagyobbak jelentős hányada kitart a kertészkedés mellett, a palántanevelés fortélyait pedig a néhány éve felépített üvegházban sajátítja el. A kézműves foglalkozásokon készülő tárgyakat az iskolai szövetkezet különféle vásárokon értékesíti, a befolyó pénzt pedig a további anyagvásárlásra költik.

- Nemrég megkaptuk az öko-iskola címet, és most is folyamatban vannak ökológiai projektumaink. Igyekszünk lehetőség szerint lépést tartani az európai normákkal, amiben a határon átívelő kapcsolatok is nagy segítséget jelentenek – hallottuk Koch Gyöngyi gyógyedagógustól, az iskola külföldi kapcsolatainak koordinátorától.

A mintegy nyolcvan tanulót színpadra állító iskolanapi programot részvételével megtisztelte a bajai Gyógypedagógiai Módszertani Központ képviselete. A két határ menti iskola testvérkapcsolata az idén negyven éves. Voltak kisebb pangások, de két évvel ezelőtt együttműködési megállapodással erősítették meg az újraéledő kapcsolatot, és azóta eljárnak egymás rendezvényeire, sporttalálkozókat szerveznek, a tanárok pedig szakmai tapasztalatcsere révén bővítik ismereteiket.

- Szinte hihetetlen, mit jelentett negyven évvel ezelőtt együttműködni, hiszen általában nem tudtuk, mennyi idő alatt jutunk át az országhatáron. Remélem, rövidesen annyit sem kell majd várni, mint pillanatnyilag, ami lényegesen könnyíti a kapcsolattartást. Úgy vélem, mindkét iskolának a pedagógusai nagyon hasznosnak tartják a szakmai beszélgetéseket, mert a gondjaink sok tekintetben hasonlóak. Mindig a gyerek áll a figyelem középpontjában, minden az ő érdekében történik, és ahány gyerek, annyi féle kérdés merül fel, de egy valami közös: a problémáját nekünk kötelességünk megoldani - nyilatkozta Müller István, a bajai Gyógypedagógiai Módszertani Központ főigazgatója.

Nem kétséges, a kisebb-nagyobb fejlődési nehézségekkel küzdő gyerekek és szüleik számára fokozott jelentősége van a sikerélménynek, és épp ez az, amit ez az iskola kínál és biztosít.

F. Cirkl Zsuzsa

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Két nyugat-nílusi lázas esetet regisztráltak Vajdaság területén, a betegek a dél-bánsági és a dél-bácskai körzetből származnak – írja a 021.rs a Dr. Milan Jovanović Batut országos közegészségügyi intézet közleményére hivatkozva. A fertőzés Vajdaságon kívül történt – közölte a Vajdasági...
2024. AUGUSZTUS 5.
[ 19:08 ]
Összesen 17.700 dinár gyűlt össze Horgoson a nevezésekből az I. Sportnapon, amit a Bara Szabadidőparkban tartottak meg. A csapatok strandröplabdában és kispályás labdarúgásban mérhették össze ügyességüket, egyénileg pedig kangooban lehetett nevezni. Közel 100 résztvevője volt a rendezvénynek, s a horgosiak mellett...
2024. AUGUSZTUS 5.
[ 11:50 ]
A Móra István Művelődési Egyesület szervezésében megtartott ünnepség résztvevői vasárnap délelőtt az új kenyérrel és a szalmakoszorút hordozó fiatalokkal az élen a falu templomába vonultak, ahol a hálaadó szentmise keretében Kormányos Zoltán atya megszentelte az új kenyeret. A mise után a művelődési egyesület...
2024. AUGUSZTUS 4.
[ 19:26 ]
Beolvasás folyamatban