Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
Jachtról indított tűzijáték okozott erdőtüzet egy görög szigeten
Betűméret:             

Tűzijátékoztak egy jachton, ami miatt kigyulladt Ídra sziget egyetlen fenyőerdeje. A tűzoltók csak nagy nehézségek árán tudták megfékezni a tüzet, ugyanis a tengerparti erdőhöz nem vezet szárazföldi út.

Tizenhárom embert őrizetbe vettek az Ídra szigetén keletkezett erdőtűz miatt, amelyet a hatóságok szerint egy jachtról indított tűzijáték okozott. A BBC azt írja, hogy a pénteki tűzvész az Athéntól délre fekvő, híres turistasziget egyetlen fenyőerdőjét égette fel.

A tüzet mostanra, csak nagy nehézségek árán sikerült a hatóságoknak valamelyest megfékezniük. Mivel a tengerpartra nem vezet szárazföldi út, a tűzoltóknak a tengeren keresztül kellett megközelíteniük, miközben helikopterek a levegőből vizet dobtak le.

A görög tűzoltóság szombaton közleményében azt írta, hogy mind a 13 őrizetbe vett személy görög állampolgár, akiknek vasárnap kell megjelenniük az ügyészségen.

A tűz keletkezésének oka felháborodást váltott ki Görögországban, mert az országban már több erdőtűzzel is küzdenek a nagy hőség miatt.

A lángok megfékezhetetlennek tűnnek.

Fel vagyunk háborodva, hogy egyesek ilyen felelőtlenül tűzijátékot lőnek egy fenyőerdőre

mondta Giorgosz Koukoudakisz, Ídra polgármestere az ERT görög televíziónak.

Görögországban kedd óta fokozott riadókészültség van érvényben az erdőtüzek miatt, és a hatóságok nehéz nyárra készülnek, mivel a szárazság, az erős szél és a magas hőmérséklet továbbra is fennáll. Pénteken egy 55 éves önkéntes tűzoltó belehalt sérüléseibe, amelyeket a Peloponnészosz-félszigeten, a déli Ilia régióban keletkezett tűzvész megfékezése közben szerzett.

Görögországban gyakoriak a nyári erdőtüzek, a szélsőséges időjárási események, köztük a kánikula gyakoribbá és intenzívebbé válásával, amely a tudósok szerint az éghajlatváltozásnak köszönhető.

Az országban azonban meggyűlik a hatóságok baja a gyújtogatókkal is – tavaly augusztusban legalább 79 embert tartóztattak le a halálos erdőtüzek miatt.

Az év elején Görögország szigorította a gyújtogatókra vonatkozó törvényeket, amelyek értelmében az elkövetők akár 20 év börtönbüntetést és 200 ezer eurós bírságot is kaphatnak, írja az index.hu.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Huszonnégy óra alatt két magyar turista is meghalt a Thesszalonikihez közeli turistaparadicsomban, Nei Poriban a napok óta tomboló kánikulában. Egyre több külföldi turista esik áldozatául a görög forróságnak, írja a Tények híre alapján az index.hu. Két magyar turista is meghalt a görög turistaparadicsomban, Nei Poriban a...
2024. JÚNIUS 23.
[ 8:48 ]
Kilenc nap alatt hat turista halt meg vagy tűnt el Görögországban a szokatlanul nagy hőségben – írja a Guardian hírére hivatkozva a telex.hu. Jelenleg három eltűnt turistát keresnek azok után, hogy vasárnap megtalálták egy kedden eltűnt amerikai férfi holttestét a Korfutól nyugatra található Mathraki szigetén. Szombaton...
2024. JÚNIUS 17.
[ 18:41 ]
Florida déli részének több megyéjére hirdetett vészhelyzetet az állam kormányzója csütörtökön a rövid idő alatt lehullott rekord mennyiségű csapadék nyomán, ami áradásokhoz vezetett. Ron De Santis döntése vonatkozik a Miami városát is magába foglaló Miami-Dade megyére, ahol két nap alatt mintegy 500...
2024. JÚNIUS 14.
[ 7:33 ]
Beolvasás folyamatban