Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
Példátlan mértékű kagylópusztulást okoz a hőség Horvátországban
Betűméret:             

A tenger már túl meleg a kagylóknak, nem bírják három napnál tovább, ha a tengervíz 30 Celsius-fokosra melegszik.

Példátlan mértékű kagylópusztulást okoz a hosszan tartó hőség Horvátországban. Egyes tenyésztők arról számoltak be, hogy állományuk 90 százaléka elpusztult. Ilyen tömeges kagylópusztulást még nem tapasztaltak a vidéken, a tenger már túl meleg a kagylóknak a gazdák szerint.

Zdravko Lasić, kagylótenyésztő az Euronews portálnak elmondta, sok kagyló üres, összezsugorodott és elpusztult, leesik a kötelekről. Ezek mind olyan érett kagylók voltak, amelyeket idén el kellett volna eladni.

A kagylópusztulás a jövő évi hozamot is veszélyezteti, mivel már a vízben vannak azok is, amiket a következő évi begyűjtésre tenyésztenek.

Ana Bratoš Cetinić, a Dubrovniki Egyetem tengerbiológusa a portálnak azt mondta, a kutatások kimutatták, hogy a kagylók érzékenyek a hőre, és nem bírják három napnál tovább, ha a tengervíz 30 Celsius-fokosra melegszik.

A térségben már július közepén 40 fokos volt a kánikula, Dubrovinik környékén a tengervíz hőmérséklete is elérte a 30 fokot, később északabbra is megdőlt a víz hőmérsékleti rekordja.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szakemberek szerint 10-15 év múlva már nem lesznek gleccserek, csak jégfoltok az Osztrák Alpokban. Gleccserkutatók és hidrológusok jelenleg az ausztriai Salzburgban vizsgálják a gleccsereket. Részletes adatok és mérési eredmények még nem is állnak rendelkezésre, az azonban már egyértelmű, hogy a gleccserek idén is...
2024. SZEPTEMBER 8.
[ 18:22 ]
Az idei nyár volt a legmelegebb az északi féltekén a feljegyzések kezdete óta - jelentette be pénteken az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálata, hozzátéve: nagy a valószínűsége, hogy az idei év pedig a valaha mért legmelegebb év lesz. Az intézet jelentése szerint a felszíni átlaghőmérséklet június eleje...
2024. SZEPTEMBER 6.
[ 9:35 ]
A hőmérséklet több mint három fokkal haladta meg az átlagot. Az ausztrál meteorológiai szolgálat adatai szerint az idei augusztus volt a legmelegebb augusztus a feljegyzések 1910-es kezdete óta, Ausztrália több régiójában is a legmagasabb maximum- és minimum-hőmérsékleteket regisztrálták. Az átlaghőmérséklet...
2024. SZEPTEMBER 3.
[ 7:48 ]
Beolvasás folyamatban