Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
Elpusztult a bálna, amelyről úgy vélték, hogy az oroszoknak kémkedik
Betűméret:             

A Norvégiában található Risavika-öbölben bukkantak rá a Hvaldimirnak becézett beluga bálna tetemére. Egy horgászó apa és a fia vette észre a bálna testét a Risavika-öbölben, nem messze az orosz vizektől – írja a BBC az NRK norvég közszolgálati műsorszolgáltató jelentésére hivatkozva.

Holtan találták Norvégiában Hvaldimirt, a fehér bálnát, aki eredetileg a norvég bálna szó (hval) és az orosz elnök, Vlagyimir Putyin keresztneve után kapta a Hvaldimir (Hvlagyimir) nevet, írja a Guardian nyomán a Telex. A 4,2 méteres, 1200 kilós állatot először 2019-ben, az orosz vizektől nem messze vették észre. Furcsa hámot viselt, emiatt terjedt el, hogy orosz kém lehet. A hámon ugyanis egy kis kamerának látszó tartószerkezet és egy csat is volt, amelyen az "Equipment St Petersburg" felirat szerepelt.

Az NRK norvég közszolgálati televízió szerint a bálna testét a dél-norvégiai Risavika-öbölben úszva találta meg szombaton két horgász. Az elpusztult állatot daruval emelték ki a vízből, és egy közeli kikötőbe szállították, ahol szakértők fogják megvizsgálni.

Egy tengerbiológus, aki az elmúlt három évben figyelemmel kísérte a bálna vándorlását, az NRK-nak azt mondta, hogy az állaton nem találtak nagyobb külső sérüléseket, ráadásul pár napja látszólag még semmi baja nem volt.

2019 tavaszán arról cikkezett a világsajtó, hogy egy norvég halászfaluban halászok megszabadítottak a hámjától egy fehér bálnát, amely már napok óta a hajóik körül úszkált. A legvalószínűbb magyarázat akkor az volt, hogy az állaton azért volt hám, mert megszökött az orosz haditengerészet fogságából, ahol minden bizonnyal kémdelfinnek képezték ki, a hám pedig kamerák hordozására volt alkalmas.

Később kiderült, hogy az állat nem kém, hanem egy terápiás állat, aki iskolás gyerekeket szórakoztatott egy szabadidőközpontban, illetve sérült gyerekek kezelésében is részt vett.

A bálnára egy volt norvég újságíró és murmanszki exkonzul ismert rá, aki még 2008-ban írt riportot a Murmanszk-közeli létesítményről, illetve az ott élő delfinekről, írja a Magyar Narancs. A riport szerint a fehér bálnát, akit akkor még Szemjonnak hívtak, fókák sebesítették meg, ezért az emberek befogadták, kiképezték és terápiás állatként használták a szabadidőközpontban, sok esetben sérült gyerekeket húzott maga mögött csónakokban. Mindez megmagyarázza, miért volt rajta hám, és azt is, miért kereste az emberek társaságát. Nagyon szelíd volt, szívesen játszott az emberekkel, reagált a kézjelekre is. Az újságíró, Morten Vikeby azt mondta, az állat nagyon hasonlít Szemjonra, így képtelenségnek tartja, hogy orosz kémbálna lenne – írták akkoriban a lapok.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Balaton-parti 71-es főútvonal mentén tömegével pusztulnak el a fecskék a zord körülmények miatt. Beterítették a 71-es számú, a Balaton északi partján elhelyezkedő főútvonalat az Afrikába készülő fecskék tetemei. Ennek oka, hogy az állatok a hirtelen jött drasztikus lehűlés, valamint a rövid idő alatt lehullott,...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 13:40 ]
Észak-Macedóniában több mint 85 ezer hektárt semmisítettek meg az erdőtüzek a nyár kezdete óta - jelentette be hétfőn az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus. A szolgálat egyik vészhelyzeti egysége, az Európai Erdőtűz Információs Rendszer (EFFIS) adataira hivatkozó közleményben...
2024. SZEPTEMBER 9.
[ 14:08 ]
Szakemberek szerint 10-15 év múlva már nem lesznek gleccserek, csak jégfoltok az Osztrák Alpokban. Gleccserkutatók és hidrológusok jelenleg az ausztriai Salzburgban vizsgálják a gleccsereket. Részletes adatok és mérési eredmények még nem is állnak rendelkezésre, az azonban már egyértelmű, hogy a gleccserek idén is...
2024. SZEPTEMBER 8.
[ 18:22 ]
Beolvasás folyamatban