Vajdaság
Mind több a migráns Zomborban
A polgárok korlátoznák a menekültek szabad mozgását
Betűméret:             

Ma este folytatódott a túlnyomórészt pakisztáni és afganisztáni migránsok egy részének magatartása elleni polgári tiltakozás Zombor Sikara nevű külvárosi negyedében. Az ott lakók tegnap tartottak először utcai gyülekezést, de elégedetlenségüknek már egy héttel korábban, június 7-én hangot adtak, amikor 270 aláírással támogatott petíciót nyújtottak be a városi önkormányzathoz, abban azt követelve, hogy az illetékesek korlátozzák a menekültek éjszakai szabad mozgását, illetve felügyeljék a városnegyedben található befogadó központba újonnan érkezőket.

A polgári megmozdulás szószólói ma elmondták, addig semmi baj nem volt, amíg családoknak nyújtott menedéket a befogadó hely, sőt, a lakosság együttérzésének jeleként, lehetőségeihez mérten támogatta a sorsuk jobbra fordulására itt várakozókat. Néhány napja azonban nagyot változott a helyzet, csoportosan érkeztek egyedülálló, fiatal férfiak, akiknek a viselkedése minősíthetetlen. Állítólag bemennek az udvarokba, ijesztgetik a lakosságot, fényképezik a házakat, és ami ennél is ijesztőbb, a gyerekeket. A szülők emiatt már nem engedik a Sikara kiserdő sportpályáira, sötétedéskor pedig már az utcára sem gyermekeiket, hanem egy udvarban alakítottak ki számukra játszóteret.

Az egyik asszony elmondta, boltot működtet a házában, de már sem az udvaron, sem a boltban nem érzi biztonságban magát, mert már többször előfordult, hogy a hívatlan vendégek egyszerűen letelepedtek az udvarán, és csak nehezen sikerült őket elzavarnia.

Az egyik apa azt állította, többször is a rendőrséghez fordult, amikor gyerekeibe belekötöttek a migránsok. Állítólag a polgári szerveződést is ilyen esemény indította el, egy tizenhét éves lányt fogtak körbe menekültek, és szerencsére tettleg nem bántották, de verbálisan molesztálták.

A Sikara kiserdő egyébként a zomboriak egyik kirándulóhelye, azonban jó ideje senkinek sincs kedve itt sétálni. A háborús években az erdő egy része nem is volt látogatható, majd több illegális szemétlerakó alakult ki, ami szintén kedvét szegte a lakosságnak.

A tiltakozás tegnap kezdődött, és ma azt mondták a polgárok, mindaddig nem hagyják abba, amíg az illetékesek nem tesznek biztonsági óvintézkedéseket a lakosság védelme érdekében. A megkérdezettek mindegyike hangsúlyozta, nem a befogadó hely ellen van kifogásuk, hiszen amíg ott békés migránsokat szállásoltak el, addig senkinek semmi baja nem volt velük, viszont a csoportokba verődve kószáló fiatal férfiak félelmet keltenek a lakosságban. A polgári gyülekezés ideje alatt több járőrkocsinyi rendőr tartózkodott a helyszínen, azonban egyikük sem volt hajlandó nyilatkozni, mondván, erre feljebbvalóik hivatottak.

Jelenleg hivatalosan mintegy négyszázan tartózkodnak a befogadóközpontban, ahová a múlt héten Nenad Ivanišević államtitkár is ellátogatott, és úgy nyilatkozott, hogy nem tervezik a menedékhely bővítését.

F. Cirkl Zsuzsa

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Móra István Művelődési Egyesület szervezésében megtartott ünnepség résztvevői vasárnap délelőtt az új kenyérrel és a szalmakoszorút hordozó fiatalokkal az élen a falu templomába vonultak, ahol a hálaadó szentmise keretében Kormányos Zoltán atya megszentelte az új kenyeret. A mise után a művelődési egyesület...
2024. AUGUSZTUS 4.
[ 19:26 ]
A délutáni órákban lángra kapott az aljnövényzet és az illegális szemétlerakó Újvidék Klisa városrészében, jelenti az RTV. Több tűzoltó csapat is a helyszínre érkezett, de a szél nagyban nehezíti a tűz eloltását. A házak nincsenek veszélyben, és senki sem sérült meg. A rendőrség leállította a forgalmat a...
2024. AUGUSZTUS 3.
[ 22:27 ]
Csütörtökön kezdődött és szombaton ér véget a vajdasági fiatalok körében egyik legnépszerűbb fesztivál. Az idei Green Future-ön hazai és magyarországi lemezlovasok, hazai könnyűzenei előadók lépnek fel a zentai Népkertben felállított három színpadon. Kornja Katarina, a fesztivál sajtóreferense hírportálunknak...
2024. AUGUSZTUS 2.
[ 22:12 ]
Beolvasás folyamatban