Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
Egyre rosszabb a klímahelyzet Európában
Betűméret:             

Európában idén először tapasztalhattuk meg a klímaváltozás által okozott forróságot. A tudósok egyre nagyobb veszélyként említik a hőhullámokat, míg az uniós döntéshozók látszólag nem koncentrálják a figyelmüket annyira a problémára, írja a HVG360 cikkét szemlézve a rtl.hu.

A 2024–2029-es uniós stratégiai menetrend tervezetében kevés figyelem jutott a környezet- és klímavédelemnek, inkább üzleti és versenyképességi szempontok domináltak – emelik ki.

Az ezzel kapcsolatos kritikákra reagálva zöldszervezetek megpróbáltak nyomást gyakorolni a döntéshozókra, és bár ennek következtében a véglegesített dokumentum kissé zöldebb lett, de a szakember szerint még mindig nem fektetnek elég nagy hangsúlyt a klímaváltozás és biodiverzitás kérdéseire.

A tudományos közösség egyre gyakrabban említi, hogy a hőséghullámok komoly egészségügyi kockázatot jelentenek Európában. Friss adatok szerint az extrém hőség miatti halálesetek száma jelentősen nőtt az utóbbi években. A nők körében különösen érzékelhető ez a tendencia. A problémát tovább súlyosbítja, hogy az idősebb lakosok gyakran egyedül élnek és kevésbé képesek a hőség kezelésére.

Annak ellenére, hogy Európa az egyik leggyorsabban melegedő kontinens, az EU jelenlegi prioritásai között a klímaváltozás kezelése nem kap kiemelt szerepet, ami komoly ellentétben áll a korábbi, klímasemleges és zöld unió létrehozását célzó célokkal.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2024. JÚLIUS 2. [ 3:36 ]

Mondjuk, fegyvergyártás és háborúzás helyett értelmesebb célokra is költhetné a pénzünket a szent világelit - hacsak nem így akarják gyéríteni az emberfajt, meg persze a tervezett új járványokkal.


Lazio
2024. JÚLIUS 1. [ 15:18 ]

Érdemes elolvasni Gelencsér András professzor tudományos munkáját e témával kapcsolatban. Civilizációnknak a mai formájában legfeljebb évtizedei lehetnek hátra az összeomlásig.


Alfonz
2024. JÚLIUS 1. [ 10:58 ]

Mindenki érintett, de ezt egyenlőre nem akarjuk tudomásul venni. Ülünk a bokorban a csodára várva. Hogyan lehet szárazságban földet művelni és termeszteni? Hogyan lehet forróságban fólia alatt termeszteni? Egyes növények már 25 fok felett nem hoznak termést. A termelők erre fel vannak készülve? A támogatások osztogatása nem fogja megoldani ezt a komoly problémát. A bio-gazdálkodás feltételei a tanúsítványszerzésre már elavultak...megannyi probléma és mi vidáman dugjuk a fejünket a kiszáradt földbe, hogy ne lássuk a problémát. A megoldás keresést már tegnap el kellett volna kezdeni, sokkal komolyabban, mint tettük eddig.


Kilenc nap alatt hat turista halt meg vagy tűnt el Görögországban a szokatlanul nagy hőségben – írja a Guardian hírére hivatkozva a telex.hu. Jelenleg három eltűnt turistát keresnek azok után, hogy vasárnap megtalálták egy kedden eltűnt amerikai férfi holttestét a Korfutól nyugatra található Mathraki szigetén. Szombaton...
2024. JÚNIUS 17.
[ 18:41 ]
Florida déli részének több megyéjére hirdetett vészhelyzetet az állam kormányzója csütörtökön a rövid idő alatt lehullott rekord mennyiségű csapadék nyomán, ami áradásokhoz vezetett. Ron De Santis döntése vonatkozik a Miami városát is magába foglaló Miami-Dade megyére, ahol két nap alatt mintegy 500...
2024. JÚNIUS 14.
[ 7:33 ]
Olajszivárgás miatt lezárták a belgiumi Antwerpen kikötőjének rakpartját, és egy zsilipet is - közölte pénteken a kikötő szóvivője. A helyi sajtó szerint az incidens csütörtök délután történt, jelentős mennyiségű üzemanyag ömlött az egyik hajó fedélzetére és a dokk vizébe. A Deurganck rakpartot lezárták...
2024. JÚNIUS 7.
[ 16:36 ]
Beolvasás folyamatban