Vajdaság
Nyilvános bemutatót tartott a magyarkanizsai mentőszolgálat
Betűméret:             

Ahogyan minden más, egészségügyhöz kapcsolódó világnapról, az elsősegélynyújtás világnapjáról is megemlékezett a Magyarkanizsai Egészségház. Ezúttal a négy éve alakult mentőszolgálat mutatta be az intézmény udvarán, hogy hogyan menti a balesetben megsérült embereket.

A szimulált közlekedési baleset során az érdeklődők láthatták, hogyan zajlik a sérültek kiemelése a gépkocsiból, gyors ellátásuk, hogyan történik szakszerű mozgatásuk, majd szállításuk.

Dr. Pajor Margit, a mentőszolgálat vezetője elmondta, hogy munkájuk tulajdonképpen az elsősegélynyújtásra épül, hiszen az egész folyamat azzal kezdődik.

“Arra kérem az elsősegélyt nyújtókat, hogy nagyon óvatosan lássák el a sérülteket, mert minden mozdítás, minden emelés, minden felállítás, minden leültetés, a kocsiból való kivétel újabb sérüléseket tud okozni.”

A bemutatón a szolgálat mind a négy váltása részt vett, az eseményeket pedig figyelemmel kísérte a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény három iskolaielőkészítős csoportja is. A kicsik nagy érdeklődéssel nézték a gyors és szakszerű mentést, később pedig maguk is bekapcsolódtak a bemutatóba, bekukkanthattak a mentőkocsi belsejébe és közelről láthatták, hallhatták a fülsiketítő hangon szirénázó és villogó mentőautót. Az óvodások jelenlétének külön jelentősége is volt, hiszen a balesetekben gyakran éppen ők sérülnek meg, az esetek 10 százaléka a gyerekeket érinti.

“Azért szerveztük ezt a bemutatót, hogy minél több ember lássa, hogyan dolgozik a mentőszolgálat és a tévéfelvételek révén tanuljon is valamit abból, amit a mentősök csinálnak a baleset helyszínén. Nagyon fontos, hogy a lakosság tudja, hogy ha nincs is semmilyen tapasztalata elsősegélynyújtásból, az első és a legfontosabb lépés az, hogy felhívja a mentőszolgálatot. A szolgálat benti ügyeletese, ha kell, telefonon keresztül fogja utasítani a bejelentés tevő illetőt, hogy mit tegyen és hogyan segítsen a sérülteken a mentősök kiérkezéséig.” - nyilatkozta Gyólay Karolina, az egészségház igazgatója.

A magyarkanizsai mentőszolgálat 2013-ban a községi önkormányzat támogatásával jött létre. Évente 7 ezer esetet lát el a község egész területén, ami napi 20 beavatkozást jelent. Természetesen ez nem mind baleset, hanem más jellegű intervenció is, a lényeg azonban, hogy a gépezet jól működik, a mentőszolgálat kiválóan végzi a feladatát.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Titel volt a díszvendég Szarvason - illusztráció
2024. JÚNIUS 30.
[ 19:36 ]
A turisztikai időszakban megnövekvő utasforgalomra tekintettel meghosszabbított nyitvatartással működik az Ásotthalom közúti határátkelőhely. Az átkelő 2024. július 1. és szeptember 1. között pénteki, szombati és vasárnapi napokon 7 és 22 óra között fogadja az utasokat. A határátkelő a hét többi napjain a korábbi...
2024. JÚNIUS 27.
[ 19:25 ]
A tartományi mezőgazdasági titkárság idén 85 millió dinárral támogatta azon beruházásokat, amelyek célja a vajdasági állattartó telepek felszerelése volt. A tartományi kormány épületében ma 81 felhasználóval kötöttek szerződést. Dragica Ilić tartományi titkárhelyettes kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben – a...
2024. JÚNIUS 27.
[ 17:56 ]
Erősödj meg, hogy mások támasza lehess címmel tart egynapos akkreditált szakmai továbbképzést a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ június 27-én, csütörtökön Magyarkanizsán, az említett intézmény épületében. A képzés 9 órakor kezdődik. A szakmai továbbképzést a Vajdasági...
2024. JÚNIUS 26.
[ 16:05 ]
Beolvasás folyamatban