Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
Sikerült eloltani az Athén határában pusztító erdőtüzet
Betűméret:             

Vasárnapra sikerült eloltani az Athén határában pusztító erdőtüzet, mindazonáltal Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök kemény nyárra figyelmeztetett a természeti csapások tekintetében.

A görög hatóságok tizenöt helikoptert, illetve repülőgépet, valamint tűzoltók százait vetették be a lángok megfékezésére a fővárostól nagyjából 20 kilométerre található sűrű erdőségben.

Az erdőtűz szombaton ütött ki egy olyan térségben, ahol hosszabb ideje nem volt csapadék, és hetek óta 35 Celsius-fokot is meghaladó hőhullám tombol. Szombaton ráadásul heves széllökések is voltak, amelyek a füstfelhőket a főváros felé fújták, ahol számos kerületben lehetett érezni az égett szagot, és hamu is hullott.

A nehézségek még csak most kezdődnek. Folyamatosan aggódunk

– írta Micotákisz.

A tűzoltóság vasárnap közölte, hogy Közép-Görögország szinte minden régiójában tüzek ütöttek ki, ahogy több szigeten is; a legsúlyosabb a helyzet Szérifosz szigetén, ahol hat faluból is ki kellett ideiglenesen telepíteni az embereket. Szérifosz polgármestere az ERT közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy azt a tüzet is sikerült az éjszaka folyamán ellenőrzés alá vonni.

Athéntól keletre, Szúnion és a mintegy 90 kilométerre északra található Halkida településénél több kisebb erdőtűz is tombolt, s az ERT értesülése szerint több épület is a lángok martalékává vált.

Az erdőtüzek térségében nincsenek turisztikai létesítmények – idézte az állami tévé a hatóságokat.

Meteorológusok szerint az országban az elmúlt tél volt a legmelegebb a feljegyzések kezdete óta, ami kedvez további erdőtüzek keletkezésének az idén, írja az MTI.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tűzijátékoztak egy jachton, ami miatt kigyulladt Ídra sziget egyetlen fenyőerdeje. A tűzoltók csak nagy nehézségek árán tudták megfékezni a tüzet, ugyanis a tengerparti erdőhöz nem vezet szárazföldi út. Tizenhárom embert őrizetbe vettek az Ídra szigetén keletkezett erdőtűz miatt, amelyet a hatóságok szerint egy...
2024. JÚNIUS 23.
[ 7:44 ]
Kilenc nap alatt hat turista halt meg vagy tűnt el Görögországban a szokatlanul nagy hőségben – írja a Guardian hírére hivatkozva a telex.hu. Jelenleg három eltűnt turistát keresnek azok után, hogy vasárnap megtalálták egy kedden eltűnt amerikai férfi holttestét a Korfutól nyugatra található Mathraki szigetén. Szombaton...
2024. JÚNIUS 17.
[ 18:41 ]
Florida déli részének több megyéjére hirdetett vészhelyzetet az állam kormányzója csütörtökön a rövid idő alatt lehullott rekord mennyiségű csapadék nyomán, ami áradásokhoz vezetett. Ron De Santis döntése vonatkozik a Miami városát is magába foglaló Miami-Dade megyére, ahol két nap alatt mintegy 500...
2024. JÚNIUS 14.
[ 7:33 ]
Beolvasás folyamatban